Mur- og flislegger

– Bestemoren min sa alltid; «så heldig du er som har fått jobb Steinar». – Jeg har ikke vært heldig bestemor, men har gjort meg fortjent til jobben, svarte jeg.
Mur og flislegger Murergutta i Færder kommune Steinar Midtun Løkkemyr smiler pent inn i kamera.
Steinar Midtun Løkkemyr, 25 år
Mur -og flislegger
Murergutta i Færder kommune
«Det passer godt for de som ikke har noe ønske om å ta opp studielån og vil ha et praktisk yrke.»
― Steinar Midtun Løkkemyr
Intervju:
Bente Delmas
Publisert: 21.06.2023
«Det passer godt for de som ikke har noe ønske om å ta opp studielån og vil ha et praktisk yrke.»
― Steinar Midtun Løkkemyr
«Du bør nok tåle å jobbe med en tidsfrist og at det er litt mas en gang iblant. Vi samarbeider med andre yrkesgrupper og alle har det travelt.»
― Steinar Midtun Løkkemyr

Hvorfor valgte du å bli mur – og flislegger?

– Jeg var luta lei av skolen og ville fort ut i arbeidslivet. Det var en stor meny av forskjellige yrkesfag jeg kunne velge fra på videregående. Jeg valgte å bli murer fordi jeg liker å jobbe fysisk og gjøre et håndverk som varer i årevis.

Jeg har også tatt mesterbrevet for å få mer kompetanse og er alt i alt fornøyd med valget. Ikke alle dager er en dans på roser, men vi er en fin gjeng, det er høyt under taket hos Murergutta og vi har det fint på jobb. Jeg begynte her på utplassering som lærling og nå har jeg vært ansatt noen år.

Image
Før Steinal drar til en jobb på morgenen passer han på at han har nødvendig utstyr i bilen. På bildet gjennomsøker han bilen for morgendagens jobb.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg begynner klokken syv hver dag og drar som oftest direkte til arbeidsplassen. Sjefen fordeler de forskjellige jobbene blant oss murere og vi driver med blant annet bad, betong og mur/puss og piper. Vi er på en måte delt opp i team i forhold til det vi kan best. Jeg er en slags allrounder og gjør mye forskjellig. En typisk dag er en kombinasjon av planlegging, forberedelse, muring, flislegging, pussing, flytsparkling og rengjøring.

Jeg passer på at jeg har det jeg trenger i bilen. I dag for eksempel har jeg gjort en lett reparasjon på fasaden til et murhus. Jeg pusser ofte fasader og det gjøres etter et fasadesystem. På den type jobb er det oftest satt opp stillas.

Jobben gjøres i flere trinn. Trinn én er å legge på grunnpuss, som er å legge på pussen med fibernett og armerte hjørner. Vi armerer hjørnene for å gjøre de sterkere, og fibernett er et plastnett med bitte små ruter som forsterker veggen.

Trinn to er ofte å påføre en farget sluttpuss. Den legger jeg først på med stålbrett og for å få en jevn struktur, også går jeg til slutt over med et plastbrett.

Jeg jobber mye med flytsparkling. Det er det jeg liker best å drive med – forutsatt at det går som smurt. Oftest er det for å rette opp gulv og justere nivået. Det første jeg gjør er å sjekke høydeforskjellen, finne det høyest punktet, regne ut differansen og ut ifra det finner jeg et snitt. Jeg setter opp høydepinner og bruker laser for å sjekke at gulvet blir rett. Jeg bruker en blandemaskin eller en blandepumpe, hiver pulveret oppi, blander skikkelig med vann så det blir flytende og fint, også fordeler jeg det ut over gulvet via en slange.

Jeg jobber for det meste i nærområdet. Jeg gjør mange jobber for privathus, men også på prosjekter for Obos og med andre store utbyggere. I noen tilfeller kan jeg jobbe på samme sted et par måneder. Fasadepussen jeg begynte på i dag vil bli ferdig i morgen, så det er mange ulike oppdrag. For øvrig har vi interessante kommunale oppdrag for en del vedlikehold av kirker i Tønsberg og Færder.

