Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg føler at jeg har vokst opp på et bibliotek. Jeg var en fast kunde. Fra ung alder leste jeg tunge bøker. Jeg leste Ringenes Herre i ti årsalderen, og den boken er ganske tjukk. Fordi det ikke var så lett å få jobb som bibliotekar, jobbet jeg etter bibliotekstudiet med andre ting, innen reiseliv og butikk. Så begynte jeg i en deltidsstilling som bibliotekar, og jobbet meg oppover til en fast 100 prosent stilling. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg begynner klokken 08.00. Da handler det om å få i gang biblioteket og gjøre det klart for åpning. På et stort bibliotek som her, har alle sine egne arbeidsoppgaver. På mindre bibliotek er man kanskje bare én eller to ansatte, og da gjør du alt som må gjøres for å drifte et bibliotek. Det kan for eksempel være å ta imot bøker, sette de på plass og bestille inn nye bøker. Det er mye som må gjøres for å drifte et bibliotek som folk kanskje ikke skjønner. Det ligger mye bak fasaden. 

Mine konkrete arbeidsoppgaver er blant annet å kategorisere bøker i datasystemet ved å legge de i grupper under ulike knagger, som krimbøker, engelske bøker, kokebøker og lignende. Slik kan folk enklere finne bøkene. Jeg gjør også mye IT-relatert arbeid. Hvis datasystemet på biblioteket har problemer, hjelper jeg til i samarbeid med IT-arbeideren vår. Jeg driver også med innkjøp av filmer og dataspill, fordi jeg har stor interesse for dette. Da forsøker jeg å få med de mest relevante spillene og filmene.

Jeg driver også med fjernlån, som betyr at vi sender bøker vi har til andre bibliotek. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Du må ta en treårig bachelorutdanning innen bibliotekfaget. Jeg har selv studert på OsloMet. Der har du to ganger praksis, en gang på første året og en gang på andre året. Vi har nettopp avsluttet en praksisperiode med en student som var her i fem uker. 

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Dette er et rolig yrke, så folk som trenger action i hverdagen, bør nok velge et annet yrke. Når det er sagt er yrket mer variert enn mange tror, og har utviklet seg mye på tjue år. Før var bibliotek mest et boklager med ansatte. Nå har bibliotek spennende arrangementer, streaminger og på mange måter har det blitt et møtested. Bare se på det nye biblioteket på Deichman i Oslo, det er kjempeflott og veldig populært.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker best er å holde orden på biblioteket. Jeg liker å holde biblioteket i gang, oppdage nye ting og å finne nye bøker, filmer og spill.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det jeg liker minst er nok å bli et ordenspoliti som må hysje på mennesker som er bråkete eller gjør noe de ikke skal. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Du må like å være systematisk og like rutiner. Det er mange veldig introverte mennesker som studerer til å bli bibliotekar. De tror de skal få gjemt seg på biblioteket, men så får de sjokk når de kommer ut i arbeid. Da må de betjene masse kunder, folk står i kø og de venter på deg. Da må du holde hodet kaldt og følelsene i sjakk, i alle fall hvis du skal jobbe på et større bibliotek. Du må være opptatt av kunden og gi god service.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan ta en master innen bibliotekarfaget. Det tar to år, og da har du tatt fem år i studiet. Som bibliotekar kan du jobbe på folkebibliotek, som jeg gjør, eller på universitetsbibliotek. Et universitetsbibliotek er et bibliotek for studenter. Dessuten kan du jobbe både privat og i det offentlige. Du kan også jobbe som arkivar eller researcher for aviser. Jeg hadde praksisperiode for NRK når jeg studerte. Da hjelper du de å finne og å dobbeltsjekke informasjon før de publiserer artikler og kjører sendinger på TV.

Du må ha bibliotekutdanning for å være biblioteksjef. Så du kan absolutt bli det også. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Ikke veldig høyt, dessverre. Jeg ville sagt 350 000 kroner i årslønn etter studie, og så får du høyere lønn med tiden. Det kommer også an på kommune og arbeidssted, og om det er et privat eller offentlig bibliotek. Du får høyere lønn på bibliotek. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ikke så mange stillinger som bibliotekar, så de er ikke så gode, men man kan for eksempel starte med å jobbe i helger på store bibliotek, for å få en fot innenfor.

Tekst:
Jonina Reynisdottir
Dette er et rolig yrke, så folk som trenger action i hverdagen, bør nok velge et annet yrke.
På mindre bibliotek er man kanskje bare én eller to ansatte, og da gjør du alt som må gjøres for å drifte et bibliotek.