Hvorfor valgte du dette yrket?
– Veien frem til å kunne ha ridning som yrke, har vært lang. Som ung drev jeg både med fotball, håndball og friidrett sammen med ridningen. Etter grunnskolen valgte jeg å gå på Toppidrettsgymnaset.
I ti år jobbet jeg som megler, samtidig som jeg konkurrerte sprangridning. Etter noen år fikk jeg og mannen min muligheten til å leie et ridesenter. Der hadde jeg tre egne konkurransehester, samtidig som jeg drev stallen med 25 hester og hadde full jobb som eiendomsmegler.
I 2014 skadet jeg kneet alvorlig i en båtulykke, og fikk beskjed av legene at jeg ikke ville kunne ri lenger. Jeg hadde ingen planer om å gi opp, og dro til Olympiatoppen flere dager i uka for å trene opp kneet etter operasjonen. Etter fem måneder kunne jeg begynne å ri forsiktig igjen.
Skaden var utfallsgivende for at jeg bestemte meg for å se etter et ridesenter jeg kunne kjøpe, for å jobbe fulltid med hest. Sammen med moren og faren min, bestemte vi oss for å kjøpe et sted som var stort nok til å drive og leve av, og plass nok til at alle kunne bo der. Vi solgte hus og leilighet, og i 2016 kjøpte vi stedet jeg nå driver i Ås.
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– På formiddagen rir jeg hestene. Det er både mine egne hester, og hester jeg eventuelt har til salg eller trening for andre. Hestene jeg rir har forskjellig alder og utdannelsesnivå, noen er helt «grønne» unghester, og andre er voksne erfarne hester som er med i internasjonale konkurranser. Jobben min med hestene, er å sørge for at de får den treningen som er riktig for dem. Hestene er atleter, og det er viktig at de får den treningen de trenger.
Hestene trener jeg på forskjellige måter. Jeg tilpasser treningen etter hva som fungerer for hver enkelt hest, de er individer med ulike behov. På stedet vårt har vi både ridebane, ridehus og et ridespor som går rundt hele anlegget. Jeg bruker også skogen mye sammen med hestene. De elsker å gå på tur, både med klatring og kondisjonstrening. Siden jeg selv også liker å jogge, tar jeg gjerne med meg en hest på joggetur. En fast dag i uka hopper jeg med hestene.
Jeg er også trener for andre ryttere. Hver uke har jeg 15 elever som får ridetimer. Undervisningen foregår her hjemme på gården. Hver tirsdag har jeg sprangtrening med elevene fra 17.00 til 21.00. Flere av rideelevene er også ute på konkurranser, og noen helger er jeg med dem som trener. Jeg arrangerer også helgetreninger, og på sommeren har vi sommerleir.
Ved siden av ridning og rideundervisning, har jeg jo også en stall å drive. Vi har en ansatt i stallen som tar seg av de daglige oppgavene, som for eksempel møkking, fôring, ta hester ut og inn av luftegård, snømåking osv. Noe stalljobb må jeg også gjøre selv. Vi er godkjent som lærebedrift, og får snart en lærling på stallen. Som driver av et foretak følger det også litt jobb med regnskap.
På gården her driver vi også avl. Vi har en egen avlshingst og egne hopper. Til våren venter vi fire føll. Avl er mye jobb, men veldig spennende. Vi ønsker å avle hester som er ridbare for de fleste ryttere, ikke bare hester som har talent for å bli tipp topp internasjonale konkurransehester. Jeg ønsker at hestene vi avler er snille, sunne, glade og ridbare. Vi har planer om å lage en egen avlsstasjon her på gården. Der kan folk komme med hoppene sine, og få dem bedekket.
Jeg er idrettsutøver, og konkurranser er det jeg jobber mot hele tiden. Det siste året har det vært stille på konkurransesiden, både på grunn av korona, og at jeg selv har vært gravid. Under vanlige omstendigheter, er jeg ute på konkurranser mange helger i året. Jeg reiser også utenlands og blir borte fra gården i opp til tre uker i strekk hvis vi reiser til utlandet. Bare reisevei frem og tilbake tar ofte en uke. Gjennom stevnesesongen i sommerhalvåret, rir jeg på konkurranser ca. annenhver helg.
Hva kreves for å kunne jobbe i dette yrket?
