Hvorfor valgte du dette yrket?

– Tidlig bestemte jeg meg for å bli klokk. På ungdomsskolen var jeg i utplassering på kjøkkenet på Sunnfjord Hotell i Førde, hvor jeg fikk et innblikk i kokkeyrket. Det syntes jeg virket spennende, så jeg gikk Hotell og næringsmiddel-linja på videregående her på Stranda. Her jeg ble enda mer nysgjerrig på industriell matproduksjon. Jeg hadde en lærer som kjente en del folk på Stabburet-fabrikken, og etter å ha vært på omvisning der, ble jeg enda mer interessert i pizzaproduksjon. Deretter var jeg to år i lære her på Stabburet og tok fagprøven.

Jeg har også jobbet på Lerum i Sogndal, Toro i Bergen og produksjon av fiskeolje i Ålesund. Etter flere år i jobb andre steder, søkte de etter fagarbeidere på pizzafabrikken her på Stranda. Da begynte jeg å jobbe her igjen fordi jeg likte meg så godt som lærling.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Her på Orkla fabrikken på Stranda, produserer vi pizza Grandiosa, Big One og noen andre sorter. Vi har to ulike skiftordninger. Enten starter jeg på jobb klokka 06.00 og slutter klokka 14.00, eller så er det kveldsskift fra klokka 14.00 til klokka 22.00. Arbeidsdagen starter med å sjekke produksjonsplanen for hva vi skal lage. Jeg jobber på ett av tre bakeri hvor pizzabunnene produseres. I denne forberedelsesfasen stiller vi inn maskinene og starter opp dosering av ingredienser. Det meste går automatisk, men det er mange bevegelige maskiner i prosessen, så du må alltid følge med og være obs på forskjellige ting som kan skje. HMS-arbeid er en del av hverdagen.

Vi produserer rundt 90.000 pizzabunner på bakeriet i løpet av én dag. Her på bakeriet har vi mel, vann, gjær, salt og andre ingredienser i store tanker, og etter at deigen er blandet blir den delt opp i seks deler fordelt utover et brett. Deigen skal deretter inn i heveskap, bli presset, deretter hevet, presset og hevet igjen, og så stekes den i fem minutter i ovnene før den tas ut og blir ført forbi en vision-maskin, som tar bilde av hver eneste pizzabunn. Dette er for å kontrollere at de blir akkurat stor nok og har riktig fasong.

Her på bakeriavdelingen er vi tre ansatte på jobb. Vi har våre faste oppgaver, men det er også mulig å jobbe på de andre avdelingene hvor de lager pizzasausen, toppingen eller pakkelinja. Vi har en maskin som fordeler toppingen på pizzaen, og hvis noe mangler, står det fagarbeidere ved båndet for å legge på, men det må skje fort, for det kommer to pizzaer på båndet per sekund! Når pizzaen er ferdig, går den videre til pakkeavdelingen, hvor den pakkes og lagres på paller før den blir sendt ut i butikken.

Hygiene er en viktig del av arbeidshverdagen vår. Vi har garderober der vi bytter til helhvitt arbeidstøy, lue for å beskytte mot hår og vernesko. Før vi går inn i hver eneste avdeling er det håndvasking og spriting av hender. På natta blir maskiner og rullebåndene vasket. 

Nå har jeg også blitt teamleder på bakeriavdelinga. Det vil si at jeg er ansvarlig for produksjonen av pizzabunnene. Da skal jeg ha kontakt med kvalitetsavdelinga, vedlikeholdsavdelinga og eventuelt ringe hvis det er noe. Jeg har ulike skjemaer jeg må følge for å kontrollere temperatur, vekt, tider og liknende. Siden jeg har opplæring på de andre avdelingene også, kan jeg en dag bli spurt om å hjelpe til med for eksempel topping eller sausen.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du må være fleksibel, effektiv og tørre å ta i et tak. Dette er en jobb hvor du beveger deg mye og det er alltid noe som kan skje. For eksempel hvis det er en pizza som mangler ost, må du finne ut hvorfor den mangler ost, og da må du sjekke den maskinen. I tillegg må du være strukturert, nysgjerrig og samarbeide godt i team. Det er viktig at du kommuniserer godt, både muntlig, men også med kroppsspråk, ettersom det er ganske bråkete her.

Det er ønskelig med fagbrev i denne jobben, men ikke et krav. Folk som jobber her, får tilbud om å ta fagbrev.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Personer som ønsker en rolig og rutinebasert jobb på et kontor, vil ikke passe som fagarbeider i industriell matproduksjon. Det er heller ikke en jobb for deg hvis du er veldig sensitiv for støy. Her er det påbudt med hørselsvern.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er en veldig varierende arbeidshverdag. I en bedrift som denne er det mange ansatte og mange ulike posisjoner, slik at man kan bytte på arbeidsoppgavene. I tillegg er det mange utfordringer med å produsere mat, og det synes jeg er spennende. Hver gang jeg går på jobb, vet jeg aldri helt hva som skjer den dagen. På bakeriet jobber vi med levende produkter siden det er gjær og pizzabunner som vokser, så det er hele tiden noe å gjøre.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det går an å finne dagjobber i denne bransjen, men som oftest er det et skiftbasert yrke. Og det er en god del gåing på betonggulv, så det er viktig å finne de rette skoene for ikke å bli sliten i beina.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Personer som er aktive og som ønsker seg en jobb der hver arbeidsdag er ulik og spennende, vil nok trives med dette. Jeg kan også anbefale yrket til deg som er nysgjerrig på mat og som liker utfordringer. Jeg lærer noe nytt hver dag.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe som fagoperatør i alle næringsmiddelbedrifter. Innen hver bedrift har du mulighet til å utvikle deg, ta kurs, ulike verv og prøve deg i andre stillinger internt i bedriften. Det er også mulig å gå videre på skole, og for eksempel bli matteknolog, hvor du jobber mer med produktutvikling og kontrollarbeid.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det varierer, men jeg vil tro alt mellom 450.000 kroner og oppover.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er gode sjanser for å få seg jobb, for vi trenger alltid mat. Og næringsmiddelbedrifter vil gjerne ha folk med utdanning. Så hvis du er aktiv, og har utdanning, får du deg enkelt jobb som fagarbeider.

Hvis det er en pizza som mangler ost, må du finne ut hvorfor den mangler ost, og da må du sjekke den maskinen
På bakeriet jobber vi med levende produkter siden det er gjær og pizzabunner som vokser, så det er hele tiden noe å gjøre.