Stephen Flaate

YrkesintervjuByggingeniør favoritt ikon

- Det er et stort behov for ledere med praktisk bakgrunn, sier Y-veien-utdannede byggingeniør Stephen Flaate.

Stephen Flaate
31 år
Ingeniør i bygg design
AF gruppen Norge AS
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- I min slekt har mannfolkene hatt to typer yrker, enten har de vært murere eller ingeniører. Jeg ble til slutt begge deler. Jeg startet som murer, men fikk akutt leddgikt og kunne ikke fortsette med faget. NAV fattet et omskoleringsvedtak og gjennom Y-veien ble jeg ingeniør i byggdesign. Uten leddgikt så hadde jeg antagelig vært murer den dag i dag.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg jobber for AF bygg Rogaland. Jeg er ansatt som prosjektingeniør og fungerer både som anleggsleder, KS-leder og assisterende prosjekteringsleder. Vi holder på å bygge et nytt helikopteranlegg under samlenavnet Norwegian All Weather Search and Rescue Helicopter (NAWSARH), på Sola og Ørland. Seaking-helikoptrene skal byttes ut og erstattes av AW101, noe som vil løfte sikkerheten i Norge betraktelig. Jeg jobber først og fremst med ledelse. 

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli byggdesigner med Y-veien?

- Du må ha et fagbrev for å komme inn på ingeniørstudiet på Y-veien. Jeg var murer i åtte år før jeg satte meg på skolebenken på Universitetet i Agder (UIA), avdeling Grimstad. Jeg måtte ta et obligatorisk sommerkurs i matematikk. Det var skikkelig hektisk, men studietilbudet gjorde at jeg sparte et helt år i motsetning til om jeg måtte ta forkurset først. Det første året krevde en enormt stor arbeidsinnsats. En realfagstudent har studieteknikk friskt i minnet. Selv begynte jeg på bunn og måtte lære meg å studere.

Hvilken nytte har du hatt av fagbrevet ditt?

- Tidligere erfaringer fra årene som murer, gjør at jeg ser utfordringer på en annen måte enn om jeg ikke hadde hatt fagbrevet i bunn. Jobben er tverrfaglig, og min største oppgave er at alle yrkesgruppene på bygget skal fungere godt og effektivt sammen. Jeg prater med folk, løser oppgaver og kommer med ideer. Det er noe med det at når du først har et fagbrev, så blir du vant til å følge tegninger og legger evnene til å tenke selv på hylla. Fagbrevet gjorde de kreative fagene enklere og de teoretiske fagene vanskeligere. Y-veien-utdannelsen var viktig for fakultetslederen. Han heiet meg fram og det motiverte meg veldig. Totalt ble det en flott reise og jeg fikk et annet syn på det å jobbe. Tidligere var det om å gjøre å få alt unna fortest mulig; etter studiene ble refleksjon viktig.

Hva er det beste med yrket ditt?

- Det er samhandlingen med andre og det å ha mye ansvar som gjør jobben meningsfull. I tillegg er det veldig spennende å følge et byggeprosjekt fra første søknad om igangsettelse, til ferdigattest når jobben er gjort. Jeg kan nesten ikke vente om morgenen med å gå på jobb. Mange er avhengige av at jeg er der. Det sosiale aspektet er fantastisk. Å kunne bruke kompetansen min til å være et bindeledd mellom mange yrkesgrupper er veldig fint.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Det er en kamp mot klokken. Bygget skal overleveres innen en dato, og det er synd at døgnet ikke har 36 timer.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Det er masse muligheter. Kalkulatør, saksbehandler, teknisk tegner, eller å ha en eller annen form for leder- eller konsulentstilling. De fleste får spisskompetanse og fortsetter med det de kan. Jeg har veidesignfag og kunne for eksempel ha jobbet i Vegvesenet. I byggbransjen ble jeg peilet inn på ledelse og konstruksjon, men jeg kan forandre retning underveis og for eksempel jobbe i det offentlige.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Jeg antar du kan forvente en god begynnerlønn. Som murer ligger lønnen på et lavere utgangspunkt, avhengig av hvor i landet du bor. Det har vært en god investering å ta videreutdanning. Med erfaring og ekspertise kommer jeg i en situasjon hvor jeg kan forhandle min egen lønn. Når du har gått Y-veien og har et fagbrev, havner du automatisk på lønnsnivå med de som har en mastergrad.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Jeg tror sjansene er veldig gode, men du må være åpen for nye muligheter. Jeg vil absolutt anbefale andre å ta samme utdanningsløp. Det gir et større perspektiv, og det er et stort behov for ledere med praktisk bakgrunn.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Tidligere erfaringer fra årene som murer, gjør at jeg ser utfordringer på en annen måte enn om jeg ikke hadde hatt fagbrevet i bunn.
    • Jeg vil absolutt anbefale andre å ta samme utdanningsløp.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser