Tannlege

– Tilfeldighetene gjorde at jeg ble tannlege. Og akkurat det er jeg veldig glad for, smiler Ida Louise Line.
En kvinne i blå t-skjorte smiler mot kamera. Hun har brunt hår i hestehale. Bakgrunnen er en grå vegg.
Ida Louise Line, 41 år
Tannlege
Colosseum Tannlege, Tønsberg
«Alle tannleger er forskjellige, og det er rom for mange ulike typer personligheter. »
― Ida Louise Line
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 12.05.2023
«Alle tannleger er forskjellige, og det er rom for mange ulike typer personligheter. »
― Ida Louise Line
«For min del så liker jeg aller best at yrket er allsidig og konkret. »
― Ida Louise Line

Hvorfor valgte du å bli tannlege?

– Mitt første valg var å bli økonom og jeg startet på NHH. Jeg fant fort ut at det ikke var rett for meg. Da jeg sluttet etter ett semester hadde jeg ingen anelse om hva jeg ville bli og hvilke muligheter som fantes. Jeg har en venninne som er tannlege og tenkte; hvorfor blir jeg ikke med henne på jobb en uke for å finne ut hva det betyr å være tannlege? Den uken forsto jeg at jeg ville jobbe med mennesker. I tillegg virket selve tannlegeutdanningen som et konkret studium jeg ville like. Slik ble det også. Både studiet og å jobbe som tannlege passer meg midt i blinken.

Image
En kvinnelig tannlege behandler en pasient. Hun står bak pasienten og bruker et lite instrument til å sjekke tannstatus. Hun er ikledd en blå arbeidsskjorte og briller med lommelykt.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Når jeg kommer om morgenen, har tannhelsesekretæren min allerede gjort alt klart for første pasient. På en vanlig arbeidsdag jobber jeg tett med tannhelsesekretæren min som jeg har jobbet sammen med i 13 år. Vi er veldig samkjørte og hennes innsikt og kunnskap gjør at jobben flyter så mye enklere. Vi trenger få ord oss imellom. Hun ser hva jeg trenger og omvendt. Jeg jobber på en privat klinikk og har pasienter hele dagen bortsett fra en halvtime lunsj. Klinikken er stor, og vi bruker av og til lunsjen til å diskutere kasus, nye metoder, forskning med mer. Vi er mange tannleger under ett tak, noen er mer spesialiserte enn andre og det faglige samarbeidet og deling av kunnskap er noe jeg virkelig setter pris på.

I løpet av en dag med undersøkelser kan jeg ha rundt 14 pasienter. De kommer av ulike grunner og noen er redde. Sammen med tannhelsesekretæren min jobber vi for å få pasienten til å føle seg så ivaretatt og avslappet som mulig. Alt skal ryddes, vaskes og steriliseres mellom hver pasient. Når tannhelsesekretæren vasker, skriver jeg journal og kanskje lager et behandlingsforslag eller prisoverslag til pasienten. Noen pasienter trenger henvisning til spesialist. Vi er ofte under tidspress og et effektivt samarbeid er viktig. Hver pasient er unik, og det å ha tid til hver enkelt for å forklare tannstatus og muligheter, er viktig for meg. Mange trenger opplæring i hvordan de skal best mulig ta vare på tennene sine daglig.

Det er også dager hvor jeg har lange behandlinger. Jeg driver med alle deler av faget som for eksempel rotfylling, kirurgi, fyllingsterapi og behandling med kroner og broer. Jeg har tatt omfattende kurs i tannregulering, og også eksamen i å behandle pasienter med tannlegeskrekk. Det å ha mange verktøy i verktøykassen og å kunne jobbe med ulike typer behandlinger gjør dagene mine varierte og interessante.

 Hva kreves for å kunne jobbe som tannlege? 

– Det kreves en femårig master i odontologi. For å komme inn på studiet må du ha gode karakterer og realfag.

Det er ikke enkelt å sette såkalte krav til kommende tannleger. Man kan være den man er og selve håndverket lærer man under studiet. Å være nøyaktig og grundig bør kanskje være et krav. Man må like å jobbe tett på andre mennesker, og det kreves en evne til empati.

Det er mange statiske arbeidsstillinger og å ha en god fysisk helse er viktig for å kunne jobbe som tannlege.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Jeg tenker at det passer godt for de som har en viss tålmodighet og empati. Alle tannleger er forskjellige, og det er rom for mange ulike typer personligheter. Det krever en viss grad av interesse for ny teknologi, samt interesse for å holde seg faglig oppdatert. Det er en del teknisk utstyr og det kommer stadig nye utviklinger i faget.

Liker du ikke å jobbe målrettet med både pasienter og kollegaer så passer det ikke så bra å bli tannlege. Finner du det ubekvemt å jobbe tett på andre mennesker bør du ikke velge dette yrket.

Hva liker du best med å være tannlege?

– For min del så liker jeg aller best at yrket er allsidig og konkret. Det er klare retningslinjer for pasientbehandling og hvordan sykdom skal behandles. Jeg liker også å bli godt kjent med pasientene og ikke minst å se at tannlegeangsten deres reduseres etter hvert som vi blir kjent og de opplever mestring.

Hva liker du minst?

– Tidspresset gjør at det til tider kan føles hektisk. Jeg vet at neste pasient sitter på venterommet og kanskje egentlig skulle vært på jobb. Det kan være en stressfaktor.

Image
Tannlege Ida Louise tar på seg munnbind foran speilet. Hun har brunt hår i en hestehale.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er muligheter til å spesialisere seg. Det kan være for eksempel innen rotfyllinger, kirurgi, regulering eller tannkjøttsykdommer. Man kan som meg, jobbe i den private sektoren, i det offentlige eller for eksempel med forskning og undervisning. Som nevnt tidligere er det en del som blir spesialister innen ett felt.

Hva tjener man som tannlege?

– Ikke et enkelt spørsmål dette her. Noen tjener veldig godt, andre ligger midt på treet. Det er nok en gammel myte at alle tannleger blir veldig rike. I det offentlige er en gjennomsnittslønn cirka 700 000 kroner i året med en god margin oppover. I det private er en million en ganske vanlig lønn. Det er muligheter for å få en bedre lønn og flere goder i distriktene. Der er det større mangel på tannleger.

Hvordan er sjansene for å få jobb som tannlege?

– I de store byene er nok markedet litt mettet. Det utdannes mange norske tannleger i utlandet, og utenlandske tannleger kommer til Norge for å jobbe. Utenfor de store byene er jobbmulighetene fortsatt gode. Jeg tenker at i en periode av livet er det en fordel om du godtar å flytte på deg.

Tilhørende utdanninger

Odontologi (tannlege)

For å bli tannlege, må du ta et femårig profesjonsstudium i odontologi.

Finn studier