Hvorfor valgte du dette yrket?

– Fra jeg var liten så har jeg alltid vært fascinert av heiser. Spesielt da jeg var i USA og bodde på hotell med 30 etasjer, da fant foreldrene mine meg alltid i en av heisene. 

Image
Mann i svarte arbeidsklær og caps arbeider på en heis
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Som servicemontør er hverdagen min variert. Det innebærer alt fra å sjekke sikkerhet på heisene, smøre og rengjøre, til å reparere heiser som har stoppet eller bytte utslitte deler. En heis inneholder alt fra stål og blikk til elektriske komponenter og datakommunikasjon, og som heismontør er det alltid mye nytt å lære om nye fagfelter.

Jeg er også hovedtillitsvalgt og klubbleder i bedriften. Det er også en veldig spennende side av arbeidshverdagen. Der er jeg med i lønnsforhandlinger på vegne av alle heismontørene i bedriften, sitter i diverse møter med ledelsen og jeg er med å forme hvordan bedriften utvikler seg. Noen ganger må jeg også være med i møter mellom bedrift og ansatte i vanskelige situasjoner og da er det viktig at alle parter blir behandlet riktig og rettferdig.

Totalt sett er arbeidshverdagen veldig variert. Det kan være mye kjøring mellom flere heiser og så inn på kontoret for et møte. Som heismontør vil jeg si at man er ganske fri, men med et ansvar. Det er viktig å planlegge dagen sin så godt det lar seg gjøre, og ta godt vare på kundene. Veldig mange er litt redde for å ta heis, og spesielt om den har stoppet mens de var inni. Da må man behandle kundene som sitter fast på en rolig og behagelig måte, og hjelpe dem så godt du kan slik at de føler seg ivaretatt og trygge. Det er ikke farlig å kjøre heis.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– I utgangspunktet må man ha grunnkurs og VK1 elektro. Jeg selv tok automatikerlinja og VK1 elektroeksamen som privatist etterpå. Men når man begynner i faget, så vil jeg si at det nesten er mer mekanisk. Så det er nok ingen ulempe å være litt interessert i å skru. Men det kommer også veldig an på hvilken avdeling man jobber i. På montasje er det nok mest skruing og så litt elektrisk mot slutten. Modernisering er nok det mest allsidige, da bygger man om gamle heiser til å bli mer moderne. Da trenger man litt kunnskap om det meste. Service krever nok litt mer elektrisk enn mekanisk kompetanse.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Yrket vårt kan være litt tungt for skuldre, rygg og knær. Når det er sagt, kommer dette kommer veldig an på hvilken avdeling man jobber i. Jeg vil faktisk si at dette faget kan de fleste klare seg i.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker friheten, ansvaret og allsidigheten. Det er alltid muligheter for å lære noe nytt eller spesialisere seg på noe. Man kan komme til mange nye steder og treffe forskjellige folk. Noen ganger er man på reise utenbys og kanskje bor man på hotell i noen dager, det synes jeg er gøy.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Godt spørsmål! Jeg må nok kanskje si at det kan være litt ekkelt å ha så mye ansvar noen ganger. Man må tenke sikkerhet både for seg selv, omgivelsene og brukerne av heisen etterpå, og de dagene man har mye å gjøre og kanskje henger litt etter, så kan dette være litt stressende. Det er nok det jeg liker minst.

Image
Mann i svarte arbeidsklær og caps jobber på en maskin inne i et lite rom.
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale flere jenter å prøve dette yrket. Noe er kanskje litt tungt, men da får man hjelp og hjelpemidler. Jeg tror vi har ca. ti kvinnelige heismontører i Norge og vi ønsker oss mange flere, men gutta er også hjertelig velkommen altså. Det er nok også en liten fordel om man ikke har voldsom høydeskrekk, men det trenger ikke være en hindring da man blir vant til det man gjør og da tenker man ikke på at man kanskje er høyt oppe. Hvis du liker variert arbeid, å skape noe og er lærevillig, så er denne jobben noe for deg.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes mange muligheter innenfor mange områder. Man kan gå inn på kontor etterhvert enten som arbeidsleder eller for salg eller andre retninger. Vi er nesten alle medlem av fagforeningen vår, HMF (Heismontørenes Fagforening), og her kan man også ta diverse verv som igjen kan skape nye muligheter. Alt er egentlig litt opp til deg selv. Men om man liker å jobbe med heis, kan man også bli ekspert. Da hjelper du andre som står litt fast eller du får de jobbene som er litt avanserte.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Man kan vel si at man tjener ganske bra som heismontør egentlig, men det er også mulig å tjene like mye i andre yrkesfag om man jobber litt overtid eller tar noen vakter og lignende. Heismontørene har vel i dag en årslønn fra 500–750 000 kroner. Det kommer litt an på om man reiser mye, har vaktjobber og hvor lenge man har hatt fagbrev.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Veldig ofte kan det være lettest å skaffe seg en utplasseringsplass i et heisfirma gjennom skolen. Da blir bedriften litt kjent med deg, og da øker sjansene dine betraktelig. Når det er sagt, kan hvem som helst få en læreplass i heisfaget.

Tekst:
Jonina Reynisdottir
Heisyrket vårt kan være litt tungt for skuldre, rygg og knær.
Som servicemontør er hverdagen min variert.
Jeg vil faktisk si at dette faget kan de fleste klare seg i.