Marius Guthu jobber på Jotun i Sandefjord.

YrkesintervjuProduksjonstekniker favoritt ikon

Marius Guthu er teamleder og liker utfordringene i jobben som produksjonstekniker. – Det er sosialt og jeg liker godt at arbeidet er litt fysisk, sier han.

Marius Guthu
22 år
Produksjonstekniker
Jotun, Sandefjord

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg ville fort ut i jobb og gjøre annet enn å sitte på skolen. Da jeg gikk Vg2 Industriteknologi, logget jeg meg inn på et lærling- forum. Rett etter tok Jotun kontakt og spurte om jeg ville bli lærling som produksjonstekniker. Det var ikke det jeg hadde tenkt på å bli, men hvorfor ikke? Jeg takket ja til jobben. I dag er jeg veldig fornøyd med valget. Inklusive lærlingperioden har jeg jobbet her i fem år og liker både faget og miljøet.

img_1686-001.jpg

Marius Guthu på en tappestasjon for maling.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber i tapperiet som teamleder. Jeg jobber turnus med morgen- og kveldsvakter. Sammen med avtroppende teamleder går jeg gjennom det som skal skje resten av dagen. Jeg får informasjon om dagens produksjon og tappestatus. Jeg kontrollerer at vi har alt vi trenger av for eksempel malingsspann, lokk og ikke minst maling. Vi er avhengig av mange leverandører som gjør at det kan oppstå forsinkelser i leveringene.

Når avtroppende skiftleder går hjem er min arbeidsdag i gang. Det første jeg gjør er å lage en arbeidsplan for dagen. Jeg er leder for syv operatører og sørger for at de har alt de trenger på sine tappelinjer. Det skjer mye i tappehallen. Det er daglige sjekkprøver av for eksempel vannkvalitet og andre prøver som gjøres etter en tidsplan. Vi jobber kontinuerlig med å gjøre både produksjon og selve jobben så effektiv som mulig. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok Vg1 Teknikk og industriell produksjon og Vg2 Industriteknologi. Fikk lærlingetilbud fra Jotun og tok fagprøven etter to år. Dette er det vanlige utdanningsløpet for å bli produksjonsteknikker.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Vil du sitte på kontor er ikke dette et godt valg. Enkelte operasjoner lager litt støy og har du en lav støytoleranse så er ikke dette et sted du vil trives. De fleste i dette yrket jobber i en eller annen skiftordning og det må du like.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er sosialt og jeg liker godt at arbeidet er litt fysisk. Litt av moroa for meg er alle dagens utfordringer. Det kan være alt fra malingssøl til produksjonsstopp. Jeg må mest sannsynlig be om hjelp når noe går på tverke, og selve nøkkelen til mestring i en stor fabrikk er å vite hvem jeg skal ringe. Å jobbe i Jotun føles veldig trygt og de fleste blir til de går av med pensjon.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg kan ikke svare på det spørsmålet fordi det er ingenting jeg ikke liker.

img_1696.jpg

Marius Guthu er produksjonstekniker på Jotun
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det er plass til mange mennesketyper. Du blir på mange måter formet i lærlingtiden til å passe inn i bedriften. Du bør være endringsvillig og nysgjerrig ovenfor ny teknologi. Å være litt på og vise at du er en medarbeider de kan stole på. På en fabrikk er alle avhengige av alle og det er viktig å være en god og sosial lagspiller.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg kan jobbe i mange typer industrier hvor de produserer noe. Jobber finnes i olje- og gassektoren, i matproduksjon eller i farmasøytiske selskaper. Du kan videreutdanne deg til ingeniør via y-veien.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tror en relevant lønn er 450 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg var veldig heldig og det var enkelt for meg. Jeg oppfordrer alle lærlinger til å stå på, selge seg inn for å kunne fortsette i den bedriften hvor de er lærlinger.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Du bør være endringsvillig og nysgjerrig ovenfor ny teknologi.
    • Inklusive lærlingperioden har jeg jobbet her i fem år og liker både faget og miljøet.