Tilrettelegging på jobb

I arbeid med det utgangspunktet du har.

Mann på kontor med krykker i forgrunnen

Tilrettelegging på jobb gjelder deg som har redusert arbeidsevne i korte eller lengre perioder. Det kan være aktuelt hvis du for eksempel har manglende språkkunnskaper, lærevansker, ADHD eller lese- og skrivevansker. Det kan også gjelde deg som bruker rullestol, har en skade, opplever sorg eller har en psykisk sykdom.

Tilrettelegging betyr at arbeidsoppgavene er lagt opp slik at du klarer å gjennomføre de med det utgangspunktet du har. Det kan være endringer i arbeidstid, oppgaver, fysisk miljø eller utstyr. Du avtaler med arbeidsgiver hvordan arbeidet og arbeidshverdagen skal være tilrettelagt. 

Hvis du har behov for tilrettelegging på arbeidsplassen, er det viktig at du forteller dette til arbeidsgiver så tidlig som mulig. Bedriften du jobber i har nemlig plikt til å legge til rette for deg, men bare hvis du forteller hva du har behov for.

Les mer om tilrettelegging av arbeid hos Arbeidstilsynet

Tilrettelegging av arbeid

Arbeids- og inkluderingsbedrifter

Hvis du har en funksjonshindring eller redusert arbeidsevne, kan du ha behov for tilpasset arbeid. Tilpasset arbeid kan være aktuelt for eksempel hvis du er syk, har en utviklingshemming eller rusproblemer.

Tilpasset arbeid kan være ulike ting. I hovedsak handler det om at arbeidsoppgavene skal legges opp slik at du kan utføre de med det utgangspunktet du har. Du og arbeidsgiveren din avtaler hvordan arbeidet og arbeidshverdagen skal tilpasses. Det kan gjelde endringer i arbeidstid, oppgaver, fysisk miljø eller utstyr.

Mange arbeidsplasser tilbyr tilpasset arbeid, men arbeids- og inkluderingsbedrifter spesialiserer seg på dette.

I løpet av et yrkesliv vil mange ansatte ha behov for tilrettelegging på kortere eller lengre sikt. Likestillings- og diskrimineringsombudet har laget en oversikt over lovverket som gjelder ved ulike typer tilrettelegging i arbeidslivet. 

Sist oppdatert: 25. november 2023