Sanger

– Det tok meg lang tid å forstå at jeg berører folk med stemmen min, og jeg har fortsatt vondt for å innse det, sier Liv Camilla.
En kvinne holder opp en tom bilderamme og ser til venstre for kamera. Hun har mørkt langt hår og er ikledd en beige genser. Bak henne på veggen henger ulike gitarer.
Liv Camilla Stringer, 31 år
Sanger
Selvstendig næringsdrivende, Stringer Productions i Oklahoma
«Jeg er heldig og bor for tiden i Oklahoma, en stat som historisk har dype jazztradisjoner og store muligheter til musikalsk utvikling. »
― Liv Camilla Stringer
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 28.11.2022
«Jeg er heldig og bor for tiden i Oklahoma, en stat som historisk har dype jazztradisjoner og store muligheter til musikalsk utvikling. »
― Liv Camilla Stringer
«Jeg har det kjempegøy på jobb. Jeg vil jo bare synge! »
― Liv Camilla Stringer

Hvorfor valgte du å bli sanger?

– Som datter av to musikere ble jeg flasket opp med musikk. Jeg spilte piano som syvåring og da jeg var ti debuterte jeg på mitt første plateprosjekt. For meg fantes det ikke noe annet valg enn å synge. Det var kun det jeg ville. En sanglærer sa engang at man skal ikke sette en sangfugl i bur. Da slutter den å synge. Det er sant, jeg synger om jeg er sint, lei meg eller lykkelig. Hjertet mitt ligger i jazzmusikk hvor jeg kan sette mitt dypt personlige preg på sangen. Jeg er heldig og bor for tiden i Oklahoma i USA, en stat som historisk har dype jazztradisjoner og også store muligheter til musikalsk utvikling. 

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Min eneste faste arbeidsoppgave er å øve. Det er litt som å være toppidrettsutøver. Veien er lang og det er snakk om selvoppofrelse, hardt arbeid og utholdenhet. Hver dag jobber jeg med stemmen min, med å puste, synge med magen eller mer spesifikt mellomgulvet. Avhengig av dagsformen og hva annet jeg har å gjøre, synger jeg fra en halv time til mange timer daglig. Jeg har en fantastisk frihet til å legge opp jobben som jeg vil. Det finnes ingen vanlig arbeidsdag – alt er alltid en prosess med å få inn nye oppdrag, holde på kontakter, få nye kontakter, legge ut på sosiale medier og fylle opp kalenderen.

Jeg bor nå i Oklahoma, USA, hvor jeg jobber som sanger. Jazz er mitt hjertebarn, men jeg synger også andre sjangre som metal, folkemusikk, populærmusikk og rock. Jeg forsøker å ikke sette meg selv i en type sjanger, og presenterer meg aldri som jazzsanger. Som sanger trenger jeg et mål. Noe å jobbe fram imot, og jeg jobber hardt med mitt første album. 

Jeg samarbeider med mange musikere, vokaler, bassister, pianister og gitarister. Hvor mange vi er, avhenger av oppdraget. Jeg synger alene, i duo og i trio. I barndommen sang jeg i kor, og gleden ved å skape noe i fellesskap er stor. For å kunne samarbeide må vi kunne kommunisere musikalsk – eller ha det samme musikkspråket. Oppdragene kommer inn gjennom kontakter og andre musikere. Jeg synger på jazzklubber, i begravelser, i bryllup, i kirken, på konferanser, og på andre arrangement. 

Jeg skriver musikk selv, men er ingen låtskriver. Noen ganger kan jeg ha en sang i hodet i mange år, andre ganger tar det fem minutter. De blir aldri ferdig nok for meg. Jeg er perfeksjonist, og en sang kan alltid bli bedre.

Jeg forsøker å være aktiv på sosiale medier, og må jobbe mer med å promotere meg selv. Det er 35 prosent av jobben å legge ut musikk på Instagram, YouTube, TikTok og Facebook. Man må finne en god balanse i det å bli synlig, og å være uhyre kvalitetsbevisst med det man legger ut. Jeg jobber mye med norske og svenske folkelåter, både på originalspråket og på engelsk. Skandinavisk folkemusikk er stas i USA.

Hva kreves for å kunne jobbe som sanger? 

– Selv begynte jeg i kor som veldig liten. På ungdomsskolen var det stort søkelys på musikk, og jeg tok musikklinjen på videregående. Jeg tok deretter en lærerutdanning med utøvende musikk. Jeg fikk tilbud om fullt stipend til Berkeley i Boston og Musikkonservatoriet i Wien, men etter mye tenking endte jeg opp på et universitet i Sverige hvor jeg lærte å undervise vokal, og hvordan jeg skulle livnære meg som musiker. Det var liksom litt tryggere. 

Det kreves en indre lyst å brenne for sang. Lidenskap og glede er kanskje det aller viktigste. For meg kreves det også at jeg er 100 prosent dedikert, og at jeg øver og øver. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Det passer for de som kan leve med uforutsigbarhet og takle en grad av stress og press. En uke er agendaen full, neste uke er den tom. Det må du kunne håndtere. Du må også tåle å jobbe sene kvelder og tidlige morgener. Selv jobber jeg mye med min egen selvtillit. Etter over 20 år med musikk kan jeg våkne og tenke at jeg ikke kan noe. Den usikkerheten forsøker jeg å omforme til en drivkraft. Man må godta at selvtilliten går opp og ned. Som type er jeg introvert, men later ofte som jeg er ekstrovert for å få flere engasjement.

Hva liker du best med å være sanger? 

– Møtet med mennesker, jeg har det kjempegøy på jobb. Jeg vil jo bare synge! 

Hva liker du minst?

– Likestillingen har ikke helt nådd Oklahoma enda, og jeg jobber for å ikke være redd for å si ifra som jente i et machosamfunn.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange muligheter. Man kan jobbe i studio, i musikaler, synge for andre, være bakgrunnssanger, korist, reklamemusikk og showartist. Alt avhenger av hvor langt du har kommet i karrieren. 

Hva tjener man som sanger?

– Det meste jeg har tjent er 8 000 kroner for en times jobb. Sangere har stadig høyere status og med det stiger lønnen. I Oklahoma er det vanlig å få betalt i driks. I Norge er det en mer rettferdig lønn. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som sanger?

– Det er få faste jobber som sangere. Det er oftest snakk om småjobber og engasjement.

Tilhørende utdanninger

Utøvende musikk

Her finner du informasjon om hvilke krav som stilles til deg som søker, og hvordan du går fram. Du finner også en oversikt over de studietilbud som gis av de åtte studiestedene som tilbyr utøvende musikkutdanning i Norge.

Finn studier
Sang- og musikkutdanning

Utdanningen gir deg mulighet til å fordype deg i et eller flere musikkrelaterte emner.

Finn studier