Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det startet med å være genuint glad i og interessert i mat. Filip, mannen min, er fotograf og jeg er selv utdannet skuespiller. Med to usikre frilansyrker bestemte vi oss for å starte for oss selv og lanserte Gitte & Filip. Jeg er selv barn av to frilansere og har alltid ønsket å jobbe med noe hvor jeg selv kan styre og påvirke arbeidsdagen. Vi bestemte oss for å skape vårt eget univers basert på enkle oppskrifter. Ideen bak bloggen er å stimulere til jordnær hygge, mat og livsglede. Jeg er glad og stolt over det vi har bygget opp. Vi har jo laget noe som inspirerer folk!  

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– På en vanlig dag har vi forhåndsplanlagt dagens innlegg. Vi har gjort litt forarbeid og vet allerede hva vi skal lage og hvordan det skal se ut. Vi gjør innkjøp og jeg lager maten. Filip tar ofte bilder underveis og når retten er ferdig. Mat er estetisk og styling er en del av jobben. Vi jobber for å få fram fargene i maten og benytter kun naturlig lys. Vi er samkjørte på styling og har et felles uttrykk på hva vil liker. Filip redigerer bildene og jeg skriver teksten. Å lage et innlegg tar en hel arbeidsdag. Når vi har lagt ut innlegget, legger vi ut en teaser på Instagram. Ofte lar jeg meg inspirere av sesongens grønnsaker, en fin fisk på tilbud eller en god ost. Det er viktig at det vi poster er autentisk og ingen mat blir kastet. Oppskriftene våre har alltid få ingredienser som er enkle å lage og funker i hverdagen. 

Vi har flere samarbeidspartnere. Enten tar vi kontakt, eller de tar kontakt med oss. Det må være produkter vi liker og som passer inn i vårt univers. De tilbudene vi føler ikke gir bloggen noe ekstra eller ikke passer inn, takker vi nei til. Det er lett å la seg kjøpe og miste troverdighet og derfor har vi holdt en stram profil. Noen samarbeidsavtaler kan vare opp til ett år og andre er kortvarige. Å si ja til et samarbeid rundt for eksempel en olivenolje som jeg virkelig liker, er veldig lett.

I dag kan vi leve av bloggen, men det første året postet vi hver dag for å bli sett og lagt merke til. For tiden har vi et omfattende innlegg i uken med mange bilder, oppskrift og tekst. Instagramkontoen følges av over 17 000 personer. Filip er den tekniske bakmannen og jeg er frontpersonen. Det er en personlig blogg, men ingen dagbok og barna mine blir ikke eksponert. Jeg har mine prosjekt som skuespiller på si, Filip er partner i et reklamebyrå og det er fint å ha mitt, hans og vårt. Jeg er skribenten av oss og skriver ikke bare oppskrifter, men også historier, tanker og tekst rundt tidligere erfaringer. Filip kommer med innspill og skriver også iblant Instagramtekster.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du trenger ingen formell utdanning for å drive en blogg, men du bør være bevisst og dedikert. Som blogger bør du ha en tematikk du virkelig brenner for, som du vil inspirere andre med og som du selv har glede av å dele. Det kreves er en dedikasjon og en genuin interesse for det du driver med. For å starte noe på egen hånd må du ha en viss disiplin og forstå at dette er en jobb. Mange tenker det bare er morsomt, men for å holde på år ut og år inn og kunne leve av det, så må du regne med mye jobbing.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Frilanslivet er ikke for hvem som helst og passer ikke for dem som trives best med faste rutiner og en oversiktlig hverdag. Mange har det bedre med å gå på jobb å komme hjem når de er ferdig for dagen. Det passer heller ikke for dem som trenger økonomisk forutsigbarhet. Det må ikke stresse deg at du ikke alltid vet hva som kommer inn. Er du ikke kreativ, blir det vanskelig å finne nye ideer og de er du helt avhengig av.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg elsker fleksibiliteten og liker å ha den friheten det uforutsigbare gir. Å få gode tilbakemeldinger fra brukere som blir inspirert av bloggen, gjør meg veldig glad. Også å kunne gi mitt bidrag til at andre kan sette pris på hverdagslige ting; tenne stearinlys ved frokosten en mandag morgen, ikke spise fiskepinner stående ved kjøkkenbenken, samle familien rundt middagsbordet og så videre. Vi liker idéen om at mat kan være noe sentralt i familien, noe som fører oss sammen. Vi lever mange i en hektisk tid, med mye digital teknologi som opptar vår tid. Det å spise mat sammen er en fin og viktig arena for å snakke, for samvær, og bare være til stede uten mange andre forstyrrelser,

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det positive og negative går hånd i hånd. Noen ganger må jeg jobbe når det passer meg minst. Det første året hadde vi ikke ferie. Det er vanskelig å logge helt av og det kan være en utfordring.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Kreative mennesker med engasjement og en kritisk sans. Ordet influencer betyr at du er en slags påvirker eller trendsetter, og nettopp derfor er det viktig å vite hva du driver med.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Har du en troverdig jobb som blogger blir du tatt på alvor og kan også få andre jobbtilbud på bakgrunn av det. Du kan videreutvikle bloggen din. Vi skal lansere vårt første produkt til høsten og det blir spennende.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er helt umulig å si. Det avhenger av kundegruppen og type blogg. Vi kan leve av vår blogg. Noen tjener ingenting og andre tjener millioner.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Den jobben må du skape selv eller i kompaniskap med andre.

Image
Lisens
1
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.