Lydkunstner

Asbjørn Blokkum Flø lager lydkunst av elektronikk som har han bygget selv.
Portrettbilde av lydkunstner Asbjørn
Asbjørn Blokkum Flø, 49 år
Lydkunstner, musiker og komponist
Selvstendig næringsdrivende, Oslo
«Lydkunst er noe midt imellom musikk og billedkunst. »
― Asbjørn Blokkum Flø
Intervju:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 21.07.2022
«Lydkunst er noe midt imellom musikk og billedkunst. »
― Asbjørn Blokkum Flø
«Noen av de tingene jeg gjør er å lytte til lyd, redigere lyd, arbeide med programmering knyttet til lyd, og gjøre forberedende undersøkelser til nye verk.
»
― Asbjørn Blokkum Flø

Hvorfor valgte du å bli lydkunstner?

– Jeg vokste opp med musikk som barn, og valgte musikkstudier når jeg ble voksen. Etter hvert begynte jeg å interessere meg for å jobbe med lyd på en mer eksperimentell måte, og kom på den måten inn i lydkunsten.

Lydkunst er noe midt imellom musikk og billedkunst. Det er et lyduttrykk, men foregår sjelden på den tradisjonelle musikkscenen. Samtidig er det ikke billedkunst i vanlig forstand, for det er som regel lyden og ikke det visuelle som er hovedfokuset.

Image
Lydkunstner Asbjørn Blokkum Flø sitter på en stol i midten av et lydstudio, omringet av mange høyttalere.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Min vanlige arbeidsdag foregår på arbeidsrommet, hvor jeg jobber med ulike typer verk. Noen av de tingene jeg gjør er å lytte til lyd, redigere lyd, arbeide med programmering knyttet til lyd, og gjøre forberedende undersøkelser til nye verk. Jeg gjør også akustiske målinger og tar opp lyder ute i felten. Dette kan være alt fra lyden av regndråper til den naturlige akustikken i en bunker.

Som lydkunstner kan du benytte kommersielt tilgjengelig lydelektronikk og programvare, men du kan også lage den selv fordi den skal ha en bestemt visuell utforming eller lage en bestemt type lyd. Jeg liker å lage min egen lydelektronikk og programvare. Å bygge lydinstallasjoner krever mye administrasjon, og prosessen kan ta lang tid. En del av arbeidet består av kontakt med leverandører, og bestilling av ulike typer komponenter og materialer. Dette kan være alt ifra kretskort fra Kina til bronse fra Tyskland.

Jeg driver mitt eget enkeltpersonforetak, noe som også innebærer vanlig kontorarbeid. Jeg gjør regnskap, svarer på e-post og har kontakt med samarbeidspartnere, som gallerier, festivalarrangører, produsenter og kuratorer. Før utstillinger må jeg ofte planlegge transport. Hvis utstillingen er i utlandet, så blir transporten mer komplisert og jeg må også tenke på ting som for eksempel tolldeklarering.

Hva kreves for å kunne jobbe som lydkunstner?

– Den vanligste utdanningen er musikk- og kunstutdannelse, men noen har også bakgrunn fra for eksempel arkitektur, biovitenskap eller informatikk. Dette er eksempler på fagfelt som kan være interessante å kombinere med lydkunst.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du bør være veldig glad i og nysgjerrig på lyd. Du må også like å jobbe for deg selv, for mye av arbeidet foregår alene, og det passer ikke for alle. Noen trenger en sosial arbeidsdag.

Dessuten må du tåle å ha en usikker økonomi. I perioder kan økonomien svinge, og du må være forberedt på lite inntekt over lang tid.

Hva liker du best med å være lydkunstner? 

– Det jeg liker best er å kunne jobbe med lyd på nye og eksperimentelle måter, samt å jobbe med andre flinke mennesker, som for eksempel lydteknikere, håndverkere, musikere, elektronikkutviklere og billedkunstnere.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er en utfordring at det kan bli veldig intenst i perioder, særlig opp mot en tidsfrist. I et mer tradisjonelt yrke kan du dra hjem klokken fire, men når du er kunstner og driver for deg selv, kan du risikere å måtte jobbe veldig mye på et prosjekt over flere måneder. Det kan til tider bli slitsomt.

Image
Lydkunstner Asbjørn Blokkum Flø sitter ved skrivebordet sitt og viser frem en video fra en utstilling han har hatt. Rundt han ligger det et piano og et trommesett.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som lydkunstner jobber du vanligvis for deg selv i ditt eget enkeltpersonforetak og du blir betalt fra ulike oppdragsgivere. Det finnes tilnærmet ingen faste stillinger som lydkunstner, men du kan bli ansatt til å undervise i musikk eller kunst, og jobbe som lydkunstner ved siden av det. De fleste lydkunstnere har flere inntektskilder, du kan for eksempel tjene penger på utstillinger, konserter, tekstskriving, lydteknikk eller gjennom å gjøre lydteknisk arbeide for andre. Det kommer helt an på hvilke andre ting du kan.

Hva kan man forvente i lønn som lydkunstner? 

– Det har vært gjort mange offentlige utredninger om kunstnerøkonomien i Norge, og alle dokumenterer den samme dårlige økonomien. Så er det selvsagt noen få som tjener veldig bra, men de fleste gjør ikke det.

Hvordan er sjansene for å få jobb som lydkunstner?

– Det finnes ingen faste stillinger du kan få som lydkunstner, men du kan skape en frilansvirksomhet som lydkunstner hvor du viser verkene dine. Det er flere som jobber som lydkunstnere i Norge, ofte kombinert med å lage andre former for kunst eller musikk.

Bildene viser Asbjørn Blokkum Flø i studio hos Norsk senter for teknologi i musikk og kunst.

Tilhørende utdanninger

Lyd- og lysdesign

Lyd og lys spiller en viktig rolle i hvordan mennesker opplever for eksempel et rom, en film eller en forestilling.

Finn studier
Lyd- og musikkproduksjon

Utdanningen omfatter alle aspekter av lyd- og musikkproduksjon.

Finn studier
Kunstfag

Fagskoleutdanning i kunstfag gir introduksjon til kunstfag som tegning, maleri, objekt, skulptur og installasjonskunst.

Finn studier