– Å leve av ridning krever ingen formell utdannelse. Det aller viktigste i denne jobben er erfaring. Hvis du virkelig vil bli flink, må du elske alle tingene med og rundt hest. Bruk all tid du kan til å være i stallen og lære av andre.
Ridning er også mye teknikk og følelse. Dette kommer kun med erfaring og mange nok timer i salen. Du må være lærevillig, jobbe hardt, trene mye og ha et talent. De som lever av ridning, har holdt på i mange år. Ridning er en idrett, og du må ha fysisk styrke og kondisjon til å være en god rytter.
I Norge har vi utdannelse av ridelærere på Norsk Hestesenter på Starum. Selv om det er en ridelærerutdannelse, er ridning en stor del av opplæringen. I utlandet finnes det også flere ulike utdannelser for dem som vil leve av hest.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Yrket passer ikke for dem som elsker å sove lenge på morgenen og ha fri hver helg. Dette er en livsstil. Jobben innebærer også økonomisk usikkerhet, de aller fleste jobber som selvstendig næringsdrivende. Er sikker og fast inntekt viktig for deg, er nok ikke dette det rette yrket.
En viss risiko følger også med det å ri og håndtere alle slags hester. Du bør tåle et fall i ny og ne, og heller ikke ha noen fysiske begrensninger av betydning. For de fleste innebærer yrket også salg av hester, og/eller rideundervisning. Du bør like å gjøre disse tingene også.
Hva liker du best ved yrket ditt?
– Det aller beste med yrket mitt, er samspillet jeg får med hestene. Hver av dem er unike, og det å kunne bli på lag med dem og jobbe sammen som et team er helt magisk. Dersom hesten stoler på rytteren sin, gjør de alt for oss. De gir deg hele hjertet sitt og litt til. Dette kjennes ekstra godt inne på konkurransebanen. Det er en ubeskrivelig følelse å kjenne adrenalinet i hesten vibrere under deg, og at de har like mye lyst til å vinne som det du selv vil.
Det å få være med på å utvikle hester, fra de er unghester som går ute på jordet, til de er konkurransehester, er utrolig givende. Jeg liker best å trene opp hestene mine selv, og gå hele veien. Jeg koser meg på veien til de store konkurransene. Når jeg har undervisning og ser endring og gode resultater er også en glede.
Hva liker du minst ved jobben din?
– Vedlikehold er ikke min greie. Det følger med en del av dette på et slikt sted. Slitasjen er stor. Jeg er heller ikke glad i møkk og søle, eller utstyr og hester som er møkkete.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– De som liker å sove godt om natten etter en lang dag med fysisk aktivitet. Du må like å være mye ute, stå opp om morgenen, holde på hele dagen og gjerne kvelder og helger også. Og så må du selvfølgelig elske hest og ridning!
Hvilke andre muligheter finnes innenfor dette yrket?
– Hvis du først er god på å ri, har du mange måter du kan jobbe med hesteinteressen på. Man kan jobbe frilans som rytter, trener og ridelærer. For de fleste frilansere, er det nødvendig å gi undervisning for å ha en full årslønn. Skal man jobbe på denne måten, må man være innstilt på å jobbe mange kvelder og helger. Som frilans rytter har man gjerne en base der man har egne hester, og har mulighet til å ha noen hester i trening. Man kan også jobbe med salg av hester selv om man ikke eier et sted selv. En annen mulighet er å jobbe i en rideskole som ansatt, og drive frilans ved siden av.
Hestebransjen er større i utlandet enn i Norge. Hvis du kan tenke deg å jobbe utenfor landet, er det plenty av muligheter. Mange konkurransestaller, både innenlands og utenlands, trenger både ryttere, stallarbeidere og hestepassere.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Det finnes få faste stillinger for ryttere. Man må regne med å være ansvarlig selv for sin inntekt, og her finnes det knapt nok grenser hverken oppover eller nedover.
Hvordan ser du på sjansene for å få jobb i dette yrket?
– Hestebransjen vokser over hele verden. Er du sporty, flink og hardtarbeidende så kan du leve av ridning.
Det er hestene i seg selv som er min drivkraft.
Jeg har alltid visst at jeg skulle holde på med hest på heltid.
Hestene er atleter, og det er viktig at de får den treningen de trenger.