Nøkkelinformasjon
Nivå
FagskolegradStudiepoeng
60.0Semester
Studieform
Undervisning ved lærestedet, nettstøttetStudietempo
DeltidOppstartsdato
HøstGodkjenninger
- Nokut
- Lånekassen
Om studiet
Informasjon
Utdanningen belyser tema som habilitering, rehabilitering og hverdagsmestring. Du vil få god innsikt i hvordan man kan legge til rette for den enkelte bruker i mestrings- og hverdagsmestringsprosessen. Kommunikasjon, samhandling og konfliktløsning er også sentrale tema. Vi drøfter etiske problemstillinger som kan oppstå i bruk av velferdsteknologi.
Praksis kan du gjennomføre på egen arbeidsplass. Dette er en gratis fagskole på kveldstid, som gjennomføres over to år og kan kombineres med jobb.
Organisering av opplæring
- Utdanningen inneholder 4 teoriemner, 1 fordypningsemne og praksis
- Utdanningen tilbys som en deltidsutdanning over 4 semester (2 år)
- Studenten leverer en skriftlig oppgave pr emne
- Det er 10 uker praksis
- Fullført utdanning gir 60 studiepoeng og gradsbetegnelsen "Fagskolegrad"
Utdanningen passer for
Helsefagarbeidere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, aktivitører, barne- og ungdomsarbeidere eller deg med annen grunnutdanning innen helse- og oppvekstfag.
På grunn av utdanningens karakter vil denne fagskolen også kunne passe for personer med andre fagutdanninger enn de med helse- og sosialfag fra videregående opplæring. Utdanningen vil være relevant for personer med etatsintern opplæring, som for eksempel NAV eller ulike profesjonsutdanninger.
Eksamen
Utdanningen avsluttes med en skriftlig fordypningsoppgave med muntlig eksamen.
Opptakskrav
Fagskole er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til fagskoleutdanningen Hverdagsmestring – helsefremmende og forebyggende arbeid, kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som Helsefagarbeider, Helsesekretær eller Barne- og ungdomsarbeider.
Hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og personer med fullført og bestått videregående opplæring fra programområdet Aktivitør i utdanningsprogram for Design og håndverk kan også søke.
På grunn av utdanningens karakter vil denne fagskoleutdanningen også kunne passe for personer med andre fagutdanninger enn de med helse- og sosialfag fra videregående opplæring. Utdanningen vil være relevant for personer med etatsintern opplæring, som for eksempel NAV eller ulike profesjonsutdanninger.
Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring.
Opptak på bakgrunn av realkompetanse
Se opptak på bakgrunn av realkompetanse her.
Opptak på visse vilkår ved sen fag- eller svenneprøve- betinget opptak
Se opptak på visse vilkår ved sen-fag eller svenneprøve-betinget opptak her.
Godskriving eller fritak
Det er mulig for studenten å søke godskriving for et eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT-godkjente emner fra tidligere.
- Godskrivning av emne
- Fritak for deler av utdanningen
- Prosedyre ved vurdering av godskriving og fritak
Forbud mot bruk av klesplagg som helt eller delvis dekker ansiktet
Studenter skal ikke bruke klesplagg som helt eller delvis dekker ansiktet i forbindelse med undervisning eller tilsvarende, inkludert på turer, ekspedisjoner og lignende i tilknytning til utdanningsinstitusjonens undervisning.
Politiattest
På grunn av praksis krever utdanningen at studentene kan fremvise gyldig politiattest. Man skal ikke søke om politiattest før oppstart på utdanningen, da viktig informasjon blir gitt ved oppstart. Politiattest skal ikke sendes på e-post til oss.
Faginnhold
Emne 1: Felles innholdsdel - 14 uker
1. Grunnelementer i helse- og oppvekstfag:
- Innledende tema
- Etikk
- Kommunikasjon, samhandling og konfliktløsning
2. Samfunnsfaglige emner:
- Stats- og kommunekunnskap, helse og sosialpolitikk
- Sosiologi og psykologi
Emne 2: Målgruppen for rehabilitering - 12 uker
- Funksjonshemming og funksjonsnedsettelse
- Deltakelse og likestilling
Emne 3: Rehabilitering og hverdagsmestring - 14 uker
- Hva er habilitering og rehabilitering?
- Lovverk
- Aktører og tiltak
- Organisering
Emne 4: Mestring og hverdagsmestringsprosessen - 20 uker
- Individuell prosess
- Brukerrollen og tjenesteyterrollen
- Tverrfaglig og tverretatlig samarbeid rundt enkeltpersoner
- Individuell plan
Emne 5: Praksis - 10 uker
Praksis er en obligatorisk del av studietiden og er viktig for å oppnå fagskoleutdanningens læringsutbytte. Praksistiden er 10 uker á 30 timer og vil til sammen utgjøre 300 timer.
Studentene skal skrive en fordypningsoppgave med utgangspunkt i praksisprosjektet.
Studentene velger om de vil skrive oppgavene i gruppe eller individuelt, men fordypningsoppgaven skal skrives individuelt.
Dersom du kan ha praksis på egen arbeidsplass vil praksis normalt bli gjennomført som ordinært lønnet arbeid. For de som har praksis på annen arbeidsplass vil den normalt bli gjennomført som ulønnet praksis.
All praksis må gjennomføres på arbeidsplasser som kan tilby arbeidsoppgaver som er relevante for utdanningen en har søkt opptak til.
Emne 6: Fordypning - 16 uker
Fordypningsoppgave med selvvalgt tema med eksamen og individuell muntlig eksamen.
Studentene skal gjennomføre et obligatorisk fordypningsarbeid. Emnet for fordypningsarbeidet skal være praksisrettet, forankret i relevant teori, samt konkret være knyttet til praksis og ett eller flere tema i utdanningen. Studenten skal gjennom fordypningsarbeidet vise refleksjon og bruke både teori og erfaringer fra praksis.