Taktekker

– Å følge med på værmeldingen hører med for en taktekker. I tillegg bør du være glad i å jobbe, forteller Ingvild.
Taktekker Ingvild Fjeldheim smiler. Hun har på seg en gul refleksjakke, og har ganske langt, lyst hår. I bakgrunnen ser det ut som en byggeplass.
Ingvild Fjellheim, 32 år
Taktekker
Protan Entreprenør
«Taktekking vil si å gjøre et tak tett. »
― Ingvild Fjellheim
Publisert: 22.09.2022
«Taktekking vil si å gjøre et tak tett. »
― Ingvild Fjellheim
«Det er faktisk mangel på taktekkere med fagbrev, så både lærlinger og håndverkere med annen fagbakgrunn som ønsker å omstille seg er ettertraktet.»
― Ingvild Fjellheim

Hvorfor valgte du å bli taktekker?

– Faren min er taktekker, og jobbet sammen med broren min som også er det. Jeg bestemte meg for å bli med dem på jobb, selv om jeg kanskje ikke så for meg å bli taktekker akkurat da. Broren min tok fagbrevet, og jeg tenkte at det kan vel jeg også – litt på tull egentlig.

Tanken ble ved meg, men jeg startet å jobbe med salg og service hos Skeidar hvor jeg var i noen år. Etter hvert søkte jeg jobb i Protan Entreprenør der jeg fullførte fagbrevet. Jeg tok opp læretid i taktekker-faget som var påbegynt, og fikk godkjent tidligere arbeidserfaring som praksis.

Image
Taktekker Ingvild Fjeldheim er oppå et tak. Hun står på huk med ett kne på taket mens hun sveiser med den ene hånden og ruller over skjøten med den andre. Hun har lyst hår, og har på seg vernehjelm og arbeidstøy samt sikring med tau som skal holde henne trygg på taket.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Dagene begynner alltid klokken syv om morgenen, og det første vi gjør er å ta en kopp kaffe samt gjennomgå HMS på arbeidsplassen. Ofte fortsetter jeg å jobbe der jeg slapp dagen i forveien. Dette innebærer mye løfting, bæring og sveising oppe på taket. Vi har ulike oppgaver på byggeplassen, og alle vet stort sett hva de skal gjøre.

Jeg starter planleggingen dagen før, blant annet ved å sjekke værmeldingen. Vi jobber ute året rundt, og da må man forberede hvordan man skal kle seg, om det er regn, vind, varmt eller kaldt. I tillegg jobber jeg veldig spredt geografisk, noe som krever at jeg blant annet må stå opp til ulike tider eller reise langt av gårde til en byggeplass. Vi dekker et stort område, hovedsakelig Østlandet, men jeg har arbeidet i både Kristiansand og Bodø. Som regel pendler vi, men hvis avstanden er for stor kan vi få tilbud om overnatting. På store prosjekter kan jeg være borte i flere uker.

På nye bygg bygger vi opp hele taket fra bunn av. Dette innebærer å legge dampsperre, bygge opp fallisolasjon på flate tak for å lede vannet til slukene, og å rulle ut takbelegget som sveises og skrus. Taktekking vil si å gjøre et tak tett.

Ved andre bygg kan oppgavene være å legge et nytt tak oppå det gamle. Dette er ofte en enklere jobb, men man kan få seg noen overraskelser. Det kan for eksempel dukke opp noe som er råttent, og da må vi bytte ut det først. Ved slik omtrekking må man være nøye med planlegging i forhold til vær, spesielt regn. Vi må skjære opp det gamle takbelegget slik at det ikke blir to tette lag.

Vi har også såkalte småjobber hvor det dreier seg om sånt som å fikse sluk eller se etter lekkasjer, og da kan jeg være på fire ulike plasser i løpet av en dag.

