Hvorfor valgte du dette yrket?


- Det var egentlig tilfeldig. Jeg fikk jobb her og trivdes. For rundt seks år siden fikk jeg muligheten til å ta praktikantutdannelsen for å få fagbrev , så det gjorde jeg.

Image
Lisens
1

Hva tror du skal til for at ungdom skal velge yrker som dette?


- Det var mange som ikke var motivert for studieforberedende da jeg vokste opp, og derfor valgte yrkesfaglig opplæring. Jeg har en del kamerater som har blitt snekkere fordi de var lei av skolen. Jeg tror det er viktig at ungdom i dag kan se nytten og verdien av å bidra til å foredle naturressursene vi har gjennom industri. Nå som jeg har jobbet en del år her på Moelven Soknabruk, har jeg fått en mye bedre forståelse av den jobben jeg skal gjøre, selv om det er en enkel jobb mot sluttbruket.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Nå har jeg blitt skiftleder hvor jeg veksler mellom to avdelinger, på høvleriet og på sag-avdelingen. På sag-avdelingen foredler vi tømmerstokker til planker og bord av forskjellig størrelser. Her blir også alt sortert i dimensjoner og noen ganger på utseende, før det blir tørket til riktig fuktighet. På høvleriet blir det videre justert for å få eksakt samme størrelse og en glatt overflate. Det blir også noen ganger styrkesortert, i tillegg til at det blir sortert på utseende. Til slutt blir det pakket i pakkestørrelser og sendt enten rett til byggevarehandlere, eller impregnert før det havner der.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli fagoperatør i trelast?

- Jeg tok utdanningen min gjennom Moelven Soknabruk. Først måtte jeg ha fem års praksis, før jeg det siste året hadde undervisning fire timer hver fjortende dag i tillegg til skriveoppgaver hjemme. Det siste året gikk jeg opp til en praktisk eksamen her på bruket. For de som ønsker å få seg jobb på et sagbruk etter videregående, vil det være ideelt å gå tømrer, byggfag eller naturbruk først. Det gjorde ikke jeg, da jeg gikk elektro på videregående.

 Ellers så er det nødvendig å være svært oppmerksom og konsentrert om arbeidsoppgavene dine når du jobber på et sagbruk. Det kan fort skje en ulykke dersom du ikke er fokusert.

Hva liker du best med yrket ditt? 


- Det at jeg ser nytteverdien av å foredle trelast er noe av det jeg setter stor pris på. Mange tror sikkert at det er en ensformig jobb siden vi gjør det samme hele tiden, men jeg har aldri hatt den følelsen. Jeg får nye utfordringer hele tiden som jeg må løse, så det blir aldri helt stille på jobb. Vi har også et godt sosialt miljø her på arbeidsplassen min.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Jeg forstår at det å ha verneutstyr på seg er veldig viktig, men noen ganger kan det komme i veien. Noen dager kan det også være en del tunge løft, fysisk krevende arbeid, men det trenger ikke bare negativt. Jeg liker heller ikke å jobbe ute i 25 kuldegrader.

Image
Lisens
1

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

 - Mitt fagbrev i trelastfaget strekker seg ikke så altfor bredt. De aktuelle mulighetene er å jobbe på sagbruk eller hos byggevarehandlere. Enkelte fagoperatører i trelast høvler innvendig. Det gjør vi ikke her. Her høvler vi stort sett utvendig. Jeg vet at det er noen som har fått godskrevet fagbrevtillegg som snekkere her. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?


- Årslønnen ligger vel på rundt 300 000 kroner.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Det er stadig behov for folk her. Mange av de som jobber her, har jobbet her veldig lenge og går snart av med pensjon.

 

Tekst: Sunniva Katrine Bornøy 


Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Jeg tror det er viktig at ungdom i dag kan se nytten og verdien av å bidra til å foredle naturressursene vi har gjennom industri.
Mange tror sikkert at det er en ensformig jobb siden vi gjør det samme hele tiden, men jeg har aldri hatt den følelsen.