Image
Kosmetolog sminker en klient.

Yrkesbeskrivelse

Kosmetolog

Kosmetologer gir kunder hudpleie og kosmetisk behandling.

Som kosmetolog gir du hudpleie og kosmetisk behandling. Kosmetologen er utdannet i velvære og skjønnhetspleie. En viktig del av kosmetologens behandling er undersøkelse av hudens tilstand, fuktighet og liknende.

Vanlige arbeidsoppgaver for en kosmetolog:

 • legge sminke og gjøre andre kosmetiske tjenester
 • utføre manikyr og pedikyr
 • rense hud, massere og legge ansiktsmasker
 • foreta mer avanserte behandlinger som dybderensing og sliping
 • behandle hud med forskjellige elektriske apparater

Kosmetikere og kosmetologer arbeider med det samme, men kan ha noe forskjellig bakgrunn. Ofte vil man ha stillingstittelen kosmetiker eller kosmetolog, men man kan også være ansatt som hudpleier, sminkør, hudterapeut, makeup artist, maskør og liknende.

Hvor jobber kosmetologer ?

Mange kosmetologer jobber i hudpleiesalonger, spa-sentre, parfymerier eller salgsavdelinger. Mange er selvstendig næringsdrivende med egen klinikk. Etter hvert er det også blitt vanlig å finne arbeid innenfor helsevesenet, ved institusjoner, sykehjem, bofellesskap og lignende. Kosmetologer kan jobbe som konsulenter innen kosmetikkbransjen. Andre arbeider som sminkører og maskører innen teater, film og TV.

Personlige egenskaper

Som kosmetolog må du være interessert i sminke og styling. Du skal veilede kunden i bruk av sminke, farger og stil, og bør være i stand til å gi gode og riktige tips. Du bør også ha gode samarbeidsevner og kommunisere godt med både kunder og kolleger. Du bør være fleksibel og du må takle tidspress.

Utdanning

Etter- og videreutdanning

Gjennom fagforbund tilbys det kurs til etter- og videreutdanning.

Hva jobber hår- og skjønnhetspleieutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2020. Tall fra høsten 2019. Forklaring til statistikken

 • 583199 - Hår- og skjønnhetspleie, uspesifisert, påbygging til videregående utdanning
 • 483199 - Hår- og skjønnhetspleie, uspesifisert, videregående, avsluttende utdanning
 • 483105 - Maskør- og parykkmakerfaget, Vg2 og Vg3, særløp

Hva er de vanligste utdanningene for kosmetologer ?

Kilde: Kilde: Statistisk sentralbyrå 2020. Tall fra høsten 2019.

Bedrifter

Kosmetolog i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

 • 5141113 - KOSMETOLOG
 • 5141104 - HUDPLEIER
 • 5141112 - HUDTERAPEUT
 • 5141123 - MANIKYRIST
 • 5141114 - NEGLSKULPTØR
 • 5141115 - SMINKØR
 • 5141122 - SMINKØRLEDER
 • 5141121 - SPA-VERTINNE

Sist kvalitetsikret den 17. januar 2019, av Bergen Hudpleieskole