Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var nokså tilfeldig at jeg fikk foten innom reiselivet. Jeg har alltid hatt interesse for reiseliv, selv om jeg gikk en annen vei på skolen. Jeg gikk på salg og service på videregående pluss ett år med allmennfag, og så gikk jeg rett ut i arbeidslivet. Jeg jobbet med andre ting til jeg tilfeldigvis så en ledig stilling i Berg-Hansen Nordvest i Fosnavåg, hvor jeg bor. Jeg søkte på jobben og fikk den. Det er nå åtte år siden. 

Image
Kvinne med headset sitter foran datamskin og snakker i headset.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg begynner klokken 08.00 på morgenen og jobber til klokken 160.00. Jeg starter dagen med å logge på dataen og telefonen, og sjekke om det har vært noen endringer eller oppdateringer vedrørende reisene til kundene mine. Hvis det har vært det så, oppdaterer jeg kundene. Deretter jobber jeg meg videre gjennom e-poster, og svarer på spørsmål og forespørsler fortløpende, basert på hva som haster mest. Jeg jobber stort sett via e-post. Jeg har også interne møter med kolleger hvor vi oppdaterer hverandre på oppgaver og nye regler som kan ha skjedd nå i koronatiden.

I min bedrift jobber vi i ulike markeder – de markedene vi har er vanlige jobbreiser, marine jobbreiser, meeting & events og privatreiser. Selv jobber jeg med å bestille og håndtere reiser for kunder innen marin næring. Det er mye offshore, rederier og båter på Sunnmøre, og vi bestiller jobbreiser for de ansatte. Vi snakker ikke med de reisende, men med en fast kontaktperson i bedriften. Vi bestiller reiser for alt ifra 5–25 personer. Vår oppgave er å samle nødvendig informasjon om reisende, finne reiserute og bestille fly og hotell. Vanlige destinasjoner kan være Storbritannia, Nederland, Danmark, Australia, Sør-Afrika, Dubai eller innenlands i Norge. Kundene våre er stort sett norske, men de som reiser og de vi bestiller fra er ofte utenlandske. 

Når jeg bestiller reiser for kundene mine, har vi egne skreddersydde systemer for dem og de kan laste ned en app hvor de reisende kan få varsler vedrørende reisen deres.

Grunnen til at bedrifter ønsker å bruke et reisebyrå for å booke reiser er at da slipper de å gjøre det selv, og det gir totaloversikt over reisen og eventuelle endringer som skulle dukke opp. Dessuten er det ofte at ting skjer fort internt i bedriften, plutselig skal reisen endres til at alle skal fly i dag, og da er det godt å ha noen som gjør dette for dem. En annen grunn til at bedrifter ønsker å kjøpe reiser fra oss, er at vi opererer med reisepriser som de ikke har tilgang til, fordi vi får rabatter.

På grunn av endringer hos flyselskapene og internt i bedriftene, er det viktig at vi er fleksible og jobber etter kundens behov. Derfor har mange reisebyråer, inkludert oss, vaktordninger. Hvis du er på vakt, skal du være klar til å ta en telefon etter arbeidstid, på ettermiddagen og kvelden, dersom kunden trenger at vi gjør noe. Noen ganger ringer mange, av og til ringer få. Du får uansett betalt.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er ikke krav til utdanning. Man lærer seg jobben underveis. Systemene vi jobber i, er ikke noe man lærer på skolen. Vi blir kurset på arbeidsplassen, og man blir aldri utlært. Når det er sagt, finnes det utdanninger innen reiseliv som kan hjelpe deg å lande jobben.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette er en jobb som mange kan ha, men det er jo en kontorjobb og det er mye stillesitting. Det må man være forberedt på.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker best dialogen med kundene og å snakke med mange ulike mennesker. Vi har faste kunder som bestiller hos oss, og det er den samme kontaktpersonen som sender forespørsler til oss. Vi kommer tett på kunden og blir godt kjent. På den måten kan man ha det kjekt sammen, samtidig som man jobber. Dessuten liker jeg variasjonen i arbeidet vi gjør, noe er likt, men mye er også ulikt. Det er mange ulike reisedestinasjoner kundene skal til, og det kan være mange ulike problemer som dukker opp. Du får en fin variasjon i arbeidsdagen.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Akkurat nå liker jeg minst hvordan koronapandemien påvirker jobben min. Det er en jungel av lover og regler som vi må forholde oss til, og disse endres hele tiden. Man må holde seg oppdatert på alt hele tiden. Det er enkelt å miste motet, og det får meg til å savne den vanlige arbeidsdagen. På den andre siden, så er nok ikke dette den siste gangen en pandemi vil ramme, og jeg lærer veldig mye nå. Jeg ser ting med nye øyne og jeg vet at dette ruster oss for fremtiden. 

Image
Kvinne i svarte klær sitter foran dataskjermer ved skrivebord og smiler.
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg tror at man må være glad i folk og i å ha kontakt med mennesker. Man må også være serviceinnstilt. Du kommer ingen vei uten det. Du må se ting fra kundens side. Jeg tror også det er viktig å interessere seg for reiser, det er den kjekkeste biten av jobben.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Vi er veldig tett på den marine industrien, og man får fort god kontakt med kunden sin. Det kan være at det kan gi karrieremuligheter. Jeg tror også opplevelses- og attraksjonsutvikling kan være en mulighet. Du kjenner til reiselivet og du vet hva som tiltrekker folk til en destinasjon. Jeg tror også at man kan også gå ut av selgerrollen og gå inn i kundeoppfølging, ved å bli en Key Account Manager. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Det er ikke den best lønnede jobben. Jeg tror man kan forvente 300 000 kroner i året til å begynne med. Hvis du skal begynne i reiseliv, så er det fordi du interesserer deg for faget. Som reiselivskonsulent kan man få andre fordeler, som for eksempel rabatt på hotell og fly. Hvis bedriften din har en vaktordning, kan det også gi deg økt inntekt.

Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Med utdanning eller erfaring, er det ikke vanskelig å få jobb på et generelt grunnlag. Akkurat nå er det dog vanskelig i bransjen på grunn av koronapandemien. Jeg tror at det nå søkes etter nye hoder i bransjen fordi mange går av med pensjon.

Tekst:
Jonina Reynisdottir
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.