Profilbilde av personalkonsulent Maren Smolan Pettersen.

YrkesintervjuPersonalkonsulent favoritt ikon

Maren Smolan Pettersen har en hektisk hverdag hvor hun holder jobbintervju, følger opp sykefravær og skriver stillingsutlysninger.

Maren Smolan Pettersen
29 år
Personalkonsulent
Effect Bemanning, Trondheim
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg startet med bachelorgrad i sosiologi, og tok en del valgfag rettet mot personalrådgivning og administrasjon. Jeg syntes HR-delen av utdanningen var veldig interessant, så jeg tok en ny bachelor, denne gangen i rådgivning. Da jeg studerte sosiologi lærte jeg mye om mennesker i samfunnet, og hvordan man blir som man er. Interesse for og kunnskap om mennesker tok jeg med meg, og rettet det mot arbeidslivet.

dsc_0083.jpg

Personalkonsulent Maren Smolan Pettersen snakker med en potensiell kandidat til en jobb.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber i et bemanningsbyrå, og kundene våre er bedrifter som for eksempel skal rekruttere nye ansatte. Hverdagen er veldig hektisk når man jobber med bemanning. Jeg har mye kontakt med ulike folk, og i tillegg til rekruttering driver jeg med oppfølging av sykefravær. Jeg holder også førstegangs- og andregangsintervjuer, for å finne den perfekte kandidaten til kundene våre. Jeg skriver også stillingsutlysninger. Det er nok mer rekrutteringsansvar innenfor bemanningsbransjen hvor jeg jobber, men de aller fleste personalkonsulenter vil ha noe ansvar for dette, uansett bransje.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Man må være glad i folk, tålmodig og i stand til å sette seg inn i andres situasjoner. Man må også kunne ta de tunge og tøffe samtalene, samtidig som man klarer å ikke bli for personlig investert. Man hører en del tragiske historier når man følger opp sykefravær, og da er det viktig å kunne legge det fra seg når man kommer hjem.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– De som helst vil være for seg selv og jobbe med sitt uten å bli forstyrra. Man må være veldig fleksibel i denne jobben og ha konkurranseinstinkt. Det er endel konkurranse mellom ulike bemanningsbyråer om å få oppdrag. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker det som egentlig er den mest krevende biten, og det er å møte nye folk. Særlig liker jeg å holde intervjuer, det synes jeg er veldig spennende. Det er også gøy å ha medarbeidersamtaler, og jobbe med gode kolleger. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er ganske tungt å gi folk avslag. Ofte har man mange gode kandidater som kan passe godt til jobben, og da er det veldig vanskelig å beskjed til de som ikke får jobben. Det er også vanskelig når man må nedbemanne og si opp folk. Det er aldri gøy å ha de samtalene. 

dsc_0080.jpg

Personalkonsulent Maren Smolan Pettersen jobber i et kontorlandskap omgitt av kolleger.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Man må være glad i folk og utadvendt, og helst flink til å småprate med alle mulige forskjellige folk. Personlige egenskaper er avgjørende i denne jobben, og det er ingen bestemt utdanning som leder til personalkonsulentjobben. Jeg har møtt personalkonsulenter som er utdannet i psykologi, og andre som er utdannet i administrasjon. Fellesstrekket er at de er har medmenneskelighet og ønsker å jobbe med folk.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan jo stige i gradene og bli avdelingsleder eller personalsjef. Man kan også ha ansvar for en bestemt kunde, og utvikle porteføljen som personalkonsulent. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det varierer veldig utfra hvilken virksomhet man jobber i, og om man jobber i privat eller offentlig sektor. Jeg vil anslå at gjennomsnittslønna ligger på 450 000 kroner i året og oppover.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ganske tøft. Arbeid med personal og HR har blitt veldig populært i det siste. Det har blitt opprettet mange HR-utdanninger de siste årene som har veldig mange søkere. Det kan være en vanskelig bransje å komme seg inn i. 

 

Tekst: Live Skartveit

    • Man må også kunne ta de tunge og tøffe samtalene, samtidig som man klarer å ikke bli for personlig investert.
    • Jeg har møtt personalkonsulenter som er utdannet i psykologi, og andre som er utdannet i administrasjon.

Yrkesbeskrivelser