3D design favoritt ikon

Fagskole
I utdanningen 3D-design jobber du med å skape 3D-modeller, grafikk og animasjoner for bruk i dataspill, animasjons- og spillefilm, reklame, produktdesign, interiør- og arkitekturvisualisering.

Varighet

1 år

Studietempo

Heltid

Organisering

Undervisning ved lærestedet

Kostnader

110 500

NOKUT

NOKUT-godkjent

Om studiet

3D design er en ettårig utdanning. Du vil få opplæring i og jobbe med de spennende og omfattende programvarene Autodesk Maya og Pixologic ZBrush som brukes av den profesjonelle bransjen i hele verden. Du vil møte og bli kjent med nyttige kontakter i 3D-bransjen i Norge og få dybdekunnskap innenfor emner som modellering, digital skulptering, teksturering, lyssetting og rendering. Du vil også komme innom emner som visuelle effekter for film, rigging og animasjon. Du vil lære deg å planlegge, utvikle og produsere ulike former for 3D-produkter.

Jobbmuligheter

Enten du finner din drømmejobb i et spillstudio, i filmbransjen eller velger å jobbe som frilanser, vil du merke at dette er et etterspurt fagområde. Tidligere studenter er å finne i kreative yrker over hele verden. Typiske kan du få jobb i film og TV-bransjen, som spilldesigner eller i design- og reklamebyråer.

Tidligere studenter ved 3D-design og 3D-animasjon ved Idefagskolen jobber nå blant annet hos anerkjente firmaer i Norge som Filmkameratene, Storm Studios, Qvisten animasjon, FunCom og Gimpville og har deltatt i produksjoner som Free Jimmy, Redningsskøyta Elias, Age of Conan, Kurt blir grusom, Max Manus, Pelle Politibil, Trolljegeren og Kon-Tiki. Idefagskolen har tett kontakt med næringslivet, og hvert år jobber studenter med reelle prosjekter for eksterne kunder. Dette gir deg nyttig læring og erfaring. Denne praktiske erfaringen kan også bidra til å skaffe deg gode kontakter for fremtiden.

Modellering og skulpturering

Studentene vil få en grundig innføring i konseptet 3D og hvordan en 3D scene er bygd opp med akser som i et koordinatsystem. De vil også bli godt kjent med alle de prosessene man må igjennom for å lage en animasjon og få en inngående introduksjon til navigering og menyer i 3d programmet Autodesk Maya. Det vil bli gitt grundig opplæring i modelleringsteknikker og verktøy som brukes for å skape både organiske og tekniske objekter. Digital skulpturering kan minne mye om å jobbe med leire på dataskjerm. Med programmene Autodesk Mudbox og Pixologic Zbrush vil studentene lære å tilføre detaljer og overflate teksturer ved å tegne rett på 3D modellen.

Animasjon


Studentene vil få et godt innblikk over animasjonsutviklingen gjennom de siste tiår og de vil bli vist en rekke filmklipp og animasjoner som har spilt en viktig rolle i utviklingen av 3D gjennom de siste tiårene. De klassiske animasjonsprinsippene vil bli gjennomgått med eksempler. Studentene vil også jobbe med: 

  • 3D animasjon
  • Storyboardtegning
  • Karakterdesign
  • Karakterrigging
  • Karakteranimasjon
  • Motion Capture
  • Dynamics
  • Mel (programmering)
  • Film og animasjonsredigering
  • Lydredigering til film og animasjon

Teksturering, lyssetting og rendering

Adobe Photoshop vil bli benyttet for å behandle bilder som enten er laget i 3D eller fotografier som skal brukes som tekstur eller bakgrunn i 3D programmet. Det blir gitt opplæring i Photoshop og hvordan verktøyene i programmet brukes mot 3D. Studentene vil jobbe med UV-mapping, materialer og teksturer, lyssetting og skygger, rendering og Mental Ray.

Visuelle effekter

Ved å kombinere video, 3D, stillbilder og greenscreen-materiale vil studentene få jobbe med  visuelle effekter rettet mot filmindustrien. Studentene vil få opplæring i bruk av videokamra, Greenscreen, camera tracking, paint effects, Hair, Fur, fluids, nCloth, nParticles, image projection, HDRI og panorama fotografering, og Compositing.

Fordypningsoppgave

Du vil få jobbe med et større prosjekt hvor du får utføre en full produksjon med alle nødvendige ledd fra start til slutt. I prosessen lærer du å planlegge en produksjon med produksjonsplan og storyboard.

3D printer

Du vil ha tilgang til vår 3D printer (MakerBot) gjennom studietiden. Med denne kan du printe dine egne enkle og avanserte 3D modeller i PLA plastikk i en rekke forskjellige farger. Printeren fungerer ved å lagvis tegne opp modellen med plasttråd nedenfra og oppover.

 

 

Undervisningsopplegg

3D design tilbys med varighet to semestre på dagtid og gjennomføres som klasseromsundervisning.

Opptakskrav

Fullført og bestått videregående opplæring. Realkompetanse eller relevant yrkespraksis kan kompensere for manglende utdanning. 

Opptaksinformasjon

Vi har rullerende opptak. Det betyr at vi behandler innkomne søknader helt frem til studiestart.

Kvalifikasjon/tittel

3D-designer