Portrettbilde av videojournalist Henrik Ljosland Waale.

YrkesintervjuVideojournalist favoritt ikon

Drømmen om å jobbe med TV gikk i oppfyllelse for Henrik Ljosland Waale. Allerede som 19-åring begynte han i VGTV.

                                

Henrik Ljosland Waale
23 år
Videojournalist
VGTV, Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?                 

– Jeg har alltid hatt en drøm å jobbe med TV. Jeg er litt nerdete når det kommer til sport, spesielt fotball, og har bestandig ønsket å jobbe med interessen min. Hvorfor ha en kjedelig jobb når man kan ha en gøy en? Utdanningen min, medier og kommunikasjon på Høgskolen i Oslo og Akershus, ga meg friheten og muligheten til å jobbe ved siden av studiene, og få erfaring i bransjen. Da jeg begynte å studere tok jeg umiddelbart kontakt med VGTV og fortalte at jeg var interessert i å jobbe for dem. Jeg fortalte dem hvilke områder jeg mente de hadde stort forbedringspotensiale på, og hvordan jeg kunne hjelpe dem med nettopp dette. Det startet med tilkallingsvakter, og etter mye jobb, tre år senere, fikk jeg tilbud om fast stilling. Nå er jeg videojournalist og reporter, og synes det er en veldig lærerik og utfordrende jobb.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det er litt vanskelig å svare på, for arbeidsdagene er så ulike. Noen ganger sitter jeg på kontoret i Oslo og produserer daglige sportsnyheter eller programmet «Foppall», andre ganger er jeg i London med fotballandslaget. Om Martin Ødegaard bytter klubb, kan det være vi må pakke sakene i all hast og dra til Nederland. Men som regel starter arbeidsdagen med et morgenmøte hvor det gjøres avtaler og fordeles oppdrag. Arbeidsoppgavene er alt fra å gjøre research på saker til å redigere videoer eller klippe videoer tilpasset Facebook. Eller vi kan være ute i felt å gjøre opptak og intervjue. Du må beherske mange forskjellige ferdigheter og være komfortabel både foran og bak kamera når du jobber som reporter, programleder eller videofotograf.

henrikljoslandwaale_2_vgtv.jpg

Videojournalist Henrik Ljosland Waale intervjuer Martin Ødegaard vinteren 2017. Ljosland Waale holder en mikrofon foran Ødegaard.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?                    

– Det er selvfølgelig viktig med en bred teknisk forståelse og kompetanse, og at du forstår deg på god lyd og foto. For å redigere video bruker vi et program som heter Final Cut. Du må kunne fortelle og formidle historier på en tekniske god måte. Vi gjør mye feil, men det er jo det du lærer av. Som videojournalist må du også være tilpasningsdyktig i takt med teknologien, økonomien og omgivelsene. Yrket er i konstant endring. På HiOA hadde jeg mange fag som var nyttige, men utdanningen dannet mer en slags faglig grunnmur. Det var i VGTV jeg lærte det meste som jeg har bruk for og jobber med i dag. Det er en fordel å være utadvendt. Du må prate med mange ulike mennesker, og kanskje sette andre foran deg selv. Å være dyktig på å knytte nettverk for å skaffe kontakter er også en egenskap jeg mener er viktig i dette yrket.                                     

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du ikke er fleksibel, lærevillig og samarbeidsvillig, så passer ikke dette yrket for deg. Det kan også bli utfordrende om du ikke har journalistisk teft. Jobben innebærer en del reising, så yrket passer ikke for deg som har flyskrekk eller ikke er glad i å reise.                 

Hva liker du best med yrket ditt?                             

– Som videojournalist får jeg pushet litt grenser. På mine år i VG har jeg lært ekstremt mye. Jeg har langt igjen å gå før jeg ser på meg selv som en glimrende journalist, men jeg blir stadig bedre. Teknisk lærer jeg nye ting hver dag, alt fra kreativ og leken videoredigering til å rent teknisk avvikle en direktesending fra bakrommet. Jeg får også være reporter etter en fotballkamp, og jeg får lede et program som programleder med profilerte gjester. Jeg blir aldri flink nok, og det motiverer meg. I VG lærer jeg av de beste hver dag.              

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Å drite seg ut på direkten. Det har jeg gjort flere ganger. Spøk til side, det er vanskelig å sette fingeren på noe negativt. Men det er en tøff bransje, og ikke alle klarer å få seg jobb. Arbeidstidene er heller ikke alltid de beste. Det er ikke sånn at så lenge du har utdanningen, får du deg jobb. Du må jobbe hardt for å få muligheten.

henrikljoslandwaale_vgtv.jpg

Videojournalist Henrik Ljosland holder mikrofonen foran Helene Olafsen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Dersom du er interessert i journalistikk, er villig til å utvikle deg selv både faglig og teknisk, kanskje til og med har journalistisk teft – er jobben perfekt for deg. Å være lærevillig er et krav, å være utadvendt er en stor fordel, og i tillegg ha en interesse rundt å fortelle historier er viktig i jobben. . Det tekniske kan du alltids lære deg, men dersom du i et intervju forstår hva som funker på trykk og ikke - hva som kan være overskriften, og hva som vil vekke interesse - da har du kommet langt. Du må ha en konstant nysgjerrighet og lyst til å formidle noe til mennesker. I tillegg er det en fordel å være effektiv og kunne handle raskt og under press, for eksempel under livesendinger.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?                    

– Som videojournalist kan du jobbe med lineær TV, nett-TV, film eller i et produksjonsselskap. Du kan også være produsent, vaktsjef, reporter eller lage for eksempel dokumentarfilmer. Det er mange muligheter, men de kommer stort sett ikke løpende til deg.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg har noen års erfaring som videojournalist og tjener rundt 520.000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ingen hemmelighet at denne bransjen er en presset bransje, så det kan være utfordrende å få fast jobb. Men jeg opplever at det er mulig å få tilkallingsjobber, vikariater og andre stillinger, som kan være en døråpner til drømmejobben i framtiden. Dersom du virkelig ønsker det er det ingen tvil om at du vil få det til. Jeg begynte som tilkallingsvikar i VGTV da jeg var 19, og nå har jeg fått fast jobb her.

 

Tekst: Ingvild Hegge Eriksen

    • Det er massevis av muligheter, men de kommer stort sett ikke løpende til deg.
    • Du må prate med mange ulike mennesker, og kanskje sette andre foran deg selv.
    • Om Martin Ødegaard bytter klubb, kan det være vi må pakke sakene i all hast og dra til Nederland.

Yrkesbeskrivelser