Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var helt tilfeldig. Jeg har utdanning i endokrinologi, som er læren om hormonsykdommer, og fysiologi, som er læren om hvordan levende organismer fungerer.
Jeg har jobbet med mye rart, men jeg synes at det er morsomt å jobbe med både biologi og dyr, i tillegg til at jeg elsker å være ute i naturen. Derfor var det et naturlig valg å bli fiskeforsker.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagene er veldig varierte med mange forskjellige arbeidsoppgaver. På papiret skal halvparten av tiden min gå til undervisning, resten til forskning og litt til administrative oppgaver, men det stemmer nok ikke helt i praksis.

Jeg er blant annet prosjektleder på store forskningsprosjekter – der vi for eksempel tester hvordan stress påvirker dyr. Jeg underviser i fysiologi og fiskehelse, reiser mye i forskningsarbeid, skriver artikler og holder en del kurs i videreutvikling for folk som allerede er i jobb om nye fiskesykdommer og lignende. Ellers så er det en del kontorarbeid.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Man må minst ha én doktorgrad, med pedagogikk i tillegg. Det er mange veier til Mekka, så det er flere utdanninger man kan ta for å bli fiskeforsker – men det enkleste er å studere fysiologi.
For eksempel kan man ta en mastergrad i akvakultur og en doktorgrad i genetikk eller fysiologi. Selv har jeg pedagogikken fra lærerskolen. Ellers hjelper det jo om man har gjort en del forskning.
 

Image
Lisens
1

Hvem passer ikke dette yrket for?

– De viktigste egenskapene man trenger for å jobbe som fiskeforsker er tålmodighet – man må være nøye, ha analytiske evner og være selvkritisk i forhold til det man selv holder på med. Man kan heller ikke være en som liker å ta snarveier. Da blir det fort slurvete. Om du ikke helt passer inn i denne beskrivelsen, kan det hende at dette yrket ikke er for deg.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg elsker den praktiske delen av jobben min, og spesielt å få jobbe med dyr.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Utvilsomt kontorarbeidet! Det følger en del administrativt arbeid med jobben, og det er ikke akkurat det som er mest spennende for meg.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale den for kreative og metodiske mennesker – folk som liker å jobbe med frihet under ansvar. Man har stor frihet i denne jobben, men man har ting man skal levere og frister å overholde, så det er viktig å være flink til å ta ansvar.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan få jobb i oppdrettsnæringa, for eksempel, det er en godt betalt bransje med mange grener. Man kan også jobbe med det meste som har med dyrevelferd å gjøre.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tjener rundt 700.000 kroner i året. Lønnen er bedre i oppdrettsnæringa, og best er den for dem som jobber turnus der. Men generelt sett er dette en bransje som er godt betalt.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De er veldig gode! Jeg vet ikke om én eneste masterstudent som ikke har fått jobb. Selv bachelorstudentene får jobb før de er ferdige med utdanningen. Oppdrettsnæringa er under utvikling, og det er stadig behov for flere folk. Dyrevelferd er også veldig i vinden for tiden, så på det området vil det nok bli gode jobbmuligheter. Å være fiskeforsker er et svært spennende yrke!


Tekst: Isabell Grønnslett

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.