Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var egentlig litt tilfeldig. Som mange andre var jeg usikker på hva jeg skulle studere etter videregående. Jeg prøvde å tenke på hvilke fag jeg likte og hva jeg var interessert i. Det var blant annet økonomifag og reising, og jeg søkte på reiselivsutdanningen i Stavanger. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men heldigvis fant jeg raskt ut at det var spennende studier.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagen starter med å få oversikt over det som har skjedd i løpet av natten. Det kan være forsinkelser og andre ting som oppstår. Vi får opp informasjon i bookingsystemene, og går inn på egne kunder og sjekker. Det kommer også mange forespørsler på e-post som vi går gjennom og svarer på. Ellers får vi mange henvendelser på telefon, og selvsagt kunder som kommer innom butikken. Det er mange forskjellige forespørsler, alt fra en enkel billett til Oslo til de som skal ut på større reiser med flere fly, transport og gjerne til land som krever visum. Vi jobber i forskjellige systemer, det er en egen booking for fly og hver leverandør har sitt system.

En arbeidsdag kan bli så forskjellig, alt etter hvem som kommer innom. Vi har en god blanding av kunder: Større familier, single, par, og i alle aldre. De kommer med sine ønsker, så er det vår jobb å hjelpe dem å sette det ut i livet. Det er en veldig positiv ting, og noe som gjør jobben givende. Det er kjekt å hjelpe kunder med å finne ut mer om reisemål, opplevelser og muligheter. Jeg blir veldig inspirert av å selge reiser til andre, og får lyst til å reise selv. Det er viktig at vi holder oss oppdaterte, og av og til drar vi på studieturer for å se nærmere på forskjellige destinasjoner.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg studerte i tre år etter videregående, og har bachelor i reiselivsledelse fra Universitet i Stavanger. Egentlig er det ingen formelle utdanningskrav for å jobbe som reiselivsmedarbeider i reisebyrå, men med relevant utdanning stiller du sterkere når du søker jobb. Det er også mulig å velge reiselivsfag på videregående. Jeg kjenner ikke så godt til den veien, men det er en fagutdanning med opplæring i bedrift.                            

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer nok ikke for dem som ikke trives på kontor, for i bunn og grunn er jo dette en kontorjobb. Du må kunne ta mange telefoner, håndtere forskjellige mennesker og veldig ulike dager, så denne jobben passer kanskje ikke helt hvis du er opptatt av å ha faste oppgaver og en forutsigbar arbeidsdag.      

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg selger drømmer! Kundene kommer hit med en drøm, og så får jeg være med å gjøre den drømmen virkelig. Det er veldig kjekt. Det er varierte dager, og jeg liker at jeg hele tiden må oppdatere meg og følge med. Jeg lærer noe nytt hver dag, og det skjer mye i reiselivsbransjen. Jeg liker kundekontakten, og det gode samarbeidet med kollegaer.                                 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det kan oppstå vanskelige situasjoner utenfor vår kontroll, for eksempel kanselleringer av fly. Det kan være stressende, og det er ikke kjekt når kunder blir skuffet. Vi prøver å forklare situasjonen, og løse det på best mulig måte.

Image
Lisens
1
                  

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du bør absolutt like å reise. Og så er det greit å være nysgjerrig, og like å sette seg inn i nye ting. Du må følge med på regler og endringer som for eksempel gjelder flyselskaper og innreise til ulike land. Det kan også være greit å ha en viss forståelse for tall og økonomi. Tålmodighet er en viktig egenskap i dette yrket, og du må takle at det skjer mye på én gang. Yrket passer hvis du liker å være i kontakt med folk, både på telefon, e-post og ansikt til ansikt.                                                         

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er et variert studie med økonomi, markedsføring og ledelse, som gir mange muligheter. Jeg startet som reiselivskonsulent, nå er jeg også teamleder. Noen går videre og jobber med forretningsreiser eller grupper. Det går an å bygge på utdannelsen sin med en master, og en kan jobbe på hotell, flyplasser og for destinasjonsselskaper, for eksempel.                            

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Du bør ikke ha altfor store forventninger til lønn. Når en begynner kan startlønnen ligge på rundt 300 000 i året. Det er mulig å jobbe seg oppover til høyere stillinger som gir mer lønn. Og så er det andre fordeler, som at vi får være med på studiereiser og får gunstig pris på reiser.

Hvordan er du sjansene for å få̊ jobb innen dette yrket?

– Det er noen år siden jeg søkte og fikk denne jobben, men jeg har et inntrykk av at det er greit å finne en jobb i bransjen. Når du har utdanning i bunn tror jeg du stiller sterkere. De jeg studerte sammen med har stort sett fått seg jobb i reiselivsbransjen.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.