Arbeidsdagen avsluttes med å sjekke været for neste dag. Hvis det er meldt mye vind og regn, må vi sikre det som eventuelt kan blåse ned eller ta inn vann. Hvis man ikke sikrer det nytekkede området, kan det komme regnvann inn i bygget under byggeperioden, noe som kan bli svært kostbart. Ved nybygg er ikke dette et like stort problem. Vi rydder også søppel og ser over at alt er på stell etter oss. Ved private boliger, låser vi også gjerne og legger nøkkelen på avtalt sted. På store byggeplasser, stempler vi ut med nøkkelkort.

Hva kreves for å kunne jobbe som taktekker?

– Det er en fordel å være handy, ha erfaring med håndverk eller i hvert fall vite litt om det. Du må være glad i å jobbe, og kunne stå på. Det er fysisk tungt innimellom.

Selv har jeg fagbrev i taktekking. Jeg gikk ikke byggfag, men hadde generell studiekompetanse fra videregående skole. Jeg tok kontakt med Opplæringskontoret for håndverksfag i Vestfold slik at jeg fikk veiledning om hvordan jeg kunne få gjennomført det med min bakgrunn. Det finnes også mange hjelpearbeidere som ikke har noen spesiell utdannelse.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for

– Det passer for dem som er glad i å være mye ute, og som liker å bære og løfte og holde på. Man må også tåle at det blir skikkelig varmt om sommeren, og tilsvarende kaldt om vinteren. Man starter veldig tidlig på jobb om morgenen, noe jeg ikke var så begeistret for i starten, men nå syns jeg det er en fordel. Da blir man ferdig tidligere, og har mer igjen av dagen og kvelden. Man bør kanskje være litt interessert i dette også. Men gjør du ditt beste, får du til det meste. Man lærer det man trenger hvis man legger ned en innsats. Etter hvert som man blir god, blir jobben gøy.

Som taktekker bør du være selvgående og ha med deg hodet. Det er mye planlegging og ting du skal tenke på og huske på, som verktøy, materialer, skrive timelister, framdriftsplan, værmelding, kjøring, hvem du skal jobbe sammen med.

Å ha god koordinasjon er en fordel i dette yrket, da det er mye arbeid der du må bruke begge hendene like mye samtidig, som når man sveiser med den ene hånda og bruker rulle med den andre.

Hva liker du best med å være taktekker? 

– Jeg syns det er mest gøy å isolere. Da får man opp tempoet – det er tungt og effektivt arbeid, noe jeg syns er moro. Jeg får energi av det. Arbeidet går unna, og man ser tydelig hva man har produsert i løpet av en dag.

Hva liker du minst?

– Sure kunder er ikke noe ålreit. Eller hvis det er dårlig miljø på en byggeplass. Det er ubehagelig.

Image
Taktekker Ingvild Fjeldheim er oppå et tak. Hun står med ryggen til og har på seg vernehjelm og arbeidstøy samt sikring med tau som skal holde henne trygg på taket. I den ene hånden holder hun verktøy.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Det fins mange videreutdanninger og kurs. Man kan bli blikkenslager og montere takrenner og nedløpsrør. Du kan også bli såkalt bas, som er lederen for arbeidslaget. En bas for taktekkere, er sjefen på taket. Man kan bli prosjektleder eller få andre stillinger innen bransjen og bedriften, som for eksempel salg og produksjon

Hva kan man forvente i lønn som taktekker?

– Jeg jobber på akkord, og får bonuser på ulike prosjekter. Det er altså veldig forskjellig hva man kan tjene, og mye er opp til hver enkelt. Taktekkere lå på rundt 240 kroner i timen, og gikk opp ti kroner i timen etter siste oppgjør.

Hvordan er sjansene for å få jobb som taktekker?

– Det er ikke vanskelig å få jobb som taktekker. Det er faktisk mangel på taktekkere med fagbrev, så både lærlinger og håndverkere med annen fagbakgrunn som ønsker å omstille seg er ettertraktet. Det er generelt for få håndverkere i Norge, noe som også gjelder vårt felt.

Tilhørende utdanninger

Tak- og membrantekkerfaget

Du får kompetanse innen taktekking av nybygg, rehabilitering, service og reparasjon av takbelegg og membraner.

Finn studier