Vg1 Restaurant- og matfag
Utdanningsløp
Utdanningsløpet i videregående opplæring vil endres til skoleåret 2020-2021. Alle endringene er ikke bestemt enda, men Utdanningsdirektoratet har oversikt over siste nytt om fagfornyelsen på sine sider. Du kan også se en foreløpig versjon av det nye utdanningsløpet hos Vilbli.no.
1. År
Vg1
2. År
Vg2 eller opplæring i bedrift
Andre varianter av denne utdanningen
Videregående skoler som tilbyr Vg1 Restaurant- og matfag
Hvis du lurer på noe om yrkes- og utdanningsvalg er det mange du kan spørre. Det finnes en rekke offentlige og noen private kontor som jobber med dette, og som gjerne svarer deg.
Velg fylke for å få en oversikt over kontorene der du bor.
Lykke til!
Eksamenskontor
Fagopplæringskontor
Fagopplæringskontoret svarer på spørsmål om opplæring i bedrift, og hjelper bedrifter og lærlinger.
Inntakskontor
Inntakskontorene administrerer søknader til videregående opplæring. Du må kontakte inntakskontoret i hvis du skal bytte skole eller skal begynne på skole i et annet fylke. Inntakskontorene svarer også på andre spørsmål om inntak.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Oppfølgingstjeneste
Oppfølgingstjenesten veileder og hjelper ungdom som ikke er i opplæring eller arbeid. Oppfølgingstjenesten (OT) har ansvar for å følge opp ungdom med rett til videregående opplæring som ikke er i opplæring eller arbeid. Dette gjelder ungdom i alderen 16 til 21 år.
Opplæringskontor
Opplæringskontorene er et samarbeid mellom bedrifter om inntak og opplæring av lærlinger. Opplæringskontorene fungerer også som rådgivere for lærebedriftene. Det finnes fylkesvise opplæringskontor og opplæringskontor som samarbeider om opplæring innenfor ett eller flere fag på tvers av fylkene.
Vilbli.no har oppdatert oversikt over alle opplæringskontor i Norge.
Velg fra listen for å se opplæringskontor i ditt fylke hos vilbli.no
Utdanningsavdeling
Fylkeskommunene har ansvar for all videregående opplæring i Norge. Utdanningsavdelingene i fylkene kan svare på spørsmål om for eksempel eksamen, dokumentasjon, kvalitet og klage på karakterer. De har også ansvar for videregående opplæring for voksne.
Videregående skoler i Nordland
7 skoler i Nordland Bytt fylke
Hvis du lurer på noe om yrkes- og utdanningsvalg er det mange du kan spørre. Det finnes en rekke offentlige og noen private kontor som jobber med dette, og som gjerne svarer deg.
Velg fylke for å få en oversikt over kontorene der du bor.
Lykke til!
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Læreplanen
Læreplan i felles programfag i Vg1 restaurant- og matfag
Mat og drikke er viktig for helse, for identitet og i sosiale samanhengar. Viktige samfunnsendringar som meir internasjonalt samkvem fører til at kunnskap om og respekt for eigne og andres kulturar og mattradisjonar blir viktigare enn før. Kost- og måltidsvanar har endra seg, og serveringsstadene spelar ei viktigare rolle i kosthaldet enn før. Opplæringa i felles programfag kan medverke til å ta vare på og vidareutvikle viktige norske mattradisjonar, også dei samiske. Opplæringa skal òg gjere sitt til å møte behovet for teknologisk kunnige, kreative og skapande menneske i bransjane innanfor restaurant- og matfaga.
Opplæringa i restaurant- og matfag skal medverke til å utvikle erfaring og innsikt hos den enkelte, og evne til å velje og vurdere råvarer, produkt, produksjonsmetodar og måltid. I tillegg skal opplæringa medverke til å utvikle evna til omstilling hos den enkelte i bransjar med stadig endra konkurransevilkår. Opplæringa skal gi kompetanse om mat og drikke, omsetjing og servering, og kunnskap om kor viktig kosthaldet er for ein helsefremjande livsstil. Opplæringa skal òg gjere sitt til at den enkelte skal kunne kommunisere om faglege spørsmål, vere serviceorientert og arbeide sjølvstendig og i samarbeid med andre.
I restaurant- og matfag skal fokuset vere retta på verdikjeda frå råvare til ferdig produkt. Opplæringa i felles programfag skal leggje vekt på mattryggleik, hygieniske produksjonsmetodar og berekraftig utvikling. Gjennom praktisk arbeid og heilskaplege, tverrfaglege arbeidsoppgåver skal opplæringa fremje arbeidsglede og gode arbeidsvanar. Felles programfag skal vere yrkesrelaterte og førebu for utdanning fram til fagbrev eller sveinebrev i eit yrke og, leggje grunnlag for livslang læring.
Lignende utdanninger
Samarbeid skole-arbeidsliv
Her får du oversikt over samarbeidsavtaler i faget yrkesfaglig fordypning inngått mellom videregående skoler og bedrifter.