Fakta

Studietype:
Årsstudium og kortere
Studieform: Nettstudium
Studietempo: Deltid
Studiepoeng:
2.5
Søknadsfrist: 3. januar

Informasjon oppdatert

17. mars 2022.

Om studiet

Dette er et av fem nettkurs i et bransjeprogram for elektro-, automasjon-, fornybar- og kraftnæringen. Ansatte, permitterte og ledige i bransjen vil bli prioritert ved opptak.

Kurset gir en innføring i både planleggingsfilosofi, ulike beregningsmetoder, anvendelsesområder og bruk av de ulike metodene i operativ planlegging. Metodenes styrke og svakheter og erfaringer fra praktisk bruk av dem vil bli presentert og diskutert. Hovedvekt i kurset legges på planlegging med kortere tidshorisont (1 uke) planleggingsnivå og informasjonsflyt vil også vektlegges. 

Undervisningsopplegg

Kurset gir en innføring i både planleggingsfilosofi, ulike beregningsmetoder og deres anvendelsesområder og bruk av de ulike metodene i operativ planlegging. Metodenes styrke og svakheter og erfaringer fra praktisk bruk av dem vil bli presentert og diskutert. Kurset vil også legge stor vekt på modelleringsmessige sider og beskrive med eksempler betydningen av modellering samt kvalitet på inngangsdata til de ulike modellene. Hovedfokus i kurset er på korttidsplanlegging men det legges vekt på at helheten skal presenteres slik filosofi rundt planlegging og informasjonsflyt mellom ulike tidshorisonter blir tydeliggjort.

Følgende tema behandles:

  • Lange tidshorisonter og mange tidsskritt
  • Kompliserte fysiske system
  • Planleggingshierarki (ulike nivå og tidshorisonter)
  • Korttidsplanlegging (opptil 14 dager)
  • Informasjonsflyt mellom ulike nivå
  • Rammebetingelser og koblingsprinsipp mellom ulike nivå
  • Metoder som er i bruk for planlegging med kort tidshorisont
  • Matematiske formuleringer og hvilke problemtyper de er hensiktsmessige for
  • Fordeler og ulemper med alternative metoder


Det er lagt opp til aktive nettforelesninger med diskusjoner og god interaksjon mellom studentene.

Opptakskrav

Bachelorgrad innen elektroteknikk, reguleringsteknikk, IKT/Telekommunikasjon eller Industriell økonomi eller tilsvarende.

Prioritering av søkere:

  1. Ansatte, permitterte og ledige innen elektro-, automasjon-, fornybar- og kraftnæringen
  2. Søkere fra andre bransjer
  3. Dersom det blir flere søkere innenfor hver gruppe enn vi har antall plasser på kurset, prioriteres søkerne etter "først til mølla"-prinsippet (dato for søknad)
     

I søknaden må du besvare spørsmål om bransjetilknytning, arbeidsmarkedsstatus og du må oppgi navn på (siste) arbeidsgiver.

Læringsutbytte

Kunnskaper: Etter fullført kurs skal deltakeren ha kunnskap om metoder for planlegging av vannkraftbaserte system, modeller og modellforutsetninger for ulike tidshorisonter og hvordan rammebetingelser fra ett nivå brukes i neste nivå i planleggingshierarkiet.

Ferdigheter: Etter fullført kurs skal deltakeren skal være i stand til å forstå det teoretiske grunnlaget for korttidsmodellen som er utviklet, og aktivt bruke dette i sitt arbeid ved å forstå rammebetingelsene gitt av planleggingsmodeller med lengre tidshorisont og grovere tidsoppløsning.

Generell kompetanse: Etter fullført kurs skal deltakeren ha god oversikt over modeller som brukes for planlegging av systemer som er koblet i topologi (innenfor hvert tidsintervall) og koblet over tid gjennom usikker ressurstilgang og energilagring. Dette inkluderer bruk av modeller basert på Lineærprogrammering, Heltall, Dynamisk programmering samt modeller for å representere usikkerhet.

Anbefalt forhåndskunnskap

Relevant praksis innenfor produksjonsplanlegging. Kurset vil i betydelig grad hente eksempler fra aktuell programvare fra SINTEF Energiforskning, og kjennskap til denne programvaren er en fordel for å få fullt utbytte av kurset.