Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid vært glad i alle typer maskiner. Når jeg gikk på videregående, grunnkurs i tegning form og farge, fikk jeg et tips fra læreren om å sjekke opp yrket grafisk trykker. Jeg visste ingenting om faget, men tenkte det var en god miks med både maskiner, form og farge. Det var en alt i ett utdanning for meg, og allerede på Vg2 grafisk trykk forsto jeg at dette passet meg bra.

Image
Lenke
Bente Haralstad Delmas
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber med produksjon av trykksaker på papir og kartong. Det er et stort og effektivt trykkeri med store maskiner.

Når jeg kommer om morgenen, venter en bunke med ordre. De er sortert i rekkefølge for at produksjonen skal være mest mulig effektiv. Jeg plotter inn jobben i trykkmaskinen og setter inn papir og trykkplater. Det er en tynn aluminiumsplate med konturene av det som skal trykkes på platen. Når platene er på plass og papiret er i maskinen, tar jeg det som heter et avtrykk av jobben. Det vil si at papiret som går gjennom maskinen, får trykk fra hver farge som sammen lager et fullstendig bilde.

Maskinen er delt opp i fire farger, cyan, magenta, gul og sort. Forkortelsen er CMYK. Det er kombinasjon av fargene som lager bildet og derfor bruker vi fire forskjellige plater. Jeg trykker først ut noen prøveark og sjekker at fargen og trykket er perfekt. Når jeg er fornøyd, begynner jeg å produsere.

På denne maskinen trykker vi brosjyrer, bøker, magasiner og reklamemateriell. Store kunder er for eksempel fargegiganten Jotun, og for de er selvsagt nøyaktig rett farge helt avgjørende.

Underveis i trykkingen tar jeg ut ark og sjekker ofte at alt er som det skal, samtidig som jeg gjør klart til neste jobb. Jeg jobber kun ved denne maskinen og vi har blitt godt kjent. Med gode rutiner på vedlikehold så skjer det ikke så mye kluss, men det betyr ikke at det aldri skjer noe.

Denne maskinen koster 25 millioner og produserer 16000 ark i timen på topp hastighet, så jeg må ta veldig godt vare på den. Det er mye å gjøre, og jeg jobber både dag og kveldsskift.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Min vei var vg1 tegning form og farge, vg2 trykkfag og deretter to år som lærling i denne bedriften. Det er 22 år siden jeg begynte, og det har vært en stor og veldig positiv utvikling på trykkmaskiner. Det har gjort jobben til trykkeren mye enklere. I dag er den vanlige veien, vg1 teknikk og industriell produksjon og vg2 Industriteknologi. Så følger toårig opplæring i bedrift.

Voksne som har minst fem års relevant praksis, kan skaffe seg teorikunnskaper og gå opp til svenneprøve som praksiskandidat.

Det er ikke mange som utdanner seg til grafiske trykkere. I denne bedriften har vi et mål om å ta fagbrev. Du kan begynne direkte fra gata, være litt teknisk anlagt og etter hvert få erfaring, og ta fagbrev som privatist. Jeg har fått mye opplæring internt og vi lærer av hverandre.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er et ganske tungt yrke, først og fremst fordi jeg går og står på betonggulv hele dagen. Vil du ha en stillesittende jobb så passer det ikke. Mye maskinstøy gjør det nødvendig å jobbe med verneutstyr. Det er mange forskjellige oppgaver i løpet av en dag, og er du ikke en selvstendig type så er ikke dette jobben for deg. Samtidig er det viktig å kunne jobbe i team og hjelpe hverandre. Vi jobber skift og avløser hverandre og for at det skal gå lett, må vi alle jobbe likt og følge reglene.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det gir en god følelse når maskinene går for fullt og vi produserer mye. Arbeidsmiljøet og kollegaene er topp, og det er en stor bonus.

Hva liker du minst med yrket ditt?

- En dårlig dag med mange problemer som gjør at vi blir hengende etter i produksjonen, er kjipt og slitsomt.

Image
Lenke
Bente Haralstad Delmas
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– De som liker litt fart, liker en jobb i bevegelse og er teknisk anlagt. Jeg sitter aldri stille. Å ha øye for farger, detaljer og være nøyaktig, kommer godt med. Det er alltid en tidsfrist på trykksaker og du må håndtere og jobbe godt under press. Det er noe man blir vant til.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Med fagbrev kan du brukes til mye i en grafisk bedrift. Noen eksempler er å lære å jobbe med digitalt trykk eller med ferdiggjøring som er siste ledd i produksjonen. Du kan starte for deg selv. Veien fra grafisk til digital trykker er ikke lang. Ellers kan du jobbe med salg av trykksaker til bransjen Noen videreutdanner seg til for eksempel maskiningeniør via y veien.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Startlønnen ligger på cirka 420 000 kroner i året. Jeg jobber skift og får en del tillegg. Med skift, overtid kommer lønnen min opp i cirka 550 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– I og med at maskinene er blitt veldig effektive så trengs det færre grafiske trykkere enn i gamle dager. Det er få som utdanner seg, så med generasjonsskifte så tror jeg sjansene er ganske gode.

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas