Nøkkelinformasjon

Kristianias logo
Kristianias logo

Lærested

Nivå

Fagskolestudium

Studiepoeng

60.0

Semester

2

Kostnader

Gratis

Studieform

Nettstudium

Studietempo

Deltid

Godkjenninger

  • Nokut
  • Lånekassen

Om studiet

Lær om smitteforebygging, håndtering av utbrudd og om smittevern på både system- og individnivå.

Fagskoleutdanningen Smittevern i helsetjenesten gir verdifull kunnskap i møte med noen av vår tids store samfunnsmessige utfordringer, nemlig smitte og antibiotikaresistens. Den pågående koronapandemien har tydeliggjort hvor sårbare vi er for smitte, som følge av økt mobilitet og globalisering, og hvor viktig det er med et effektivt smittevern. I takt med en økende introduksjon av resistente mikrober i Norge, vil behovet for kompetanse innen dette fagfeltet øke betraktelig i årene fremover.  

Gjennom studiet vil du lære om forebygging av smitte, håndtering av utbrudd og smitte i hverdagen, sykdomsfremkallende bakterier og virus, infeksjonssykdommer og blokkering av smittemåter. Studiet ser på de mikrobiologiske og miljømessige faktorene som bidrar til forekomsten, utbredelsen, overføring og kontrollen av smitte.  

Du vil få en innføring i smittevern både på systemnivå og individnivå. Med denne kompetansen vil du kunne delta aktivt i behandlingen av smittebærende pasienter, samt kunne veilede både pasienter, pårørende og medarbeidere i helsetjenesten om smittsomme sykdommer.   

Studiet er først og fremst tiltenkt deg som har fullført og bestått videregående opplæring innen Helse- og oppvekstfag, og som jobber eller har jobbet som helsefagarbeider, ambulansefagarbeider, portør eller helsesekretær. Relevant yrkeserfaring anbefales, og er en fordel for gjennomføring av studiet.

Hva lærer du? 

Utdanningen er består av to emner: Praktisk smittevern og Medisinsk mikrobiologi og infeksjonssykdommer. 

I emnet Praktisk smittevern vil du lære om smittevern på forskjellige arenaer i helsetjenesten, som for eksempel legekontor, sykehjem og hjemmetjenesten. Du vil få en innføring i hvordan smittekjeden kan brytes mellom pasienter. Videre vil vi se nærmere på hygiene med hensyn til miljøet som omgir pasientene, og hvordan basale smittevernrutiner kan forebygge smitte og infeksjoner.  

Emnet gir kunnskap om aktuelle lover og forskrifter relatert til smittevern, meldeplikt og tvang. Du vil lære om samfunns- og individperspektivet i arbeidet med smittevern. Du vil tilegne deg nødvendig kompetanse om smittevern i helseinstitusjoner, slik at du blir en ressurs for smittevernarbeidet på egen arbeidsplass.  

I det andre emnet, Medisinsk mikrobiologi og infeksjonssykdommer, vil du få en innføring i mikroorganismers levemåter, virulens og smittemåte. Du vil i tillegg lære om antibiotikaresistens, infeksjonsforebygging og pasientsikkerhet.  

Gjennom emnet vil du få en forståelse for samspillet mellom mikroorganismer og mennesker, og sykdommene de forårsaker. Vil vi se nærmere på hvordan infeksjonssykdommer kan forebygges og komplikasjoner denne type sykdommer kan medføre. Du vil videre lære om ulike infeksjonssykdommer slik at du kan informere, følge opp og veilede pasienter som har fått påvist en infeksjonssykdom, og deres pårørende.  

Flere av fag- og timelærerne på studiet jobber i det aktuelle yrkesfeltet og kan dermed bidra med ny og oppdatert kunnskap om det som skjer innenfor sitt fagfelt. Utdanningen blir i tillegg kvalitetssikret av et eksternt bransjeråd hvert år.   

Undervisningsopplegg

Utdanningen er nettbasert og hele klassen starter samtidig. En kveld i uken har du nettsamling med lærer. Her kan du stille spørsmål til læreren via chat, eller på e-post når du måtte ønske. Du kan se opptak av alle nettsamlingene når du vil, også om du ikke fikk deltatt på nettsamling.

Læringsplattformen fungerer som studentenes klasserom og gir oversikt over studiet. Her finnes planer som viser hva som skal gås gjennom hver uke med læringsutbyttebeskrivelser, lærestoff og læringsaktiviteter. Plattformen gir også tilgang til studieplan, læremidler, bakgrunnsstoff, oppgaver og diskusjonsforum. Gjennom læringsplattformen kan studentene også kommunisere med lærer, medstudenter og administrasjon.

I tillegg får du: 

  • et opplegg som gjør det mulig å ha full jobb og andre forpliktelser ved siden av utdanningen
  • teknisk veiledning ved behov
  • personlig oppfølging av lærere og administrasjon 
  • gratis innføringskurs i studieteknikk på nett

Du leverer obligatoriske oppgaver i løpet studietiden, som må være levert og godkjent. De fleste gjøres individuelt, mens enkelte oppgaver løses som gruppe. Hvert emne avsluttes med eksamen. Etter endt utdanning får du vitnemål. 

Opptakskrav

For å bli tatt opp som student på denne utdanningen må du oppfylle ett av følgende opptakskrav:

  • Fullført og bestått videregående opplæring med utdanningsprogram Helse- og oppvekstfag, helsefagarbeider, ambulansefagarbeider, portør eller helsesekretær.
     

ELLER

  • Realkompetanse for fagskole:
    • Minimum 23 år i løpet av opptaksåret
    • Med realkompetanse menes all formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid (f.eks. lønnet/ulønnet arbeid, verneplikt, folkehøyskole og frivillig arbeid/tjeneste).
    • Den samlede realkompetansen skal være likeverdig med det formelle opptakskravet.
    • Arbeidsattester må inneholde start- og sluttdato samt stillingsprosent/timetall.
    • Søker må dokumentere norskkunnskaper tilsvarende kompetansemålene i vg1 studieforberedende, vg2 i yrkesfaglig utdanningsprogram, eller språkprøve tilsvarende nivå B2.
       

Lånekassen
Studiet kvalifiserer for støtte hos Lånekassen.

Karrieremuligheter

Etter fullført og bestått utdanning vil du ha tilegnet deg relevant kunnskap og ferdigheter som kreves for å sikre forsvarlig og effektiv smitteforebygging, og hvordan man håndterer et utbrudd på en rask og korrekt måte. Du vil ha god kompetanse om smittevern i helseinstitusjoner, og vil kunne bidra aktivt i smittevernarbeidet på egen arbeidsplass.  

Du vil være en viktig ressurs i smittevernarbeidet på ulike arenaer i helsetjenesten som:

  • Legekontor 
  • Sykehjem 
  • Sykehus  
  • Omsorgsbolig
 

Kvalifikasjon/tittel

Du kan jobbe som smittevernsansvarlig på din arbeidsplass

Alle utdanninger innen