Mye av jobben gjøres på data for automatikerlærling Lars Petter Forren.

UtdanningsintervjuAutomatikerlærling favoritt ikon

Jørn Petter Forren trives så godt som lærling i automasjonsfaget at han føler han ikke lærer noe, selv om han lærer masse hele tiden.

Lars Petter Forren
20 år
Lærling i automasjonsfaget
Caverion, Orkanger.
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i utdanningen etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvor lang er utdanningen?

- Den er tre år på videregående skole og så ett og et halvt år i lære (Red. anm.: Vg1 Elektrofag, Vg2 Automatisering, Vg3 Automatiseringsfaget og så 1,5 års opplæring i bedrift).

Hvorfor valgte du denne utdanningen?

- Pappa er elektriker i samme firma, og det var egentlig han som tipset meg om muligheter innen automasjon. Jeg har også tenkt å bli elektriker, for det kan være lurt å ha flere fagbrev. Da står man sterkere på arbeidsmarkedet. Fagene har også en del til felles; første året på videregående er felles for de to fagene.

Hva kreves for å bli lærling i dette faget?

- Man må ha greie karakterer og så lite fravær som mulig. Alle sjekker fraværet - det er viktig!

Hvordan er utdanningen lagt opp?

- Som lærling er jeg med de som har fagbrev ut på jobb. I automasjon foregår også mye på data, systemer planlegges på data før det kobles opp, for eksempel pumpesystemer til hus, hyttefelt og lignende. I en slik fase kan jeg ofte bli sittende å se på. Midtnorsk opplæring har en plan for hva jeg skal gjennom i løpet av læretida her, og den sjekker vi innimellom.

automatikerlaerling2_ehmurvold.jpg

All rights reserved.

Hva liker du best ved utdanningen?

- Jeg liker best når jeg er med ut og gjør noe fysisk. Ofte er det veldig mye feilsøking, og det aller artigste er at jeg finner feilen før han jeg er med finner den.

Hva misliker du mest med dette yrket?

- Det kan bli litt venting, og det kan være kjedelig med dødtid. Da gjelder det å ikke bli daff, men selv finne på prosjekter. Da gjør jeg alt fra ryddejobber til å øve meg på å programmere ulike systemer.

Hvilke personlige egenskaper er viktige i dette yrket?

- Man må være flink til å tenke logisk, og det er nok en fordel å være praktisk anlagt.

Hvor kan du jobbe når du er ferdig utdannet?

- Automatikere jobber innenfor elektro, ventilasjon, vann og kloakk, med trafikksystemer; med alt som skal gå automatisk. Det er også mange automatikere innen industrien (red. anm.: også offshore).

Hvor vil du jobbe, og hva vil du jobbe med etter læreperioden?

- Jeg har mest lyst til å jobbe i firmaet her, innen industri, vann og avløp.

Er du fornøyd med valget du har gjort?

- Ja, jeg trives kjempegodt. Jeg har enda ikke gjort det samme to ganger. Faget er veldig variert.

Hva er det viktigste du har lært så langt i læretiden?

- Det viktigste jeg har lært er vel å vise initiativ når det er lite å gjøre. Ikke bare sette seg ned, men spørre og grave, finne på oppgaver selv og så videre. Ellers hadde jeg jo ikke lært noe.

Hvordan har du opplevd overgangen fra skole til arbeidsliv; hvor trivdes du best?

- Den hardeste overgangen var årets ferie. Da hadde jeg bare to uker mens kompiser hadde ferie i mange uker. Da måtte jeg melde pass på en del sosialt, og komme meg i seng i rett tid. Men jeg trives uten tvil best på jobb. Her føler jeg at jeg ikke lærer noe, men så lærer jeg masse hele tiden.

Hva synes du om lærlinglønna?

- Som lærling har inntekten min gått fra null til nå over 180 000 kroner i årsinntekt. I tillegg får vi lærlinger overtidsbetaling på lik linje med de andre ansatte. Så jeg er fornøyd.

Hvordan synes du opplegget med veiledning fungerer?

- Det går fint. Jeg spør hele tiden en av de faste som jeg er med. I tillegg er dette en ganske stor bedrift, med tverrfaglig sammensetning. De kan jeg også spørre når jeg lurer på noe. Miljøet her er veldig bra.

Hvordan synes du det var å finne læreplass?

- Jeg søkte på to plasser, begge stedene har jeg vært i utplassering mens jeg gikk på skole. Jeg fikk svar herifra først, og var glad jeg fikk tilbudet. Det er få som tar inn lærlinger i automasjonsfaget, det er langt flere som tar inn elektrikerlærlinger.

Har du plan om videre utdanning?

- Jeg skal ta fagbrev som elektriker også, men planlegger ikke mer utdanning etter det. På sikt søker jeg meg kanskje til en "dongeribukse-jobb", det er flere i administrasjonen her som opprinnelig startet som fagarbeider men som nå jobber på kontor med prosjektering og priser.

Hvordan er jobbmarkedet i dette yrket?

- Det er ikke vanskelig å få jobb med fagbrev.

 

Tekst: Eva Murvold
 

Tekst:  

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser