Nøkkelinformasjon
Nivå
FagskolestudiumStudiepoeng
30.0Organisering
Undervisning ved lærestedet, nettstøttetStudietempo
DeltidSøknadsfrist
15. aprilVelg alternativ
Ernæring i pleie- og omsorgstjenester
Antall semester
2Opptakskrav
F-HEL-EPO0001Studiested
LyngdalAntall studieplasser
20Søknadskode (SO)
20579-45Ernæring i pleie- og omsorgstjenester
Antall semester
2Opptakskrav
F-HEL-EPO0001Studiested
KristiansandAntall studieplasser
20Søknadskode (SO)
20579-46Ernæring i pleie- og omsorgstjenester
Antall semester
2Opptakskrav
F-HEL-EPO0001Studiested
BergenAntall studieplasser
20Søknadskode (SO)
20579-4Ernæring i pleie- og omsorgstjenester
Antall semester
2Opptakskrav
F-HEL-EPO0001Studiested
StavangerAntall studieplasser
20Søknadskode (SO)
20579-17Ernæring i pleie- og omsorgstjenester
Antall semester
2Opptakskrav
F-HEL-EPO0001Studiested
HaugesundAntall studieplasser
20Søknadskode (SO)
20579-24Om studiet
Opptak til utdanningen gjøres gjennom Samordna opptak. Søkeportalen åpner 01. februar og søknadsfristen er 15. april for første opptak. Dersom det blir ledige plasser etter første opptak vil det bli lagt ut restplasser.
Utdanningen har offentlig finansiering, men studenten må selv dekke utgifter til materiell, samt betale en studentavgift på 400,-. Dette beløpet dekker avgift til Organisasjon for norske fagskolestudenter, kopiavgift og administrasjonskostnader.
Fagskole Ernæring i pleie- og omsorgstjenester
Kompetanse om kosthold hos helsepersonell er en forutsetning for å kunne motivere og arbeide for å fremme et godt mattilbud i helsetjenesten. Et riktig sammensatt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet kan forebygge sykdom. Fagskoleutdanningen Ernæring innen pleie- og omsorgstjenester vil gi deg kunnskap og ferdigheter, slik at du sammen med brukerne kan legge til rette for gode kostvaner og matopplevelser.
Fagskoleutdanning er en høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Utdanningen gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak.
Fullført og bestått utdanning gir 30 studiepoeng .
Utdanningen passer for
Helsefagarbeidere, aktivitører, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og de med annen grunnutdanning innen helse- og oppvekstfagene. Har du fagbrev eller svennebrev innen restaurant- og matfag, kan du også søke denne utdanningen.
Opptakskrav
På bakgrunn av nytt lovverk og forskrift for fagskoleutdanninger gjør vi oppmerksom på at det vil bli gjort noen endringer i prosedyrer og opptakskrav for fagskoleutdanninger f.o.m. høsten 2021. Dersom endringene vil kreve mer dokumentasjon, vil det bli tatt kontakt med de det gjelder.
Formelle opptakskrav
For opptak til fagskoleutdanningen Ernæring i pleie- og omsorgstjenester kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som helsefagarbeider eller med fag-/svennebrev innen restaurant- og matfag. Hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, aktivitører og helsesekretærer kan også søke.
For søkere med fag-/svennebrev innen restaurant- og matfag kreves det i tillegg minimum 1 680 timer (1 år) dokumentert arbeidserfaring innen pleie- og omsorgstjenester.
Opptak på bakgrunn av realkompetanse
Se opptak på bakgrunn av realkompetanse her.
Språkkrav
Søkere fra land utenfor Norden må dokumentere kunnskaper i norsk. Vi har utdanninger med ulike opptakskrav; generell studiekompetanse , fagbrev eller på bakgrunn av realkompetanse . Sjekk her om du oppfyller språkkravet for den utdanningen du søker opptak til.
Språkkrav for deg som har fagbrev
Språkkrav til deg som søker om opptak på bakgrunn av realkompetanse
Opptak på visse vilkår ved sen fag- eller svenneprøve - betinget opptak
Se opptak på visse vilkår ved sen-fag eller svenneprøve-betinget opptak her.
Godskriving eller fritak
Det er mulig for studenten å søke godskriving for et eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT-godkjente emner fra tidligere.
Fritak for deler av utdanningen
Prosedyre ved vurdering av godskriving og fritak
Forbud mot bruk av klesplagg som helt eller delvis dekker ansiktet
Studenter skal ikke bruke klesplagg som helt eller delvis dekker ansiktet i forbindelse med undervisning eller tilsvarende, inkludert på turer, ekspedisjoner og lignende i tilknytning til utdanningsinstitusjonens undervisning.
Yrkesfunksjon og yrkeskompetanse
Fagskoleutdanning Ernæring i pleie- og omsorgstjenester retter seg mot ansatte som arbeider innen sykehjem, hjemmetjeneste, sykehus, boliger for mennesker med utviklingshemming, dagsentra, avlastningshjem og andre områder innen helse og omsorg hvor ernæring vektlegges. Utdanningen legger vekt på at studentene skal få økt sin kompetanse i forhold til kommunikasjon og samhandling, sosiologi og psykologi, grunnleggende ernæringslære, kost og ernæring i samfunnsperspektiv, kost i forhold til alder og kulturtilhørighet, kost i forhold til ulike sykdommer og tilstander, helsefremmende og forebyggende arbeid, omsorg, motivasjon og matglede. Videre vil utdanningen ha fokus på mat i praksis ved ulike sykdomstilstander. Evnen til etisk- og yrkesetisk refleksjon vil bli vektlagt. Hospitering og praktisk matlaging inngår i utdanningen.
Organisering av opplæringen
Utdanningen har en samlet normert studietid på et halvt år, men tilbys som en deltidsutdanning over 1 år (2 semester), slik at den lettere lar seg kombinere med jobb
Undervisningen foregår ca. 5 kvelder pr. mnd. i tillegg kommer 4 dager hospitering og 4 kvelder med praktisk matlaging
Utdanningen består av totalt 3 emner; emne 1 er basisemne, emne 2 er fagspesifikt og emne 3 er fordypning
Studenten skal levere en skriftlig oppgave per emne
Fullført utdanning gir 30 studiepoeng
Emne 1: Felles grunnlag fagskoleutdanninger i helse- og oppvekstfagene – 10 uker
1a. Innledende tema
1b. Helse- og oppvekstfagene i samfunnet
1c. Etikk
1d. Kommunikasjon og samhandling
1e. Stats- og kommunalkunnskap, helse- og oppvekstpolitikk
1f. Sosiologi og psykologi
Emne 2: Ernæring i pleie og omsorg -med hospitering og praktisk matlaging – 20 uker
2a. Grunnleggende ernæringslære
2b. Kost og ernæring i et samfunnsperspektiv
2c. Kost i forhold til alder og kulturtilhørighet
2d. Grunnleggende kjennskap til kost ved ulike sykdommer og tilstander
2e. Trygg mat
2f. Helsefremmende arbeid/forebygging
2g. Omsorg og motivasjon
2h. Hospitering og praktisk matlaging
Emne 3: Avslutningsoppgave med selvvalgt fordypningstema – 8 uke