Formidler Line Kjølberg stående i Olavs hall på Borgarsyssel Museum.

YrkesintervjuGuide og formidler favoritt ikon

Formidler Line Kjølberg ble værende i sommerjobben sin som guide, og trives fortsatt kjempegodt.

Line Kjølberg
30 år
Formidler
Østfoldmuseene, Borgarsyssel Museum, Sarpsborg

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg har alltid vært veldig interessert i historie og gamle ting, og likt å lese. Jeg gikk Tegning, form og farge på videregående og der var ett av fagene kunsthistorie. Det likte jeg veldig godt, og valgte å studere det videre på universitetet. Jeg startet som sommerguide rett etter studiet. Etter noen sesonger som guide fikk jeg et vikariat, og etter hvert fast jobb. 

img_6375.jpg

Formidler Line Kjølberg i Olavs hall på Borgarsyssel Museum

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

- Denne jobben er veldig variert. Alle som jobber her har sine ansvarsområder, og mitt er formidling med fokus på friluftsmuseet. Hver dag har jeg som regel en eller flere omvisninger. Min faste arbeidstid er fra 08.00-15.30. Men jeg er også på jobb når vi har helgearrangementer og ved kveldsomvisninger hvis ikke noen andre av guidene arbeider. Museet har åpent hele året. Høst, vinter og vår er det mest skoler som er her, mens i sommersesongen er det flest turister. Så vi har omvisninger hele året.

Jeg jobber også med å finne de historiene som skal formidles, gjøre det spennende, og trekke paralleller mellom fortid og nåtid. Vi har også ulike utstillinger vi jobber med. For eksempel da vi hadde sesongåpning i vår, var 1950-tallet tema. Vi jobber alltid med å få frem alle sidene av en sak, og bruker blant annet arkivet for å finne ut hvordan ting var.

Da vi jobbet med denne utstillingen, gikk vi tilbake til avisene fra den tiden. Vi har et veldig stort arkiv, med bilder, brev, bøker og annet materiale som det er kjempespennende å arbeide med.

Jeg skriver også mye til nettsiden vår, samt ulike artikler. Mange bedriver også mye forskning, og skriver forskningsartikler. Det er også en arbeidsoppgave jeg skal starte med på sikt. En del av arbeidet er å besvare publikumshenvendelser, samt ivareta drift og bygg. Senere i år skal vi for eksempel legge ut 28 tonn med subbus. Så det er veldig varierte arbeidsoppgaver.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

- Det er en fordel å være glad i historie og museer. Du må også være sosial, og du bør være fleksibel og kreativ. Det å være strukturert er også en stor fordel.

Vi som jobber her på museet har variert utdanningsbakgrunn. Jeg er kunsthistoriker, mens kollegene mine som jobber med det samme er henholdsvis historiker og pedagog. Det jobber også en konservator og en arkivar her. Det er ikke én spesiell utdanning som fører frem til å jobbe på museum, og det finnes flere mulige utdanningsveier innenfor det historiske fagfeltet.

Hvem passer ikke dette yrket for?

- Hvis du er veldig innesluttet eller sjenert, passer ikke dette yrket. Alt det faglige kan læres, men du må tørre å by litt på deg selv og klare å ta ting på strak arm. 

img_6367.jpg

Formidler Line Kjølberg inne i en av de gamle husene på Borgarsyssel Museum i Sarpsborg.

Hva liker du best med yrket ditt?

- Jeg elsker denne jobben, og jeg jobber med hobbyen min. Vi har et veldig bra fagmiljø her i Østfoldmuseene. Alle er genuint interessert i det vi driver med.

Jeg syns det er spennende å gjøre fortiden relevant for nåtid og fremtid. Det å forklare hvorfor Norge som land er som det er. De mange omvisningene er også med på å gjøre denne jobben veldig variert. For eksempel kan jeg ha en omvisning med flyktninger der mange sterke historier blir delt. Deretter er det en omvisning med en barnehage som er mest opptatt av sauene eller hvor mange egg hønene legger i Barnas gård. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

- Det er ingenting jeg mistrives med.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

- Hvis du er interessert i historie, er dette en kjempefin jobb. Du må også like å prate, og ikke være redd for å ta i et tak.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

- Det er ikke én utdanning som leder frem til dette yrket. Vi som jobber som formidlere har variert utdanningsbakgrunn. Så hva annet man kan jobbe med, avhenger av hvilken utdanning og arbeidserfaring man har fra før.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?                                                        

- Lønnen varierer ut fra utdanning, ansiennitet og stillingsbeskrivelse.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Det er ikke den letteste bransjen å få jobb i. Da vi utlyste stillinger som sommerguider i år, fikk vi inn over 300 søknader. De som søker er godt faglig kvalifisert, med høyere utdanning. Så det kan være vanskelig å få jobb, men det er ikke umulig. I denne bransjen, som i mange andre, går det an å starte et sted, stige i gradene og utvikle seg innad i bedriften.

 

 

 

Tekst: Ida Strøm

Tekst:  

Yrkesbeskrivelser