Portrett av doujár Anders Bær

YrkesintervjuDuojár favoritt ikon

For Anders var det naturlig å gå over til duojáryrket etter at han sluttet som reindriftsutøver. Og han liker godt friheten han har som selvstendig næringsdrivende.

Anders Bær
54 år
Duojár
Ánde Bær - Náhkebuohkkánat
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Det var egentlig et naturlig yrkesvalg. Jeg er født i en reindriftsfamilie og en sentral del av reindriften er også å ha kunnskapen å fikse på klær, sko og andre bruksgjenstander når man er ute på vidda. De aller fleste reindriftssamer har nål og tråd med seg i lommeboken for å ha muligheten til å fikse på småting. Da jeg sluttet i reindriften, var det veldig naturlig for meg å fortsette med duodji. Nå har jeg jobbet som duojár i 16 år og stortrives med det.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg lager forskjellige produkter av skinn og lær. Det jeg produserer mest av er belter til kofter. Jeg lager også kikkertvesker og tobakksvesker. Så mesteparten av tiden jeg er i arbeid går til produksjon av varer.

Jeg må til enhver tid passe på å ha nok skinn og lær inne på lager for at arbeidet ikke stopper opp. Det betyr at i løpet av en arbeidsdag kan det være at jeg må beregne hvor mye varer jeg må bestille inn.

En del tid går til kundekontakt med dem som kontakter meg via nettbutikken muzetshop.com. Da blir jeg enig med kunden om hva han eller hun vil ha. I tillegg gir jeg tips på hva de bør tenke på ved bestilling av for eksempel belter. Utover dette kommer vanlig papirarbeid som må gjøres når man driver eget firma.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli duojár?

- Jeg er selvlært duojár. Jeg mener en duojár og en kunstner er på mange måter ganske like. Med det mener jeg at en duojár må være kreativ for å lage spennende produkter som kunder vil kjøpe. Og for å klare meg i konkurransen med andre må jeg også være nytenkende og forstå hva kunder vil etterspørre.

Det er også viktig å ha et godt håndlag for å lage fine produkter som kunder er villige til å betale for.

Hva er det beste med yrket ditt?

pic_2658.jpg

All rights reserved.

- Som selvstendig næringsdrivende kan jeg jobbe når jeg vil. Det er en viktig frihet for meg. Jeg liker også godt at jeg kan veksle mellom forskjellige produktene jeg produserer. Hvis jeg for eksempel er lei av å lage belter, da kan jeg bytte til å lage kikkertvesker.

Jeg liker også å eksperimentere meg fram til nye produkter jeg kan selge.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Jeg kommer ikke på noe jeg misliker med jobben min.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Duojár er et håndverksyrke, og jeg tror mange av ferdighetene kan overføres til lignende yrker.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Det er veldig vanskelig å anslå lønnen siden jeg jobber som selvstendig næringsdrivende.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Det kommer an på hvor hardt du er villig til å arbeide for å lykkes. Og du må være kreativ for å være konkurransedyktig med de andre i bransjen. Har du disse egenskapene, da tror jeg du har gode sjanser for å få jobb eller skape din egen arbeidsplass.

pic_2651.jpg

All rights reserved.

Tekst: Sigve Nedredal

 

 

    • Jeg mener en duojár og en kunstner er på mange måter ganske like.
    • Som duojár må du være kreativ for å lage spennende produkter som kunder vil kjøpe.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser