Marianne Wilhelmsen er telekommunikasjonsmontør.

YrkesintervjuTelekommunikasjonsmontør favoritt ikon

– Alle vil ha internett og folk er oftest veldig glad når det kommer en telekommunikasjonsmontør, sier Marianne Wilhelmsen.

Marianne Wilhelmsen
34 år
Telekommunikasjonsmontør
Eltel Networks AS, Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var en tilfeldighet. Jeg var skolelei og ville ikke gå studieforberedende. Søkte meg inn på tekniske typerfag og kom inn på elektro. Moren min oppdaget en annonse hvor de søkte kvinnelige lærlinger. – Søk, Marianne, foreslo hun. Jeg søkte og kom inn. Jeg trives godt og har fått en allsidig utdanning som passer meg godt. Vi er ikke mange jenter og flere kvinnelige kollegaer hadde vært fint.

resized_20180612_135353.jpg

Marianne Wilhelmsen strekker kabler rundt et bolighus.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber for et firma som er eksperter på å bygge internettilgang og mobilnett. Vår største kunde er Telenor. Jeg er med på å bygge ut stamnettet, mest fiber og internettlinjene til mobilnett og bedrifter.

Vi reiser ut i store biler med utstyr og plass til å jobbe bak i bilen. Det meste av dagen er jeg ute og skjøter fiberkabler i kummer, stolper og i basestasjoner. Kablene er enten gravd ned i bakken eller henger i stolper. Det vil si at jeg jobber både høyt og lavt. På grunn av sikkerheten er vi alltid to. Selv jobber jeg mest på bakkenivå, men en gang iblant er jeg oppe i stolpene. Når vi jobber i stolper og i dype brønner er det alltid en som klatrer og en sikringsmann. Vi klatrer med stolpesko og sikringsutstyr. Sikringsmannen passer på at alt gjøres riktig. En stolpe kan være fra åtte til ti meter høy. Med opplæring og mye trening blir du vant til det. Vi er sikret med et stolpebelte som gjør at jeg fritt kan slippe taket i stolpen og feste kabelen. Selve skjøtingen gjør vi nede på bakken. Jeg følger et koblingsskjema som er laget av planlegger og prosjektleder. Det kan også være standardoppdrag som ikke krever tegninger. Vi bruker en skjøtemaskin og mye spesialutstyr.

Vi strekker også kabler, både inni og rundt bygg. Når vi skal legge kabler i bakken samarbeider vi med gravere som legger rør i bakken. Er kablene lange har vi med et blåselag som ved hjelp av en kompressor trykksetter røret og blåser kabelen gjennom.

Vi har klare HMS retningslinjer som gjør at vi ikke tar noen risiko. Dette gjelder både langs trafikkerte veier og i høyden.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok Elektro grunnkurs og Vk1 Elektronikk. Var lærling i to og et halvt år, og tok så fagprøven som telekommunikasjonsmontør. Det er 13 år siden og utdanningen i dag er lik foruten om at Vg2 har forandret navn til Data og elektronikk. Ufaglærte har mulighet til å gå opp til fagprøve som praksiskandidat etter fem års arbeidserfaring som hjelpemontør.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Er du opptatt av å være fin og velstelt på jobben, så passer dette dårlig. Jeg er praktisk talt alltid møkkete. Er du ikke glad i å jobbe ute i all slags vær og til tider med hard fysisk jobbing, så er ikke dette et godt valg. Du bør helst ikke ha høydeskrekk, eller være redd for småkryp.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det beste og det verste er det samme, og det er at jeg nesten alltid jobber ute. Det er mye vær i dette landet! Jeg er mange steder nesten ingen andre er og får ser mye rart.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det verste er å måtte være ute om vinteren. Når det er tele, masse snø er det mange utfordringer. Vi leter mye etter kumlokk når det er dyp snø.

resized_20180613_132338.jpg

Marianne Wilhelmsen jobber i bilen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må kunne jobbe i team. Vi er ofte i faste lag, men du må takle mange forskjellige mennesketyper og kunne tilpasse deg. Du bør være litt fleksibel. Planene kan forandre seg fort. Være teknisk, praktisk, kunne se muligheter og løse problemer. Vi har ansvar for å løse jobbene.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De fleste jobber som telekommunikasjonsmontører, men det er også muligheter å jobbe for firmaer som legger opp nett hjemme hos folk, driver med alarmer, porttelefoner og kabel-TV. De fleste jobbene er i privat sektor.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Grunnlønnen er 430 000 i året, men med tillegg havner jeg fort over 500 000 kroner årlig.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror de er gode. Alle skal ha internett og det er stadig endringer.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Du bør helst ikke ha høydeskrekk, eller være redd for småkryp.
    • Det meste av dagen er jeg ute og skjøter fiberkabler i kummer, stolper og i basestasjoner.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser