Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg likte å jobbe med hendene og visste at en kontorjobb ikke var min greie. Jeg ville enten bli industrirørlegger eller mekaniker, men hadde ikke helt bestemt meg før jeg fikk lærlingplass som industrirørlegger på et verft. Rør er variert, jeg får bruke hodet og montere og sveise både ute og inne. Det er spennende.

Image
Lenke
Privat
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er en reisearbeider og jobber mest offshore. For tiden jobber jeg offshore på plattformen Troll A, to uker på og fire uker fri. I arbeidsperioden starter jeg klokken syv om morgenen og har tolv timers dag, to uker i strekk. Da er det godt å komme hjem til familien og slappe av etterpå. Dagene starter med et morgenmøte med arbeidslaget. Vi går gjennom jobbene vi skal gjøre, værforholdene og andre hensyn vi må ta.

Vi blir delt inn i arbeidslag, som oftest er vi to. Vi må få tillatelse til jobbene vi skal utføre og sikkerheten er viktig. Formannen gir oss en arbeidspakke med arbeidsbeskrivelse, plukkliste hvor jeg finner alle delene, ISO-tegninger og support tegninger på rør. Jeg ser på jobben sammen med arbeidslaget og går gjennom sjekklistene med områdeteknikeren, som er ansvarlig for det jeg gjør. Det er mye trykk og gass i rørene på en plattform, og områdeteknikeren har oversikten over prosessen i området jeg jobber.

Jeg er i tett kontakt med formannen hele tiden, og jeg må sette meg inn i systemet før jeg begynner. Vi får prefabrikkerte rør fra land og passer de ikke, bygger vi de om på plattformen eller sender de tilbake. Størrelsen på rørene varierer veldig fra to til 36 tommer og de kan veie over ti tonn. Under montering er det som oftest flensforbindelse med pakning og bolter. Er rørene tunge bruker vi taljer, og det er også kranførere om bord som kan hjelpe til med kran.

Eksempler på jobber vi kan utføre er brannvannsrør som frakter vannet til vannhydrantene, sprinkelsystem og ombygging av rør. Er været skikkelig dårlig og det går ut over sikkerheten, jobber vi enten med noe annet eller venter til været blir bedre. På plattformen har jeg det fint med treningsrom, kino og hobbyrom.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok Vg1 Teknikk og industriell produksjon (TIP) og Vg2 Industriteknologi. Deretter var jeg to år i lære på et verft i Grimstad. Det var en flott læretid som jeg absolutt vil anbefale andre. Jeg tok blant annet sveisekurs og førerbevis for traverskran. Jeg lærte mye – alt fra å lage rør, til å montere og bygge om på felt. Jeg jobbet ett år som fagarbeider og tok så en toårig teknisk fagskole i mekatronikk. 

Den vanlige veien å gå er Vg1 Teknikk og industriell produksjon og Vg2 Industriteknologi, deretter to år lærlingtid i bedrift. For å jobbe på plattform har jeg grunnleggende sikkerhetskurs, og som rørlegger må man ha riggerkurs for å operere taljer. Bolttrekkerkurs er også anbefalt. Du må også ha en offshore helseattest som er ganske streng og som fornyes hvert andre år.

 Hvem passer ikke dette yrket for?

– VI jobber mye ute i dårlig vær og det må man tåle. Du bør være litt myk i kroppen og i god fysisk form. Det er mange trapper, stillaser, klatring og rare arbeidsstillinger. En gang iblant jobber vi i sele. Høydeskrekk er ingen fordel og det er heller ikke klaustrofobi.

Hva liker du best med yrket?

– Jeg får brukt hodet. Det er gøy å jobbe i team og å ta eierskap til de oppgavene jeg gjør. Jo mer forståelse jeg har for tegninger og prosjektet, jo mer interessant blir jobben. En kjempebonus er at jeg blir kjent med veldig mange hyggelige folk.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Skikkelig dårlig vær gir tøffe arbeidsforhold. Sol og skyfri himmel er det beste. 

Image
Lenke
Privat
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det kan få store konsekvenser hvis du tar snarveier eller sjanser, så nøyaktighet er kjempeviktig. Det er en stor fordel å være teknisk og å like praktisk matematikk. Det kan bli kostbart å blingse på tallene. Ellers er det å være sosial og å ta hensyn til kollegaer. Hvis du sikter på å jobbe offshore må du tåle dårlig vær. Det kan bli lange dager når værgudene er krigerske.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe på verft, oljeraffineri, offshore og i andre industrier. Selv tenker jeg mye på å utdanne meg videre, men det er ikke enkelt med familie og hus.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg har en lønn på cirka 550 000 kroner i året. Jeg har offshore-tillegg på plattform, og på land har jeg andre tillegg. Lønnen varierer veldig med hvilken type jobb du har, antall helligdager man er på jobb og eventuell overtid.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– For meg har det vært lett å få både lærlingplass og jobb, men oljeindustrien er og blir usikker, og det er ikke lett å spå inn i framtiden. Per i dag er dette en stor arbeidsplass for industrirørleggere. 

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
Rør er variert, jeg får bruke hodet og montere og sveise både ute og inne.
Det er en stor fordel å være teknisk og å like praktisk matematikk. 
Vi jobber mye ute i dårlig vær og det må man tåle.