Fagoperatør i trelastfaget

Afghanske Eshan kom til Norge som barn, og ble så fascinert av muligheten til å jobbe med tre at han valgte det som yrkesvei.
Ehsan Ahmadian i en plankehaug på bedriften i Sandefjord Kommune.
Ehsan Ahmadian, 23 år
Fagoperatør i trelastfaget
Hasås i Kodal, Sandefjord Kommune
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg bruker hørselen til å oppdage eventuelle problemer i produksjonen. »
― Ehsan Ahmadian
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 13.09.2021
«Jeg bruker hørselen til å oppdage eventuelle problemer i produksjonen. »
― Ehsan Ahmadian
«Det er en stor fordel å ha grunnleggende teknisk og maskinell forståelse og ikke minst å beherske enkle digitale verktøy.»
― Ehsan Ahmadian

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Familien til fosterforeldrene mine drev med skog og jeg ble ofte med og hugget ved. Det var moro. En rådgiver på ungdomsskolen så at jeg var interessert i sløyd og det å lage ting. Han mente jeg burde ta anleggsteknikk og det gjorde jeg. Det første året var jeg innom flere yrker og jeg valgte å jobbe med tre. Alle tresorter har forskjellig evner og er et levende materiale som er spennende å jobbe med. Favoritten min er cedartre og malmfuru. De lukter så godt at jeg kapper en liten bit, har den i lommen og snuser stadig inn duften.  

Image
Ehsan Ahmadian sjekker at planken føres gjennom maskinen.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Bedriften går 16 timer i døgnet og jeg jobber skift. Vi jobber i team på fem. Vi står på hver vår stasjon og rullerer hver annen time. Det er bra for kroppen å ikke stå eller sitte for lenge. Teamet håndterer de ulike fem stasjonene. En stasjon er en klyve som splitter treet i to, høvler og sorterer. En annen stasjon maler og grunner. På pakkemaskinstasjonene kommer det ferdige bord som stiftes og plastres for så å sendes ut til kunder. I pakkemaskinen sjekker vi om målene stemmer. 

Jeg stiller inn maskinene i forhold til tykkelse og bredde på plankene. Når det stopper opp, sjekker jeg hva som har forårsaket stoppen. Jeg alene – eller i samarbeid med de andre – kan ofte fikse feilen, og hvis ikke tilkaller vi en tekniker.

HMS er avgjørende, og vi bruker verneutstyr til enhver tid. Vi hjelper hverandre og har et felles ansvar for at det ikke skjer noen feil. På ett skift behandler vi et sted mellom 18 000 til 25 000 løpemeter med tre. Det blir mange tusen skritt hver dag. Heldigvis har vi tregulv som er bra for bena.

Jeg har hatt fagbrevet i snart to år og er praktisk veileder for lærlinger og vikarer. Det er en del av jobben som jeg liker veldig godt.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv tok jeg Bygg og anlegg Vg1, Treteknikk Vg2 og var i denne bedriften i to år som lærling før jeg gikk opp til fagbrevet. Jeg hadde behov for hjullastersertifikat og fikk den gjennom jobben.

Det finnes flere veier å gå for å ta fagbrevet. Mange har fem års erfaring og tar fagprøven som privatist. Stort sett alle har fagbrev. For min del er det en stor sikkerhet å ha fagbrev. Det betyr at jeg kan jobbe mer selvstendig.

Det er en stor fordel å ha grunnleggende teknisk og maskinell forståelse og ikke minst å beherske enkle digitale verktøy.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– For folk som sliter med hørsel er dette et dårlig valg. Jeg bruker hørselen til å oppdage eventuelle problemer. Støvallergikere kan også møte på utfordringer. Det er et fysisk arbeid og sliter man med slitasjeplager er ikke dette et godt alternativ. Vi jobber mye med små tiendelsmillimeter og synet er derfor viktig. Det er mye støy og vi bruker stort sett alltid hørselsvern.

Hva liker du best med yrket ditt?

– For min del er samarbeid med kollegaer viktigst. Også liker jeg å bli utfordret til å lære nye ting.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Kanskje det å jobbe skift. For min del er det vanskelig å stå opp klokka halv fem om natten for å gå på jobb. Jeg foretrekker senvaktene.

Image
Ehsan Ahmadian  plotter inn bredde og høyde på plankene.
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Folk som er glad i å jobbe tett med kollegaer og i å samarbeide. Dette er teamarbeid. Du må også like å jobbe selvstendig og tåle en hektisk dag. Vi prøver å produsere mest mulig og man bør være kjapp med å rydde opp i ulike problemer for å opprettholde hastigheten. Målet er å produsere uten stopp. Du må like å være i bevegelse og det kan være en kald jobb om vinteren.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Bedriften jeg jobber i har 70 ansatte og kan jeg ikke lenger jobbe med produksjon finnes det andre muligheter der. På maleavdelingen for eksempel er det roligere. Bordene trenger tid til å tørke.

De aller fleste jobber på sagbruk, høvlerier og på trelastvarehus. Man kan også bygge på kompetansen og bli selger. Med fagbrev kan jeg for eksempel gå y-veien og bli ingeniør. Jeg har planer om å videreutdanne meg en dag.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– I fjor tjente jeg 370 000 med skifttillegg. Med overtid kan du tjene mer.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Mulighetene er store i trelastindustrien. Det trengs flere kompetente folk.

Tilhørende utdanninger

Trelastfag

Du lærer å velge materialer og verktøy, stille inn maskiner og produsere et bredt utvalg av treprodukter.

Finn studier