Geir Mc. D. Melsæter

YrkesintervjuTakstmann favoritt ikon

- Å ha en helhetlig forståelse av «det å sette verdi på», er det viktigste for meg som takstmann, sier Geir Mc. D. Melsæter.

Geir Mc. D. Melsæter
54 år
Takstmann
Selvstendig næringsdrivende, tilknyttet Takstsentralen.com – et virtuelt takstfellesskap for NITO-medlemmer.
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- I utgangspunktet er jeg byggmester, og det å videreutdanne meg som takstmann var et naturlig skritt videre. Som byggmester har jeg for det meste jobbet med rehabilitering og restaurering. Jeg har alltid vært opptatt av selve verdien på jobbene jeg har gjort, og å finne ut av hva det har betydd for oppdragsgiver, bygningen og meg selv. Min vei til dette yrket har vært litt som at jeg først leste boka for deretter å se filmen, og til slutt, som takstmann, skriver jeg anmeldelsen.

img_6040.jpg

Geir Mc. D. Melsæter
Lisens: 
All rights reserved.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Det som passer meg midt i blinken er at jobben er både ute- og innendørs. Jeg er mer nevenyttig og teknisk enn jeg er teoretisk anlagt, og ville bestemt ikke ha trivdes i en ren kontorjobb. Jeg er selvstendig næringsdrivende og tilknyttet Takstsentralen.com, som er et virtuelt takstfellesskap for NITO-medlemmer. Dagen starter med å sjekke potensielle nye oppdrag på blant annet Doffin og hos kontakter i bygg- og eiendomsbransjen. Når jeg er ute på oppdrag følger jeg sjekklister som skal gi et helhetsbilde av tilstanden til det jeg takserer. Utgangspunktet for taksten er lignende objekter solgt i samme område innenfor en viss periode. Jeg beregner fratrekk for slitasje eller elde, og kartlegger boligen utvendig og innvendig. Til syvende og sist er det markedet som bestemmer prisen, og det svinger kraftig for tiden. For de fleste mennesker betyr boligverdien trygghet, og som nyutdannet har jeg en erfaren takstmann som mentor. Jeg kan spørre når jeg er usikker, og det er på mange måter min trygghet.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli takstmann?

- Det er flere veier å gå, men hovedregelen er uansett at du må ha byggeteknisk bakgrunn. Selv er jeg byggmester med taksmannutdanning via Universitetet i Stavanger og NITO–medlem. For å kvalifisere til kurs hos NITO må du ha bakgrunn som sivilingeniør, bygningsingeniør, bygg-, mur-, rør- eller tømmermester, arkitekt eller utdanning fra teknisk fagskole. Det er også mulig å utdanne seg på Norges Eiendomsakademi. De krever omtrent den samme bakgrunnen. Med hovedkurs i taksering kan du gjøre verdi- og lånetaksering. Det kreves tilleggskurs på alle andre områder, som for eksempel boligsalg og tilstandsrapport, skade og reklamasjon, næringstakst eller landbruk. Som i de fleste andre bransjer er det viktig å få spisskompetanse. Jeg vil satse på skadetakst. 

img_6021.jpg

Geir Mc. D. Melsæter
Lisens: 
All rights reserved.

Hva motiveres du av?

- Jeg motiveres av at rett skal være rett. Det er et kynisk marked der ute, og prisene stiger i rekordfart. Det jeg ser på som viktige egenskaper er integritet, respekt for kundene og å holde seg faglig oppdatert. Takst er et stort ansvar, og viktig for de det gjelder. Jeg er ydmyk ovenfor det faktum at jeg ikke kan alt, og at dette er et fagområde hvor du må kunne mye om flere fagdisipliner som juss, grunnleggende økonomi, byggeteknikk, sopp og råteskader og mye annet. Det sier seg selv at det er en klar fordel å ha interesse i byggfaget.

Hva liker du best med yrket ditt?

- Jeg ser det som et viktig samfunnsoppdrag å kunne påvirke at hus og hjem har riktig verdi.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Jeg misliker at meglere deler ut oppdrag til sine faste takstmenn. En takstmann skal være nøytral, og ikke være tilknyttet eiendomsmeglere. Det er store endringer på gang i bransjen, og på litt sikt vil dette forandre seg.  

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Det åpner seg mange muligheter i eiendom-, bygg og anleggsbransjen som utdannet takstmann. Det kan være som bygningskontrollør, i forsikringsselskap med skader eller innen forvaltning, drift og vedlikehold, for å nevne noe.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Jeg antar at et sted mellom 500 000 og 800 000 i året er realistisk. Noen tjener mye, mye mer.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Det er behov for takstmenn, og hvis du er flink tror jeg bestemt at det finnes jobber. Veldig mange velger å gjøre som meg og starte for seg selv. Å skaffe seg et godt og ærlig rykte er avgjørende for å få en fot innenfor. Livet består på mange måter av tilfeldigheter. Det er viktig å være på rett sted til rett tid, og å gjøre de riktige valgene.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Det er flere veier å gå for å bli takstmann, men hovedregelen er uansett at du må ha byggteknisk bakgrunn.
    • Å skaffe seg et godt og ærlig rykte er avgjørende for å få en fot innenfor.

Yrkesbeskrivelser