Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg er sanger, og driver først og fremst med låtskriving. Så da jeg skulle studere ved musikkonservatoriet i Tromsø, måtte man velge mellom utøvende eller å bli lærer. Siden jeg ville være artist, valgte jeg utøvende. Jeg hadde ingen drøm om å bli lærer.
Men så fant jeg ut at Tromsø ikke var noe for meg, så jeg søkte meg inn på det jyske musikkonservatoriet i Danmark. Der kunne man ikke velge retning – man fikk opplæring i begge deler. Da fikk jeg øynene opp for pedagogikk, og jeg likte det så godt at jeg valgte den retningen i min mastergrad! Jeg merket fort at jeg hadde en mentor i meg, og hvor gøy jeg synes det er å få frem potensialet i folk. Så da ble jeg musikk- og instrumentalpedagog.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Først og fremst jobber jeg hovedsakelig fra skolene slutter om dagen, og utover kvelden – noe som passer perfekt for B-mennesker som meg. Siden jeg jobber ved en privat musikkskole, har jeg frihet til å legge opp timeplanen som jeg ønsker. Så jeg kan også gjøre andre ting på kveldene, dersom jeg ønsker det. I tillegg kan jeg velge hvem jeg vil jobbe med når det kommer til aldersgruppe, og om jeg vil jobbe med grupper eller ha elever en-til-en.
Mine instrumenter er sang og piano, så jeg hjelper folk som vil bli bedre i dette. Det er alt fra folk som aldri har tatt i et instrument før, til folk som jobber med det profesjonelt og bare ønsker påfyll. Noen ønsker en bedre sangstemme, og andre vil bare øve på teknikk. Dagene varierer veldig.
Hovedkontoret tar seg av alt av fakturering og papirarbeid, så jeg jobber hovedsakelig kun med musikken og sangen. Ellers har vi konsert fire ganger i året i Poprommet, sånn at elevene får prøvd seg foran et publikum. Jeg merker også at de synes at det er motiverende å ha noe konkret å jobbe mot.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Man må være glad i folk, være tålmodig og løsningsorientert – elevene har forskjellige utfordringer som du må kunne håndtere. Også må man selvfølgelig elske musikk!
Når det kommer til faglig bakgrunn, så er det ingen konkrete krav hos oss. Men man må ha noe å vise til innen musikk eller undervisning. Et eksempel kan være en
bachelorgrad innen musikkpedagogikk.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Folk som er "alt-må-være-likt-hver-dag"-personer. For det går ikke i denne jobben. Dagene blir forskjellig, og arbeidstimene er ofte sene. Det er også viktig at man ikke er for egenrådig og ønsker å kjøre sitt eget show. Man er her for å løfte andre. Man må ha lyst til å bidra til andres vekst.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Når elevene får til noe som et resultat av at jeg har pushet dem. Da blir det "high five"-stemning!
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Når ungdommer sier at de ikke vil være her. Noen ganger vil foreldrene det mer enn barna, og eleven føler seg presset til noe han ikke synes er gøy. Da må jeg jobbe litt ekstra for å skape en gnist og finne motivasjonen deres. Vi holder på til vi finner hva med musikk som er gøy for akkurat den personen.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– For den som ikke kan leve uten musikk, og som er innstilt til å jobbe ettermiddag og kveld. Og så må jeg nevne at man ikke må være så opptatt av å bli rik på penger, for det blir man ikke som musikkpedagog. Men man blir jo rik på fantastiske øyeblikk med andre mennesker.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Man kan jo starte band eller bli popstjerne? Selv driver jeg med litt forskjellig, og jobber som profesjonell artist i tillegg til jobben som musikkpedagog. Ellers kan man for eksempel bli musikkterapeut, som kanskje hjelper eldre som er på vei til å miste hukommelsen.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Som nevnt blir man ikke rik av dette, og det kommer veldig an på hvor mye man underviser. Hos oss er de fleste musikere, og har dette som en biinntekt. Lønnen kommer nok også an på om man jobber privat eller kommunalt.
Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Man kan jobbe ved de kommunale kulturskolene i Norge, på musikklinja på videregående skole eller på det private markedet som meg. Så hvor enkelt det er å få jobb som musikkpedagog varierer nok veldig fra sted til sted, men det er nok en fordel å være i en storby.