Glassblåser

– Mange tror at man som glassblåser drar på jobb og kjenner etter hva man vil blåse, men slik er det ikke. Jeg blåser glass basert på hva kundene ønsker, sier Ingrid Cecilie Ulla.
Portrett av glassblåser Ingrid Cecilie Ulla
Ingrid Cecilie Ulla, 38 år
Glassblåser
Eget aksjeselskap (AS), Ålesund
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Du må ha drivkraft og ville holde på med noe hele tiden. Dette er en livsstil, og det krever disiplin. »
― Ingrid Cecilie Ulla
Intervju:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 12.07.2021
«Du må ha drivkraft og ville holde på med noe hele tiden. Dette er en livsstil, og det krever disiplin. »
― Ingrid Cecilie Ulla
«Jeg liker at glassblåsingsprosessen ikke kan avbrytes, og at man må jobbe til man er ferdig. Det er et veldig oppslukende håndverk.»
― Ingrid Cecilie Ulla

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte dette yrket nokså tilfeldig. Jeg har alltid likt å tegne og holde på med kreative ting. Jeg gikk på form og farge linjen på videregående, og under denne tiden så kom det en dame til meg som fortalte meg om en glassblåsinglinje i Sverige. Jeg søkte meg inn dit, og det var det. 

Image
Glassblåser Ingrid Cecilie Ulla viser frem ovnen sin.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En arbeidsdag begynner dagen før, ved at jeg planlegger hva jeg skal gjøre. Mange tror at man som glassblåser drar på jobb og kjenner etter hva man vil blåse, men slik er det ikke. Jeg blåser glass basert på hva kundene ønsker. Noen ganger sandblåser jeg eller graverer tekst og bilder inn i glass. Noen ganger må jeg også montere eller slipe sammen ting. Jeg lager tegninger og skisserer nye produkter. Jeg bruker mest tid på å blåse produkter, for å være mest mulig produktiv mens ovnene er på. Smelteovnen står på døgnet rundt, året rundt. Jeg må også stille inn, rense og vaske ovnen. Planen min er at jeg bare skal ha ovnen på halve året, for å få tid til å gjøre andre ting, som å lage keramikk.

Jeg vet hvor mye jeg må produsere for å kunne selge nok til at ting skal gå rundt, og da er dagen en kamp om å få produsert såpass mye. Når jeg blåser glass må man jobbe mens glasset er varmt, bokstavelig talt, og jeg kan ikke bli avbrutt under prosessen. Det høres stressende ut, men du kommer inn i en god flyt og lærer deg hvordan du bør jobbe.

Jeg lager for eksempel vinglass, stettefat, vide fat, katter, skulpturer, hengefisker og skåler. Jeg graverer også personlig tekst på glass, og det kan for eksempel være en bursdagshilsen.

De fleste kunder får jeg gjennom utsalg i Ålesund sentrum, men nå har jeg byttet lokale og skal ikke selge produktene på samme måte. Opp gjennom årene har jeg samlet meg opp 19 000 – 20 000 følgere på Facebook og Instagram, noe som bidrar til at jeg får markedsført og solgt produktene mine der. Før var det viktig å ha et utsalgssted i midten av en by, men nå er folk mye mer villig til å kjøre et stykke for å komme til et spennende verksted hvor de kan få en opplevelse.

Den mest travle sesongen for meg er faktisk på sommeren. Da skal mange ha skåler til læreren sin, som takk for et bra skoleår. Dessuten skjer det mye i juletiden også.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du kan studere på glassblåserskole i Sverige, hvor man blir anbefalt å begynne så tidlig som mulig. Jeg kom inn da jeg var 17 år, og begynte da jeg var 18 år. Det var kniving om plassene, og du måtte ha gode karakterer i de relevante fagene. Man kan også ta fagbrev ved å gå ett år på design og håndverkslinjen, og så gå tre år i lærlingtid.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette yrket er tungt. Mange romantiserer glassblåseryrket, og tror vi bare blåser og koser oss. Det stemmer ikke. Dette er et yrke som sliter på rygg, slimhinner, hender, håndledd og kroppen generelt sett. Uansett hva du lager er det de samme bevegelsene. Du må like prosessene, og du må like å gjenta det du gjør. Du bør være fysisk sterk og trene for å opprettholde styrken. Hvis du ikke kan være frisør, kan du ikke være glassblåser, det kan være en god tommelfingerregel.

Hvis du blir gravid som glassblåser, så blir du permittert eller sykemeldt, fordi materialene vi jobber med kan skade fosteret. Men de fleste som jobber selvstendig, jobber faktisk uansett. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker veldig godt å forme ting. Jeg liker at glassblåsingsprosessen ikke kan avbrytes, og at man må jobbe til man er ferdig. Materialet er varmt og glødende, det er veldig deilig å jobbe med. Det er et veldig oppslukende håndverk.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det vanskeligste med å være glassblåser er faktisk det som ikke handler om glassblåsing. Når du har ditt eget verksted, er det som å drive en restaurant helt alene. Du må servere, skape, vaske, pakke, markedsføre og selge. Det er så mye mer enn bare å blåse glass. Det kan være slitsomt.

Image
Glassblåser Ingrid Cecilie Ulla har laget dette glasset, som hun forklarer både passer til blomster og å drikke rødvin med.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

Du bør være kreativ og ha skaperglede. Du må ha drivkraft og ville holde på med noe hele tiden. Dette er en livsstil, det krever disiplin. Det er en fordel å være organisert, særlig hvis du skal drive selv, med eget regnskap og stå for eget salg. Dette er en tung fysisk jobb, og du må klare å stå i det. Dette høres veldig tungt og kjipt ut, men det er viktig at man klarer å stå i det. Hvis du passer til denne beskrivelsen, er dette en veldig givende jobb hvor man får være kreativ og skape mye gøy.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan bruke dine kreative evner til å gjøre andre håndverk. Jeg skal blant annet begynne med keramikk, også for å avlaste enkelte deler av kroppen min. Man kan også bli maler, skulptør, grafisk designer eller lignende.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er et lavt lønnet yrke, og det betales som om en vanlig industrijobb. Jeg jobber som glassblåser fordi jeg elsker faget, ikke på grunn av pengene. Man kan muligens tjene mer hvis man virkelig stepper opp produksjonen og selger masse. Noen får også store navn innen industrien og de kan ofte ta høye priser og selge mer.

Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Når jeg begynte som glassblåser så gikk det veldig bra, mange ville ansette lærlinger og helt ferske glassblåsere. Utviklingen de siste årene har vært negativ, og mange glassblåserverksteder har lagt ned. Du må nesten starte opp selv for å drive slik ting er nå.

Tilhørende utdanninger

Glassblåserfaget

Du lærer gamle håndverksteknikker for å bevare kulturarven ved å produsere tidstypiske bruks-, pryd- og kunstglass.

Finn studier