Det kan være tøffe tak vinterstid å starte tidlig i snø, kulde og mørke. På sommerhalvåret er det en helt annen jobb. Som oftest, det vil si 99 % av tiden, reiser jeg hjem uten å ta med meg jobben. Men en gang iblant, hvis vi er i tidsklemme eller ting ikke har blitt så bra, så blir jobben med meg hjem. Murer og flisleggerfaget er som nevnt bredt og jeg har fått en helt personlig interesse for mikrosement. Det er et nytt tilskudd i verktøykassen som jeg er veldig nysgjerrig på.

Hva kreves for å kunne jobbe som mur -og flislegger? 

– For å få svennebrev er det to år på skole og to år som lærling i bedrift. Jeg har også tatt mesterbrev som var to lange år på kveldstid.

Jeg tror at man bør være en løsningsorientert type. Ikke alt er like enkelt å få til og å være kreativ og finne alternative løsninger er veldig positivt. 

Det er en forutsetning at du er i god fysisk form og liker å bruke kroppen. Det er en del tunge og utfordrende løft. Som for eksempel å bære en peis på 175 kilo opp til andre etasje.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Det passer godt for de som ikke har noe ønske om å ta opp studielån og vil ha et praktisk yrke. Du bør nok tåle å jobbe med en tidsfrist og at det er litt mas en gang iblant. Vi samarbeider med andre yrkesgrupper og alle har det travelt.

Yrkesstolthet er det aller viktigste. Jeg ønsker alltid å levere det best mulige produktet til kunden og vet at en fornøyd kunde gjør meg glad, og gir firmaet flere kunder. Jeg kjenner på en stolthet når jeg passerer et hus med flott fasade som jeg har pusset.

Støvallergikere burde antagelig ikke drive med dette. Heller ikke de som misliker å gjøre repetitive bevegelser og jobbe i mange rare arbeidsstillinger. Forrige uke sto jeg i en krypkjeller og murte. Det kjennes fortsatt i kroppen. Er man en type som ikke har lyst til å samarbeide med mange andre yrkesgrupper og forholde seg til en satt tidsfrist, er ikke dette et perfekt valg.

På den andre siden så driver noen for seg selv, helt alene og får det til og de har også en tidsfrist for å drive effektivt og økonomisk.

Hva liker du best med å være mur -og flislegger? 

– For meg er det å jobbe ute i fint vær og være i aktivitet flott. Jeg syntes det er gøy å se framgangen. Resultatet fra før til etter kan gi et skikkelig yrkesstolthetskick.

Hva liker du minst?

– Dårlig planlegging og tilrettelegging når vi kommer på en arbeidsplass er surt.

Image
Mur -og flislegger Steinar Midtun Løkkemyr smiler til kamera og bærer en stor pose sement på skulderen.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan spesialisere seg innenfor alle typer murerarbeid. Noen driver med service og vedlikehold, andre pusser opp bygårder, underviser, er spesialister på flislegging av bad eller kjøkken, er kjempegode på peis eller mur, ja det er veldig mange muligheter. Jeg har nevnt mikrosement – det kan man for eksempel spesialisere seg innen. Man kan også velge å starte sin egen bedrift.

Hva kan man forvente i lønn som mur -og flislegger?

– Et sted mellom 400 000 til 500 000 kroner i året er en realistisk lønn som ansatt.

Hvordan er sjansene for å få jobb som mur -og flislegger?

– Sjansene er ganske gode, men man må stå på og være flink. Du må bevise at du kan og vil. Du må bevise at det er verdt å ansette deg. Det er stor konkurranse med utenlandsk arbeidskraft som er villig til å jobbe billigere.

Tilhørende utdanninger

Murer- og flisleggerfag

Du får kompetanse på å bygge murkonstruksjoner og rehabilitere eldre murverk.

Finn studier