Sveiserlærling Espen Hatteland ikledd hjelm, vernebriller, hjelm og kjeledress på arbeidsplassen.

UtdanningsintervjuSveiser - lærlingintervju favoritt ikon

Espen Hatteland setter pris på en aktiv jobb hvor han arbeider med hendene og slipper å sitte foran en PC hele dagen.

Espen Hatteland
18 år
Sveiser
Rosenberg WorleyParsons
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i utdanningen etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvor lang er utdanningen?

- Det tar fire år. Jeg gikk to år på videregående skole og er nå to år i læretid. Du kan også gå rett ut i lære uten å ta videregående, da er du lærling i fire år før du tar fagprøven. 

Hvorfor valgte du denne utdanningen?

- Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe i oljebransjen, helt fra jeg var liten da morfaren min fortalte meg hvordan det var. Jeg ønsket også å jobbe med hendene, og det sto mellom tømrer eller et yrke hvor jeg kunne jobbe i oljebransjen.

Da jeg begynte på videregående skole, sveiset vi i verkstedet på skolen og jeg syntes det var spennende. En annen fordel med utdanningen er at du kommer deg kjapt ut i jobb og kan begynne å tjene penger.

Hva kreves for å bli lærling i dette faget?

- Du må ha fullført ungdomsskolen, da kan du gå retningen hvor du er lærling i fire år. Ellers må du bestå Vg1 og Vg2 på videregående skole for så å gå to år i lære. Jeg gikk teknikk og industriell produksjon på Vg1 og industriteknologi på Vg2.

Da jeg gikk på videregående skole, fikk vi opplæring i hvordan skrive søknad og CV før vi søkte på lærlingstillinger. Jeg kom på intervju og måtte svare på spørsmål om hvorfor jeg valgte faget, hvordan jeg er som person, om jeg var motivert for å jobbe og om jeg var ofte syk.

Bedriftene ser ofte på karakterer, men det er fraværet som teller. I denne typen arbeid er det veldig viktig å ha lite fravær. Blir du for eksempel sendt offshore og må sendes hjem igjen fordi du er blitt syk, koster det bedriften enormt mye penger.

Hvordan er utdanningen lagt opp?

- På Vg1 lærer du det generelle innen faget og om oljebransjen. På Vg2 spesialiserer du deg avhengig av hva du vil bli. Jeg valgte industriteknologi og lærte hovedsakelig om fire ulike temaer: sveising, pneumatikk, elektropneumatikk og dreiing.

Det var både teori og praksis, og vi lærte først det teoretiske før vi fikk utføre det vi hadde lært. Underveis kunne vi også ta ulike kurs, og jeg tok blant annet kransertifikat. I løpet av skoletiden ble vi utplassert i tre ulike bedrifter i to uker av gangen.

Da jeg begynte læretiden, måtte jeg først få sertifisering gå på sveiseskolen før jeg fikk sveise på ordentlig. Da sveiset jeg sammen plater som ble sjekket med ultralyd at de var sveiset sammen riktig. Etter sveiseskolen fikk jeg begynne i produksjon, og da var det først enklere ting jeg sveiset. Etter hvert bygger du deg opp og får prøve deg på mer avanserte ting. I desember begynner vi for eksempel på en jobb hvor vi skal levere fakkeltårn og gangbruer til Johan Sverdrup-feltet.

I løpet av læretiden har jeg ingen prøver eller innleveringer, men alt jeg sveiser på jobb, kontrolleres av kontrollører. De går rundt og sjekker at vi bruker riktig strøm, at vi holder oss innenfor prosedyrene og slike ting. Sveiser du feil, blir det merket, og det er lett å finne ut hvem som er ansvarlig.

Et par ganger i året har jeg møter med Opplæringskontoret for Industrifag i Rogaland (OFIR) for å diskutere hvordan det går og hva vi lærer. Fagprøven tar du på slutten av læretiden, og da må du levere dokumentasjon og skrive forklaringer på alt gjør under selve prøven. I læretiden kan det også hende at du får delta på ulike kurs, og da må du gjennom teori. Jeg har for eksempel vært på riggerkurs.

Hva liker du best ved utdanningen?

imgp9093.jpg

Sveiserlærling Espen Hatteland
All rights reserved.
- Jeg liker at utdanningen er kortvarig, men at jeg samtidig får lært enormt mye. Jeg liker at det er en aktiv jobb, fordi jeg hadde aldri klart å sitte foran en PC på et kontor hele dagen. Det er også greit å få jobbe med hendene. Det er spennende å sveise, og jeg synes det er kult at det går an å føre ting sammen med sterk varme.

 

Det som er fint med å gå i lære sammenlignet med på skole, er at du har fri etter jobb siden du ikke har lekser eller innleveringer. I og med at det er slitsomt å være sveiser, er det herlig å kunne koble ut og ha fri når du er ferdig på jobb.

Hva misliker du mest med dette yrket?

- Det er et tungt arbeid, og du må være forsiktig. Jeg jobber skift, så det blir både tidlige morgener og seine kvelder. Når jeg jobber kveld, jobber jeg egentlig fra tre til kvart over elleve, men må jeg jobbe overtid, kan arbeidsdagen for eksempel vare fra tre om dagen til tre om natten. Det blir lange dager, men jeg får selvsagt igjen for det.

Hvilke personlige egenskaper er viktige i dette yrket?

- Du må like å arbeide med hendene, være aktiv på jobb og ta i et tak. Selv om du sveiser på mye forskjellig, blir det ofte mye likt arbeid. Skal du for eksempel sveise på en 90 mm stor fuge, tar det deg gjerne fem dager, og da må du være tålmodig. Det er også et tungt arbeid. Du trenger ikke å være i veldig god form, men det er er fordel. Du kommer også i god form av selve arbeidet.

Hvor kan du jobbe når du er ferdig utdannet?

- Som sveiser kan du jobbe innen byggfag, oljebedrifter og industribedrifter som for eksempel produserer bildeler. Du kan jobbe overalt hvor metall skal sveises sammen. Ser du på metallet rundt deg, er stort sett alt blitt sveiset sammen.

Akkurat nå ser jobbutsiktene ok ut. Men tidene i oljebransjen er ikke på topp, så det er mange som sliter med å få jobb. Det endrer seg hele tiden, og det smarteste du kan gjøre er å utdanne deg nå. Markedet er dårlig akkurat nå, men det blir nok stor etterspørsel etter hvert.

Tekst: Live Kolstad Kvalsvik.

imgp9091.jpg

Sveiserlærling Espen Hatteland ikledd fullt sveiseutstyr.
All rights reserved.
    • Du kan jobbe overalt hvor metall skal sveises sammen.
    • Du må like å arbeide med hendene, være aktiv på jobb og ta i et tak. Selv om du sveiser på mye forskjellig, blir det ofte mye likt arbeid.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser