Dramaturg

– Jeg får være med på å gjøre forestillingen bedre for publikum, og det er svært givende! sier Åste Marie Bjerke.
Portrettbilde i svart-hvitt av dramaturg Åste Marie Bjerke
Åste Marie Bjerke, 33 år
Dramaturg
Selvstendig næringsdrivende, Midt-Telemark
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Når jeg bearbeider selve sceneteksten, handler jobben ofte om å stryke replikker som er unødvendige, eller legge til mer tekst.»
― Åste Marie Bjerke
Intervju:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 09.08.2021
«Når jeg bearbeider selve sceneteksten, handler jobben ofte om å stryke replikker som er unødvendige, eller legge til mer tekst.»
― Åste Marie Bjerke
«Hvis du ønsker å bli dramaturg, bør du se masse teater.»
― Åste Marie Bjerke

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Siden jeg var ganske liten har jeg elsket teater. Jeg har alltid likt veldig godt å snakke om teater, analysere og prøve å forstå det jeg har sett. Lenge tenkte jeg på å bli skuespiller, men da jeg gikk Drama og teaterkommunikasjon på Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet), ble jeg frelst av faget dramaturgi. Da visste jeg at jeg ville bli dramaturg! Jeg er et menneske som er glad i prosesser, og det å være dramaturg handler om å være i prosess hele tida.

Image
Kvinne i  i rosa og svart allværsdress på en tribune.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Som frilansdramaturg jobber man prosjektbasert, ofte med en regissør. Min jobb som dramaturg er å bearbeide manus, dramatisere, gi råd og se på forestillingen i helhet for å gi eventuelle innspill til aktører og regissør om hvordan forestillingen kan bli bedre.

Når jeg dramatiserer et stykke, bryter jeg ned den litterære teksten til en scenetekst. Det vil si at jeg lager dialog, replikker og sceneanvisninger. Når jeg bearbeider selve sceneteksten, handler jobben ofte om å stryke replikker som er unødvendige, eller legge til mer tekst.

Dette året har jeg dramatisert en roman og bearbeidet et manus for forestilling. Da har en vanlig arbeidsdag stort sett gått med til å lese og skrive, analysere og tenke. I tillegg har jeg samtaler med regissøren om hvilken fortelling vi skal fortelle og hvordan vi skal formidle fortellingen på en spennende måte.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves ingen formell utdanning for å bli dramaturg, men det er en fordel å ha en mastergrad i teaterrelaterte emner. Jeg har tatt en bachelorgrad i Drama og teaterkommunikasjon fra OsloMet, og en mastergrad i teatervitenskap fra Universitetet i Bergen. Andre dramaturger har utdanning fra dramaturglinja på universitetet i Århus, eller litteraturvitenskap.

Hvis du ønsker å bli dramaturg, bør du se masse teater, snakke om teater med andre og ha praksis på teater, for da lærer du mye. Det kreves god forståelse for mennesker og tekst, samt utholdenhet og tålmodighet. Det kan ofte bli lange dager når det nærmer seg premiere, og dramaturgen er den som må beholde roen og ikke føre mer stress inn i prosessen.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette yrket passer ikke for deg som er utålmodig og vil ha raske svar. Hvis du heller ikke er så interessert i mennesker, er ikke dette jobben for deg.

Image
Kvinne i grå t-skjorte sitter i en stol med en stor, brun, gammel bok og leser.
Lisens
1

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg kan være nerd med andre teaternerder! Teater handler ofte om menneskelig kommunikasjon, og at jeg kan snakke om dette med andre i lang tid er noe av det jeg liker best. Jeg får jobbe med teater og være med på å gjøre forestillingen bedre for publikum, og det er svært givende!

Hva liker du minst med yrket ditt?

– At du i stor grad må forholde deg til en yrkeskultur som består i mye dugnadsarbeid. Det betyr at du må jobbe en del gratis for å komme langt i teaterbransjen.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Liker du litteratur, teater og analyser, og i tillegg liker å snakke om dette, er dramaturgyrket perfekt for deg. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Vanligvis jobber dramaturgene på teater i det vi kaller dramaturgiatet, som er den kunstneriske rådgiverstaben til teatersjefen. Eller så kan du jobbe som frilanser, som meg, med prosjekter i både inn- og utland. Dramaturger kan også jobbe som manuskonsulent i film og TV-bransjen. Noen dramaturger blir teatersjefer og andre jobber også som regissører.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Hvis du jobber på et institusjonsteater er (rundt) 500 000 kroner gjennomsnittlig årslønn. Hvis du jobber frilans, varierer lønna veldig ut fra prosjektets størrelse og hvor mange prosjekter du får jobbe med.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ikke lett å få fast jobb. Du må være sterkt personlig motivert for å jobbe i teaterbransjen, men jobber du hardt og målrettet, kan du lykkes med dette.

Tilhørende utdanninger

Teater og drama

Utdanningen gir innblikk i blant annet dramaturgi, skuespill, film- og teaterhistorie. Du kan velge fag som musikkteater, drama, filmvitenskap og scenografi.

Finn studier