Fiskehandler og daglig leder, Elin Pettersen, står ved siden av en kjøleromsdør med et kunstnerisk torske-motiv på. Over står det torsk, og det vitenskapelige navnet "Gadus Morhua"

YrkesintervjuFiskehandler favoritt ikon

Elin Pettersen er fiskehandler, og synes fisk er verdens beste råvare å få jobbe med.

Elin Pettersen
50 år
Fiskehandler
Bofisk

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg er egentlig utdannet førskolelærer, og jobbet ganske mange år i barneskolen som lærer, før jeg etter hvert ble fiskehandler. Da jeg var ung jente, var jeg svært interessert i musikk og ønsket å utdanne meg som musiker. Slik ble det ikke, men fortsatt er musikk en kjær hobby for meg. Min mann jobbet også som lærer. Harald har alltid vært veldig interessert i fiske, og i ungdommen jobbet han flere sesonger som fisker. Jeg er født og oppvokst på Røst, og har interesse fra fisk med meg fra barndommen. Sammen med Haralds lidenskap for det samme, ble det til at vi kjøpte byens fiskebruk da det ble til salgs. Harald begynte forsiktig i halv stilling, og jeg jobbet i helgene og i feriene på bruket. Etter hvert som pågangen av kunder økte, ble det til at vi sa opp de trygge lærerjobbene for å satse på et liv som fiskehandlere.

fiskehandler_3.jpg

Fiskehandler Elin Pettersen fileterer en fisk.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Ingen dag er lik, men vanligvis begynner jeg i 7-8 tiden om morgenen med å orientere meg om hvilken fisk som skal fra fiskebruket og til butikkene. Jeg deltar ofte på morgenmøte på fiskebruket som starter kl 08:00 hver dag. Her får jeg vite hva som er kommet inn av fersk fisk til fiskebruket dagen før eller samme dag. Fiskerne kan komme inn når som helst med fangst. Jeg sjekker alltid dagens post og gjør litt kontorarbeid, før jeg drar opp i butikken og legger ut dagens ferske fisk. Harald og jeg må også sjekke at det er fersk is til diskene, og at temperatur på kjølerom og fryserom er slik det skal være. Alt dette dokumenteres hver eneste dag i internkontrollen. Hver dag skal jeg sammen med mine arbeidskollegaer lage en ny og spennende fiskedisk basert på sesongens råvarer. Da er det siste «finish» med å vaske butikken, ta vare på esker, tenne lys for å gjøre det så hyggelig som mulig for alle våre flotte kunder.  Butikken åpner klokken 10, men da har jo jeg jobbet i flere timer. Jeg har ansvaret for opplæringen av nye medarbeidere, og akkurat nå er vi flere nye i bedriften. Dette er et viktig arbeid som tar tid, men som også er helt nødvendig. Vi jobber svært offensivt med å yte god service til alle kunder, og dette krever at alle ansatte på jobb er oppdaterte og kan komme med gode fisketips til kundene. Jeg jobber mye med å kvalitetssikre at alle ansatte har de riktige kunnskapene og vet hvordan fisken skal tilberedes. Jeg selger all fisk med veldig god samvittighet, og  det er svært motiverende med fornøyde kunder. Jeg synes fisk er verdens beste råvare å få jobbe med. Arbeidet har alltid vært en sann glede for meg, og slik håper jeg det skal være for evig og alltid. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Det er flere veier inn i yrket. Etter at vi kjøpte fiskebruket fikk jeg også mulighet til å overta ærverdige gamle Nicolaisens fiskeforretning. Her ble jeg opplært av Nicolaisen-brødrene, og lærte det meste av hvordan kundene her i byen ville ha fisken sin. Jeg lærte å skjære filét i fine skiver, steke fiskekaker og lage fiskegrateng. De første årene lutet jeg fisken som vi solgte til jul sammen med Harald. Jeg har flekt og saltet sild, og lært meg med røykeprosessen av fisk. Hvordan renske lever og koke rogn, alt dette må fiskehandleren vite til punkt og prikke. Renhold er også en viktig del av jobben, man må være punktlig og nøye. Det er også mulig å ta sjømatfaget på videregående, jeg har hatt flere lærlinger der fra i butikken. Det viktigste er uansett at du er glad i og interessert i fisk, du kommer langt bare med det.

fiskehandler_2.jpg

Daglig leder i Bofisk, Elin Pettersen og en kollega står bak fiskedisken og snakker med en kunde
Lisens: 
All rights reserved.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Hvem som ikke passer til dette yrket? Hæ, finnes det noen som ikke liker fisk? Du må ikke være redd for å ta i et tak, og arbeidsdagene kan i perioder bli lange. Jeg er daglig leder i to butikker, og har mye ansvar både for innkjøp, administrasjon og ikke minst for personalet. Hvis man ikke liker fisk av en eller annen grunn, så er kanskje ikke dette det mest opplagte yrket.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker aller mest er at jeg får være med på å bestemme hva folk skal ha til middag, både til hverdags og til fest. Fisken er en lokal fantastisk ressurs som smaker godt og er helt naturlig. For meg har det også vært veldig fint å samarbeide med fiskerne, og også det å få være en del av arbeidslaget på butikken er flott. Jeg er ikke så glad i å sitte lenge foran PC-en på kontoret, selv om det også er en del av jobben min. Jeg liker veldig godt at det er stinn brakke og fullt av folk i butikken. Det jeg liker aller best ved jobben min er gode tilbakemeldinger, Jeg elsker å få skryt fra kundene. Det at kundene liker fisken fra Bofisk er utrolig inspirerende, og ikke minst motiverende. 

Hva misliker du mest med yrket ditt?

– Jeg er mye på jobb, det blir ofte lange dager, og det kan jo gå på bekostning av for eksempel venner og familie. Det at jeg må være tilgjengelig nesten hele tiden kan bli en slitasje. Jeg må leve litt sånt velordnet liv med hvile og jobb, men i perioder «slår jeg ut håret» og tar meg en velfortjent pause. Det er godt.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Alle egentlig. Noen tror kanskje at du må være kjempeutadvendt og pratsom, og ja, det kan være greit i et arbeidslag at noen har den rollen, men det trenger ikke alle å ha. Så om du i utgangspunktet er interessert i fisk, så passer det for alle. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg er daglig leder i bedriften, så sånn sett er jeg på topp. Om du er interessert i fisk, så har jo du mulighet til å holde på med andre fiskerelaterte yrker.  

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er vanskelig å si for det varierer veldig, men omkring 350.000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Sjansene for jobb tror jeg er større hos kjedene som for eksempel Meny eller Mega, selv om det ofte er deltid. Det er ikke ofte det er jobber ledig slik som hos Bofisk. Vi har tatt inn fire nye ansatte nå, men det er bare fordi vi har åpnet en ny butikk. 

 

Tekst: Martin Brekke Hjellestad

    • Det viktigste er at du er glad i og interessert i fisk, du kommer langt bare med det.
    • Det er også mulig å ta sjømatfaget på videregående.
    • Hæ, finnes det noen som ikke liker fisk?

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser