Fakta

Lærested:
Sted:
Nett
Studietype:
Bachelor, 3 år
Studieform: Nettstudium
Studietempo: Heltid, deltid
Oppstart: Fleksibel oppstart
Studiepoeng:
180
Søknadsfrist: Løpende

Informasjon oppdatert

9. januar 2023.

Om studiet

Ønsker du å bidra til mestring og utvikling for barn og unge med spesialpedagogiske behov? Da kan en bachelor i spesialpedagogikk være noe for deg.

Spesialpedagogikk som fag- og forskningsfelt handler om å legge til rette for læring, utvikling og inkludering for personer med spesialpedagogiske behov. Etiske og moralske problemstillinger og vurderinger er også en sentral del av en spesialpedagogs faglige kompetanse. 

Behovet for spesialpedagogisk kompetanse blant ansatte som jobber med barn og unge er stort og det er økende. En bachelor i spesialpedagogikk fra Høyskolen Kristiania vil bidra til dette kompetanseløftet. Studiet passer for de som allerede har jobb (i f.eks. helse- og omsorgssektoren og utdanningssektoren) og trenger spesialpedagogisk kompetanse/videreutdanning, men også studenter uten erfaring fra arbeidslivet, som ønsker utdanning innen spesialpedagogikk. 

Programmet gir grunnlag for videre studier innen spesialpedagogikk og/eller relaterte fagområder på masternivå. 

Bachelorstudiet i spesialpedagogikk er derimot ikke en praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) og vil ikke gi deg undervisningskompetanse. 

Studiets oppbygging

165 studiepoeng kjernefag 

+ 15 studiepoeng valgfag

Undervisningsopplegg

Nettstudier gjør det mulig for deg å studere når du vil, uansett hvor du befinner deg. Denne fleksible og brukervennlige studiemetoden gjør at nettstudier kan tilrettelegges for enhver timeplan og situasjon. 


På bachelor i spesialpedagogikk skal du i tillegg ut i 30 dagers obligatorisk praksis innenfor det spesialpedagogiske fagfeltet. Mer informasjon om praksis kommer.


Vi bruker læringsportalen Canvas, som vil være ditt digitale klasserom under studietiden.  Studieløpet ditt er basert på arbeid med pensum, veiledningstekster, videoforelesninger, øvingsoppgaver, innsendingsoppgaver samt gjennomføring av en avsluttende eksamen i hvert enkelt emne. Fagstoffet i det digitale klasserommet er ordnet i en bestemt rekkefølge, slik at du lett forstår hva du skal gjøre til enhver tid. Du vil gjennom studietiden din ha tilgang på en veileder i emnene dine. Veilederen vil gi deg tilbakemelding på de obligatoriske oppgavene du leverer i løpet av studietiden. Når du får tilgang til emnene dine vil du også få tilgang til et grunnleggende kurs i studieteknikk, som vil hjelpe deg med å få en god start 
Ettersom dette er et nettstudium forutsettes det at du har tilgang til en PC/Mac med oppdaterte nettlesere. 

Opptakskrav

For å kunne søke på studiet må du ha ett av punktene nedenfor:  

Opptaksinformasjon

Søknadsfrist og oppstart

  • Hver dag, hele året.

Læringsutbytte

Studiet gir studentene innsikt i grunnleggende problemstillinger i det spesialpedagogiske fag- og forskningsfeltet og en introduksjon til de mest høyfrekvente spesialpedagogiske vanskeområdene i skole og barnehage, som språkvansker, lese- og skrivevansker, matematikkvansker, nevroutviklingsforstyrrelser og psykososiale vansker. Studentene introduseres for kartleggingsverktøy innenfor lese- og skrivevansker og matematikkvansker og lærer om tilrettelegging for elever med spesialpedagogiske behov. Studiet gir også grunnleggende kunnskap om flerspråklighet og om ressurser og utfordringer ved å ha et annet førstespråk enn opplæringsspråket.  

Kritisk refleksjon og drøfting av forskningsbasert kunnskap på det spesialpedagogiske feltet er et viktig element i studiet. Studentene får også en grundig innføring i forskjellige forskningsmetoder og i akademisk skriving, og skal anvende denne kunnskapen i arbeid med mindre skriftlige arbeid og bacheloroppgaven.   

Karrieremuligheter

Bachelorstudiet kan tas som et frittstående studium, etter- og videreutdanning, men kan også danne grunnlag for videre studier i spesialpedagogikk. Som enkeltstående studium tilknyttet et arbeidsmarked passer dette studiet spesielt godt for personer som ønsker å arbeide, eller som arbeider innenfor:  

  • Utdanningssektoren som assistenter for barn med spesialpedagogiske behov i barnehage, skole eller skolefritidsordning.  
  • Helsesektoren som miljøarbeider på dagsenter, barneboliger, og andre institusjoner.  
  • Ansatte og frivillige i ulike organisasjoner hvor barn og ungdom med spesialpedagogiske behov deltar.  

    Bachelorstudiet i spesialpedagogikk er derimot ikke en praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) og vil ikke gi deg undervisningskompetanse.  

    Bachelorstudiet vil imidlertid være et godt etter- og videreutdanningstilbud for lærere og barnehagelærere som ønsker en studiepoenggivende fordypning i spesialpedagogikk, og som har, eller ønsker, arbeidsoppgaver som innebærer planlegging, gjennomføring og vurdering av spesialpedagogiske tiltak og tilrettelegging.