Hvorfor valgte du dette yrket?

– Verktøy var noe som fascinerte meg i ungdommen og jeg syntes verktøymaker virket som et spennende yrke. Jeg begynte i verktøymakerbransjen i 2000, men har også jobbet i både maskineringsindustrien og oljeservicen. 

Image
Lenke
Sigrid Hegge Eriksen
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Arbeidsdagene varierer veldig, og kommer an på om jeg jobber med prosjekter eller vedlikehold. Min oppgave er å sørge for gode verktøy for produksjon av alt fra sølvbestikk, medaljer og pokaler til kaffekanner. Vi driver med både nyproduksjon og vedlikehold av verktøy.

Noen ganger blir verktøyene ødelagte, og da må vi lage nye verktøy, som kan ta en uke eller to. Vi må sørge for at verktøyene er skarpe og fri for merker. Slik at resultatet etter produksjon er nærmest mulig ønsket om ferdig kvalitet. Plutselig skjer det problemer i en produksjon og da må vi løse problemet. Man blir veldig delaktig i en produksjon, og løsningene man kommer med fører til en endring. Det er gøy.

Jeg har tidligere jobbet som maskinarbeider, der man kan produsere deler til en maskin og aldri se delene igjen. Som verktøymaker derimot, følger man hele prosessen og ser løsningen man kommer frem til. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Min vei frem til å bli verktøymaker var å ta mekanisk grunnkurs og fagbrev som maskinarbeider. Med den bakgrunnen begynte jeg å jobbe med en utdannet verktøymaker og høstet erfaring derifra. Skal man bli verktøymaker i dag, er det vanlig med to år på skole og deretter to år i læretid i godkjent lærebedrift før man tar fagbrev

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Man må ha en viss form for kreativitet og nøyaktighet. Samtidig er man ikke helt ferdig utlært når man kommer ut fra skolen, så dette er jo noe man kan utvikle mer etter hvert. Jeg vil anbefale denne jobben til folk som liker å delta i prosesser og utvikling, samtidig som at man liker å spille på lag med andre.

Man bør også være ganske tålmodig, ha en relativ praktisk forståelse og kunne noe tegning. Forståelse for den moderne teknologien og fremføringsevne både verbalt og med dataverktøy er også nyttige egenskaper. 

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Som verktøymaker er man avhengig av å se det man lager. Derfor er det å ha synet og generelt sansene i orden viktig i dette yrket. 

Hva liker du best med dette yrket?

– Det jeg liker best må være å se resultatet av det man gjør. Å få ting til å virke og se at løsningene man kom frem til, fungerer. 

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Å polere noe fra grov overflate til helt høyglans polert kan ta litt tid, og kan kanskje bli noe kjedelig i lengden. Men det er ingenting jeg misliker veldig, da hadde jeg nok gjort noe annet enn å være verktøymaker. 

Image
Lenke
Sigrid Hegge Eriksen
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Selv er jeg både verktøymaker og litt produksjonsleder. I en bedrift kan man ha litt forskjellige roller og rykke opp i andre stillinger. Jeg vet at det er behov for folk som er flinke til å lage og konstruere ting mekanisk. Det som er fint med en mekanisk utdanning som dette, er at man også kan ta et løp innenfor andre fagfelt.

Noen verktøymakere har også begynt å jobbe med både design, utvikling og salg, så det er flere veier å gå innenfor mekanisk industri, det er klart. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Man kan forvente en årslønn på alt fra 450.000 kr til 600.000 kr, alt etter hvilken bransje man havner i. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg mener det er relativt bra sjanser. Man blir ikke arbeidsledig etter å ha utdannet seg som verktøymaker, men det er ikke alltid man kan gå rett over i fast jobb som verktøymaker. Man må også kanskje innom industrimekaniker- og maskinarbeideryrket.

Her jeg jobber, er vi cirka 25 ansatte, der en av oss er verktøymakere. Jeg vil si at det er gode sjanser for å få jobb som verktøymaker, men man må kanskje være noe tålmodig. 

Tekst:
Sigrid Hegge Eriksen
Min oppgave er å sørge for gode verktøy for produksjon av alt fra sølvbestikk, medaljer og pokaler.
Noen verktøymakere har også begynt å jobbe med både design, utvikling og salg, så det er flere veier å gå innenfor mekanisk industri, det er klart.