Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var egentlig litt tilfeldig. Planen min var hele tiden å bli legemiddelkonsulent, men jeg ville ha en relevant bachelorgrad i bunnen. Da falt valget på sykepleien. Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle bli sykepleier, men jeg angrer ikke et sekund på at jeg tilfeldigvis ble det. Jeg forstod kjapt at dette var noe jeg syntes var spennende og givende.

Da jeg hadde jobbet i hjemmesykepleie en stund, kom jeg over en stilling innenfor rus i Bydel Sagene. jeg syntes det virket spennende, og valgte derfor å søke på stillingen. De søkte egentlig etter spesialsykepleier, mens jeg var relativt nyutdannet vanlig sykepleier. Jeg fikk jobben likevel, med forbehold om at jeg skulle ta videreutdanning når jeg hadde jobbet som sykepleier i to år. Så da tok jeg videreutdanning i psykisk helsearbeid så fort jeg hadde mulighet.

Image
Spesialsykepleier innen psykisk helse Mikael Mathisen klargjør sprøyte med medisin for en pasient
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Det varierer veldig. Vi jobber ut fra vedtak fra søknadskontoret. Jeg følger opp brukere i hjemmet. Vi hjelper til med alt fra rusmestring og støttesamtaler for psykisk helse, til ting som har med økonomi og bolig å gjøre. Vi deltar også på møter med NAV, fastlege, sykehus, institusjoner og lignende. Vi blir ofte med brukeren på timeavtaler på slike steder. Det hender også at jeg trener med brukere, eller går turer, som en del av oppfølgningen. Vi har ofte vedtak som varer i flere år, så vi blir veldig godt kjent med menneskene vi hjelper. 

I tillegg er vi fire ansatte som drifter et møtested vi kaller «Treffstedet». Det er åpent to ganger i uka nå under koronapandemien. Her kan alle som bor i Bydel Sagene komme innom for å få hjelp til hva det skulle være. I hovedsak er tilbudet til for personer som har utfordringer knyttet til rus og/eller psykisk helse. Vi tilbyr utlån av telefon og pc, hjelp til å sende søknader, betale regninger og lignende. Mange kommer også for det sosiale, med en matbit og kaffe. Alt er gratis.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har en bachelorgrad innen sykepleie. Etter dette bør man ha jobbet med noe som er relevant til utdanningen en stund før man søker, da disse blir prioritert først. Jeg tok en deltidsutdanning på to år, ved siden av 100 % jobb. Man kan også ta den på heltid, da tar det ett år.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du er en veldig utålmodig person, er kanskje ikke dette feltet for deg. Det blir ofte en del avlysninger, og vi bruker mye tid på å oppnå kontakt med brukere som ikke tar telefonen og som ikke holder avtaler. I tillegg kan man havne i en del ubehagelige situasjoner, så man må tåle å stå i det.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker best er uten tvil alle de fantastiske menneskene jeg får bli kjent med. Veldig ofte treffer vi mennesker som har opplevd å bli stigmatisert og følt at de ikke har fått hjelp når de har bedt om det. Da er det veldig givende å se takknemligheten og gleden de får av å endelig ha noen som faktisk bryr seg om dem og kan hjelpe. Jeg har aldri møtt så mange flotte mennesker før jeg begynte i denne jobben!

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det er vanskelig å kunne gi den hjelpen man ønsker, fordi det er altfor lang ventetid hos psykolog, institusjon og lignende. Jeg kan synes at det noen ganger virker som at penger er viktigere enn enkeltmennesker som ønsker hjelp, selv om det egentlig finnes penger til å hjelpe.

Image
Spesialsykepleier innen psykisk helse Mikael Mathisen arbeider på datamaskin iført svart caps og hettegenser ved skrivebordet
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Personer som brenner for å hjelpe andre som ikke alltid har det så lett. Jeg tenker at det er viktig at man først og fremst er et empatisk menneske. Sunne holdninger og tanken om at alle mennesker er like mye verdt, er det også viktig at man har. I tillegg må man ha en ganske sterk psyke selv, da det er mange tøffe historier og triste skjebner man treffer på. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes utrolig mange muligheter. Man kan jobbe på sykehus, i kommunen, DPS, institusjoner, fengsel og mye mer.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det varierer litt, avhengig av hvilken by man jobber i og hvor mye ansiennitet man har. Men du kan forvente 500 000–600 000 kroner.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De er store. Alle vet at det er mangel på sykepleiere, så spesialsykepleiere er ettertraktet!

Tekst:
Jonina Reynisdottir
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Denne jobben passer for de som brenner for å hjelpe andre som ikke alltid har det så lett.
Det er vanskelig å kunne gi den hjelpen man ønsker, fordi det er altfor lange ventetider til å begynne hos psykolog, institusjon og lignende.
Det finnes utrolig mange muligheter når man er spesialsykepleier innen psykisk helse.