Fotograflærling Henrik Moksnes i fotostudio med kamera over skulderen.

UtdanningsintervjuFotograf-lærling favoritt ikon

Da Henrik Moksnes fikk et kamera til konfirmasjonen var det gjort - det var fotograf han skulle bli.

Henrik Moksnes
20 år
Fotograf
Bitmap
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i utdanningen etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvor lang er utdanningen?

- Utdanningen tar totalt fire år – to år på skole og to år i lære. Jeg har også hørt at det er mulig å ta en alternativ retning. Ei jeg møtte på et lærlingtreff hadde ikke gått to år på videregående, men da måtte hun være lærling i fem år.

img_3878.jpg

Fotograflærling Henrik Moksnes tar bilder i studio.
All rights reserved.

Hvorfor valgte du denne utdanningen?

- Det begynte da jeg fikk et kamera til konfirmasjonen. Jeg følte meg kreativ og engasjert på ungdomsskolen og endte opp på medier og kommunikasjon på videregående. Der fant jeg ut at jeg ville lage noe, slik du gjør med et bilde. På videregående var jeg med i flere landsdekkende fotokonkurranser, og det var da jeg skjønte at jeg ville jobbe med foto. Da jeg så at Bitmap, hvor jeg jobber nå, søkte etter lærlinger, var jeg ikke i tvil om at jeg ville søke.

Hva kreves for å bli lærling i fotofaget?

- Du må ha fullført Vg1 og Vg2 medier og kommunikasjon hvis du går den tradisjonelle retningen. Jeg søkte meg ut i lære etter at jeg hadde tatt påbygning på Vg3 og fått studiekompetanse. Da jeg søkte på stillingen spurte de etter bilder jeg hadde tatt tidligere, slik at de kunne bedømme om jeg hadde et øye for motiver. Jeg leverte 20 bilder, CV og søknad. Jeg tror ikke det er et karakterkrav for å få læreplass, men du må på intervju. På intervjuet viste jeg blant annet hva jeg kunne i programmene Photoshop og Bridge.

Hvordan er utdanningen lagt opp?

- På Vg1 og Vg2 går det mye i å være ute og finne motiver. Det er for det meste praktisk, og du tar mye bilder. Da går det mest i portretter og ulike produkter. Vi hadde også webdesign, tekst og design og lyd og film.

Hvordan er det å være lærling i fotofaget?

- I læretiden er det både teori og praktisk arbeid. Det som er kult er at jeg ble sendt ut på oppdrag fra dag én. Jeg tar bilder for Næringsforeningen i Stavanger-regionens magasin gjennom hele dette året. Ellers tar jeg også mye portretter og produktfoto. Jeg får vanskelige utfordringer som lærling, men med tålmodighet går det bra. Jeg har ikke innleveringer, men sjefen min tester meg i ulike ting og sier sin mening om det jeg gjør. Jeg spør ofte de andre fotografene om hvordan arbeidet mitt er, for å få tilbakemeldinger og bekreftelse. Etter to år som lærling tar du fagprøven, og da får du fagbrev.

Hva liker du best ved dette yrket?

- Jeg elsker at jeg ikke sitter på et kontor hver dag. Som fotograf får du være ute å ta bilder og møte nye mennesker. Jeg liker godt at jeg får lage noe som er mitt eget. Det er spennende å ha ett motiv, som man kan ta hundrevis av forskjellige bilder av. Det er et sosialt yrke og du kommer i snakk med mange forskjellige mennesker. 

Hva misliker du mest med dette yrket?

- Jeg tror faktisk ikke det er så mye. Det må i så fall være at det er mange i sosiale settinger som skal vise deg bildene de har tatt og be deg om en mening siden du er fotograf. Du kan selvsagt møte folk som er vrangstilte, men man får alltid fram et smil hos folk. Det gjør ikke noe å jobbe lenge heller, for jeg liker faget og jobben min. Jeg tenker ofte på hvor heldig jeg er som får betalt for å gjøre dette, for jeg har det så gøy.

img_3866.jpg

Fotograflærling Henrik Moksnes i studio med masse utstyr i bakgrunnen.
All rights reserved.

Hvilke personlige egenskaper er viktige i dette yrket?

- Det er viktig å være sosial, fordi du må kontakte veldig mange. Du må også være en perfeksjonist og lidenskapelig opptatt av faget. Du må ha et godt øye for settinger og at motiver kan dukke opp når som helst. Det er viktig å være tålmodig, ofte bruker vi flere timer og vil bare gi opp, men så får vi til noe bra i løpet av den siste timen. Du må også være engasjert. Du kommer ikke veldig langt dersom du ikke liker fotografyrket.

Hvor kan du jobbe når du er ferdig utdannet?

- Jeg kan for eksempel starte for meg selv. I disse dager hadde nok det blitt tøft, og du må ut med mye penger. Med fagbrev i fotografi kan du jobbe der de trenger fotografer. Jeg vil jobbe som reklamefotograf, da får du tatt bilder av så mye forskjellig, ikke bare portretter. Som fotograf befinner du deg i et tøft jobbmarked, men dersom du vil noe sterkt nok, skal du nok få det til.

 

Tekst: Live Kolstad Kvalsvik

Tekst:  

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser