Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg vokste opp med en far som har jobbet offshore i Nordsjøen så lenge jeg kan huske, i tillegg til at også flere andre familiemedlemmer gjør det. Dette gjorde at jeg var kjent med livsstilen i flere år og visste hvordan det var å jobbe turnusarbeid. Jeg fikk lyst til å gjøre dette selv, og under studiene mine ble jeg tipset om at undervannsarbeid var et felt som kunne være lurt å satse på.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag for meg kan variere veldig. Arbeidsoppgavene styres av hvor i prosessen vi ligger an med et oppdrag og hva slags oppdrag det er. Mine arbeidsoppdrag går for det meste ut på noe som kalles for «komplettering». Det vil si å ferdigstille oljebrønner under sjøen. Da er allerede brønnen boret og ferdig sementert. Min oppgave er da å installere et ventiltre, det er en del på brønnen som skal sørge for at den er tett. Vi utfører også barrieretesting eller trykktesting for å sjekke at brønnen tåler trykket den blir utsatt for. 

Det som da skjer er at vi fører ventiltreet ned på havbunnen ved bruk av en drillpipe, som er et stålrør. Samtidig kjører vi også en streng med kabler og ledninger som overfører hydraulikk og elektrisk kraft. Ved hjelp av denne kan vi operere ventiler og lese av sensorer. Vi har en videooverføring ved hjelp av en undervannsdrone. Denne befinner seg i et undervannsfartøy og hjelper oss med forskjellige oppgaver på havbunnen. Vi befinner oss for det meste på selve plattformen, men ved hjelp av undervannsfartøyet kan vi gjøre oppgaver under vann også.

Arbeidstøy er kjeledress, vernesko, hjelm, vernebriller og hansker. Dette må vi ha på oss når vi er ute på plattformen og jobber. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å bli havbunninnstallatør kreves fagbrev innenfor brønnteknikk, altså som havbunninnstallatør. I tillegg må du kunne lese og skrive godt engelsk. Å like å samarbeide og jobbe i team er en viktig egenskap, samt det å kunne håndtere uforutsette hendelser som oppstår og møte nye mennesker. I denne jobben er det også en fordel å være i god fysisk form.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du ikke liker å være borte i to til tre uker om gangen, passer ikke dette yrket for deg. Ryggplager kan også være at problem da det er ofte mye klatring på oljeplattformen. Det er også hemmende hvis du lett blir sjøsyk, da det meste av arbeidet foregår på sjøen. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker best med yrket mitt, er at jeg treffer nye mennesker hver gang jeg reiser på jobb. Vi er som regel ikke fast på noen oljerigger, slik at det blir mye reising rundt omkring i Nordsjøen. Dette gir meg nye opplevelser hver gang jeg er på jobb.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Noen ulemper ved jobben min, er at oppdragene kan innebære en del venting, men dette blir du vant til etter hvert. Et annet minus, er at det ikke er en selvfølge å komme seg hjem bestandig hvis været er dårlig, som for eksempel tåke. I tillegg må du belage deg på å gå glipp av ting som skjer hjemme mens du er på jobb. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Hvis du liker å jobbe sammen med andre, treffe nye mennesker og reise mye, er dette jobben for deg. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Innen Aker Solutions, har du muligheten til å klatre i gradene og jobbe som for eksempel teamleder eller supervisor, hvis dette er noe du ønsker.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det kan være litt varierende fra år til år. Alt fra 600 000 til 900 000 kroner årlig og oppover. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Akkurat nå er oljemarkedet på vei opp igjen, så det ser lyst ut fremover med tanke på jobb. Gjennomsnittsalderen offshore i dag er høy, slik at det om noen år vil komme et generasjonsskifte og dermed åpnes mange stillinger. Det kan likevel være lurt å tenke bredt.

Tekst: Ingvild Hegge Eriksen

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.