Fakta

Sted:
Oslo
Studietype:
Bachelor, 3 år
Studieform: Undervisning ved lærestedet
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
180
Søknadsfrist: 15. april
Opptakskrav: GENS
Poenggrenser 2023:
  • 43.60 (primær)
  • 57.90 (ordinær)
Studieplasser: 60
Søknadskode (SO): 185837

Informasjon er oppdatert av Universitetet i Oslo

20. desember 2023.

Om studiet

Språkbasert informatikk og teknologi som ChatGPT og Apples Siri er integrert i hverdagen vår. Språkteknologi er i kontinuerlig utvikling og brukes i alt fra analyse av data og brukeratferd til viktige funksjoner i helsesektoren, etterretning og samfunnsforskning.


Forstå hvordan vi kommuniserer med maskiner

Språkteknologi handler om å få datamaskiner til å bruke og forstå menneskelig språk. Her kan du lære om hvordan vi kan få noe nyttig ut av all teksten vi legger igjen på internett, automatisering av oversetting, og å søke opp og systematisere relevant informasjon fra tekst.

Studiet er tverrfaglig og lærer deg å programmere samtidig som du lærer om språk og hvordan vi tenker innenfor informasjon. Studiet henter metoder fra to ulike tradisjoner: lingvistikk og informatikk. Studiet passer godt for deg som er interessert i teknologi og hvordan mennesker tenker.

Studiet gir deg først innføring i programmering, senere tar du språkfag. Du trenger ingen forkunnskaper i programmering. Du oppfordres til å dra på utveksling til utlandet i 5. semester. Studieløpet deler mange emner med de andre informatikkstudiene, men tilbyr en spesialkompetanse i språkteknologi.

Spesialisert retning innenfor informatikk

Språkteknologi er et felt i rivende utvikling. Apples Siri har gjort tanken på å snakke til datamaskiner dagligdags, men de fleste har nok oppdaget at Siri også har sine begrensninger, for menneskelig språk er vanskelig å forstå for datamaskiner.

Språkteknologer vil finne mange nye bruksområder for sine kunnskaper i kommende år, for eksempel ved å oppsummere forskningsfunn fra enorme samlinger av vitenskapelige artikler, noe bare mennesker klarer i dag. I fremtiden kan kanskje datamaskiner stille diagnoser ved å sammenstille medisinske forskningsfunn og det som står i pasientjournalen, med forståelse for alle de uklarhetene som menneskespråket bringer med seg.

Språkteknologi kommer til å revolusjonere hvordan vi kommuniserer med maskiner, og dermed også hva vi bruker dem til. Teknologien brukes allerede i kommunikasjon, av robotjournalister, og i store informasjonssøk. Kanskje utvikler du det første tastaturet uten autokorrektur-feil, eller verdens første heldigitale lege man kan snakke med over internett.

Bli med i et aktivt studiemiljø

Du skal trives som student hos oss! Den første uken får du en faddergruppe, så du kan bli fort kjent med både erfarne og nye studenter. Tidlig i semesteret får du reise på et faglig-sosialt seminar sammen med studenter og forelesere på programmet ditt. Som førsteårsstudent får du tilbud om en personlig oppfølgingssamtale med erfarne veiledere fra ForVei for å høre hvordan du har det. Hvis du lurer du på noe praktisk rundt studiet ditt, eller trenger veiledning, kan du kontakte oss.

Linjeforeningen ST er en egen forening for studentene på Informatikk: språkteknologi som arrangerer fagkvelder og sosiale aktiviteter som kakeonsdag, quiz og hytteturer. I tillegg har vi en rekke foreninger hvor du blant annet kan spille fotball eller volleyball, dyrke interessen for spill eller brettspill, samarbeide med næringslivet, lage apper eller bli barista i studentpuben. Les mer om studentforeningene ved instituttet. Ellers er det nesten 300 studentforeninger å velge mellom ved Universitetet i Oslo.

Les mer om Livet rundt studiene.

Dra på utveksling i utlandet

Vi anbefaler deg å reise på utveksling i 5. semester. Vi har en rekke utvekslingsavtaler med universiteter både i og utenfor Europa.

Les mer om studier i utlandet.

Ta en master eller få en relevant jobb

Etter endt bachelor kan du ta en mastergrad i Informatikk: språkteknologi.

Avhengig av hva du velger blant de valgfrie emnene, kan du også kvalifisere deg til andre masterstudier. Hvis du velger informatikkemner i de frie emnene, vil studiet kunne kvalifisere for masterstudier i informatikk, for eksempel Informatikk: programmering og systemarkitektur. Det er også muligheter for å ta en mastergrad ved Det humanistiske fakultetet.

Du kvalifiserer for jobber som krever IT-kompetanse kombinert med forståelse for språk og kommunikasjon mellom mennesker. Vårt naturlige språk og kommunikasjon mellom mennesker er viktig for den videre utviklingen av språkmodeller som chatGPT og andre retninger innen kunstig intelligens. Studiet kvalifiserer både til stillinger innen næringsliv og offentlig forvaltning, og med en påbygning til master og ph.d. også til forsker- og undervisningsstillinger.

Les mer om videre studier og jobb.

Undervisningsopplegg

Undervisning ved institusjonen