Portrettbilde av Cathrine Fjeldstad Gujord.

YrkesintervjuInstitusjonskokk favoritt ikon

Institusjonskokk Cathrine Fjeldstad Gujord liker at jobben hun gjør betyr noe for andre.

Cathrine Fjeldstad Gujord
36 år
Institusjonskokk
Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Min mor var kjøkkensjef på et sykehjem og jeg har alltid laget mat med henne. Jeg bestemte meg som tiåring hva jeg ville bli. Jeg hadde ikke lyst til å jobbe på restaurant, men ville være kokk et sted hvor det er behov for meg og hvor jeg betyr noe for noen. For meg har det alltid vært viktig med god og næringsrik mat når du havner på sykehus.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber på hovedkjøkkenet på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo. Jeg jobber kun dagtid, og jeg er arbeidsleder på varmt kjøkkenet. Vi har en fast femukers meny som vi produserer mat etter. Vi får bestillinger fra avdelingene med beskjed om hvor mye vi skal produsere. Vi har i gjennomsnitt 600 middagsporsjoner hver dag og jeg er med på bare middagslagingen. Normalkost er omtrent 500 porsjoner, og i tillegg har vi halal meny, vegetarmeny og dietter (spesialkost for pasienter som trenger en tilpasning). Vi lager også mat til sykehusets kantine som har rundt 400 besøkende daglig. Av dette er det varm mat til omtrent 130 ansatte. Jeg lager middag fra klokken syv om morgenene, og vi er veldig tidsstyrte. De første 300 porsjonene skal ut kl. 10.30. og vi sender ut den siste middagen cirka 14.30. Målet er alltid at maten skal være klar like før serveringspunktet. Kosten skal være helsefremmende og vi følger rådene i Kosthåndboka. Menyen er fast, men vi prøver å være veldig sesongbevisste. Utvelging av råvarer er et samarbeid mellom kjøkkensjefen, meg som arbeidsleder og kokkene. Vi ønsker at folk skal få så fersk mat som mulig og bruker derfor også en del tid på evaluering av det arbeidet vi gjør.

img_7589.jpg

Cathrine Fjeldstad Gujord står ved ei gryte og lager mat.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv tok jeg hotell og næringsmiddelfag- kokkefag og var lærling på Aker Universitetssykehus i to år. Deretter tok jeg fagprøven. Det er oftest lett å få jobb i bedriften du har vært lærling hos hvis du gjør en god jobb. Nå jobber jeg for øvrig med å ta mesterbrevet, fordi i 2015 ble faget godkjent som mesterfag. Mesterbrevet inneholder også den administrative biten og håpet er at det kan gi meg en høyere stilling. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for dem som er fysisk svake. Gymkarakteren er viktig, men ikke avgjørende, for å få jobb. Du. Du må orke å gå 7,5 timer og du må være lærevillig. Det passer ikke for dem som ikke er jobber godt sammen med andre. Vi er veldig avhengige av hverandre.

 Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker å føle at jeg mestrer og at jobben er betydningsfull for mange. Det er ærerikt å være et team hvor alle må være sterke og kunne bedømme alle behovene. Det er flott å få til noe sammen og å kunne tilfredsstille ønsker og behov uansett hvor krevende de er.

Hva liker du minst med yrket ditt?

Jeg liker ikke når jeg opplever at noen ikke har yrkesstolthet og engasjement. Jeg hater å rydde opp etter andre.

img_7572.jpg

Cathrine Fjeldstad Gujord står mellom to traller med mat.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Alle som har interesse for mat og ønsker å føle seg betydningsfulle og vil bidra med noe. Du må ha et ønske om å jobbe med mat, og helse til å stå og gå hele dagen. Du må være en lagspiller. Tilpasningsdyktig, ha evne til å tre inn i ulike roller. Du må ikke ha godt humør, men det hjelper masse.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Alle typer institusjoner. Alt ifra kantiner, sykehjem, sykehus, rehabilitering, også i Nordsjøen. Mange jobber som selgere. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er dessverre et lavtlønnet yrke. Topplønnen etter 10 års ansiennitet er rundt 400.000. Der har vi mye å jobbe med! Å øke statusen til yrket er superviktig for ny rekruttering til bransjen. Utfordringen er at mange ikke ønsker å velge denne yrkesveien. Vi betjener så mye mat at mange tenker det er masse tunge løft. Det er tilrettelagt. Vi jobber for å opprettholde kvaliteten på maten, og pasientene er viktige. Uten dem - ingen jobb.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er enkelt å få jobb for det er et stort behov etter institusjonskokker. Utenfor storbyene kan det være vanskelig å finne jobb, men ikke umulig. Det ropes varsku i forhold til rekruttering. Vi trenger flere!

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Å øke statusen til yrket er superviktig for ny rekruttering til bransjen.
    • Jeg ville være kokk et sted hvor det er behov for meg og hvor jeg betyr noe for noen.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser