Takstmann/takstingeniør

En takstmann bør være menneskekjenner, syns Are som går gjennom kundens bolig fra A til Å.
En mann står og ser rett inn i kameraet med et lite smil. Han har hendene på hoftene, og har på seg en kortermet skjorte. Mannen har mørkt og grått kort hår og litt skjegg.
Are Moen , 39 år
Takstmann/takstingeniør
Moen Takst AS, eget firma
«Du må akseptere at du aldri blir ferdig utlært innen yrket, det er nye scenarioer hele tiden.»
― Are Moen
Publisert: 19.09.2023
«Du må akseptere at du aldri blir ferdig utlært innen yrket, det er nye scenarioer hele tiden.»
― Are Moen
«Dagene inneholder gjerne en kombinasjon av å sitte på kontor, og å være på farten. Det er slik jeg liker det. »
― Are Moen

Hvorfor valgte du å bli takstingeniør?

– Jeg jobbet for et byggmesterfirma i 12 år, og ønsket etter hvert å gjøre noe annet. Jeg hadde sett på takstingeniør-yrket, og følte at det var noe jeg ville trives med. Både det faglige og det å få treffe mennesker.

Image
En mann sitter ved en kontorpult og følger med på to skjermer foran seg. Han ser konsentrert ut. Mannen har mørkt og grått kort hår og litt skjegg.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Stort sett starter jeg dagen med kontorarbeid. Jeg leser e-post og skaffer meg en oversikt over oppgavene. Ofte forbereder jeg en befaring. Da må jeg innhente ulik dokumentasjon om eiendommen, og forberede kunden på det vi skal gjennom.

Dagene inneholder gjerne en kombinasjon av å sitte på kontor, og å være på farten. Det er slik jeg liker det. Jeg jobber hovedsakelig med tilstandsrapportering, og da går jeg gjennom huset fra A til Å. Tak, loft, grunnmur, bad, drenering – ja, alt. Så setter jeg meg ned og tar en prat med kunden om boligen. Vanligvis bruker jeg rundt fire timer på selve befaringen, i tillegg til noen timer med før- og etterarbeid.

Etter befaringen skriver jeg en rapport om tilstanden som er laget etter forskrift til avhendingsloven (Tryggere bolighandel). Det er mye informasjon og retningslinjer å forholde seg til, så det å gå gjennom tegninger, reguleringsplaner og kommunale arkiver er en vesentlig del av jobben.

Jeg utfører også uavhengig kontroll på våtrom.

Hva kreves for å kunne jobbe som takstingeniør?

– Jeg tok treåring teknisk fagskole på deltid samtidig som jeg jobbet for byggmester. Deretter gikk jeg på NEAK, hvor jeg tok innføring i taksering, verditaksering av bolig og tilstandsanalyse av boliger. Det er imidlertid flere måter å bli takstmann på, folk i yrket har ulik kompetanse og bakgrunn.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må for det første være faglig trygg i det du skal gjøre og villig til å tilegne deg ny kunnskap. I tillegg bør du være menneskekjenner, fordi du må forstå situasjonen til kunden og tilpasse deg den. Eldre mennesker for eksempel, må man ta spesielle hensyn til. Noen syns det er en stressende situasjon. Du må akseptere at du aldri blir ferdig utlært innen yrket, det er nye scenarioer hele tiden.

Hvis du misliker å jobbe på PC, er det kanskje ikke for deg.

Hva liker du best med å være takstingeniør?

– Å alltid møte på nye utfordringer, nye mennesker og ny lærdom.

Hva liker du minst ved yrket ditt?

– Når min verdivurdering går inn på noen, at kunden for eksempel hadde forventet mer for boligen sin. Det er også tilfeller av tvangssalg, og det er ikke hyggelig for noen parter.

Image
En mann sitter på huk mens han følger med på et lite apparat som ligger på gulvet foran ham.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan spesialisere deg for eksempel innen landbruk, næring eller skade. Som takstmann kan du også ta på deg rollen som bygningskontrollør eller byggteknisk konsulent. Eller du kan jobbe med forsikring, tilstandsrapport for borettslag eller med reklamasjon i forbindelse med kjøp og salg. Stadig flere blir ansatt i store selskaper, men du kan også drive eget firma.

Hva tjener man som takstingeniør?

– Det er svært variabelt, og det er ingen tariff for vår yrkesgruppe. Men har du god utdanning og erfaring, kan du kreve en vesentlig lønn.

Hvordan er sjansene for å få jobb som takstingeniør?

– Det er lettere å få jobb nå enn for noen år siden. Men fremdeles er det nok større sjanser i byene enn i distriktene.