INTERESSE: Interesse for mat er veldig viktig for å overleve lenge i bransjen som kokk, mener Svein Kristian Malin, daglig leder i LystPÅ i Bodø.

BedriftsintervjuKniver om læreplass på restaurant favoritt ikon

Det er kokkekamp om å få læreplass hos restauranten LystPå i Bodø. Uten å brenne for yrket, kommer man nemlig ingen vei.

Svein Kristian Malin
år
Kokk
LystPÅ, Bodø
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

 – Jeg har aldri søkt etter lærlinger. Hvis de ønsker plass så kommer de til meg. De fleste kommer inn som utplasseringselever på Vg1 og Vg2, og da er det avgjørende at de viser interesse, sier Svein Kristian Malin, daglig leder hos LystPÅ.

– Ønsker du læreplass her, må du vise initiativ, pushe på litt og vise interesse for å få læreplass, legger han til.

Når han skal ansette lærlinger ser han etter dem som brenner for yrket. Selvsagt ser han også litt på karakterer og hvordan de har gjort det på skolen, men det er ikke alfa omega for Malin.

 

Karakterer ikke avgjørende

– Du får et helt annet forhold til det du driver med når du kommer ut i en bedrift, og derfor er ikke karakterer avgjørende for om du blir en god kokk eller ikke, sier han.

Det er verken noen formell søkeprosess eller intervjuer hos LystPå, da de aller fleste som viser interesse for læreplass hos dem har hatt utplassering der.

– Utplasseringen blir jo som et stort intervju. Vi har dialog på kjøkkenet daglig, vi lærer å bli kjent med personene, og vi ser om elevene passer sammen med oss og i jobben, forklarer Svein Kristian Malin.

Noe han gjentar flere ganger er at eleven virkelig må ha lyst på en læreplass hos dem for å bli lærling der.

 

Orden, rent og ryddig

Noen av de viktigste egenskapene til en kokk er ifølge Malin at en må ha orden, kunne holde det rent og ryddig rundt seg, vite en del om ulike råvarer, like å eksperimentere, og kunne sette sammen gode smaker.

– Kan du det, så kommer du langt. Men det er jo også viktig å klare å ha et godt tempo når du jobber, forteller han.

Lærlinger som skal imponere sjefen hos LystPå må egentlig bare vise interesse og stå på.

– For eksempel blir jeg imponert når en lærling har stått på jobb i åtte til ti timer og egentlig skal hjem, men blir litt ekstra for å gjøre ferdig noe. Da viser han engasjement når han gjør det lille ekstra for bedriften, eller ønsker det beste for kunden, sier han og legger til:

– Alt handler om å brenne for faget du er utdannet i.

 

– Møt opp i rett tid

Lærlinger og ansatte hos LystPå i Bodø har som de fleste andre arbeidsplasser et krav om å møte på jobb i rett tid.

– Og når du er på jobb, så er du på jobb. Legg fra deg mobiltelefonen. Hos oss er det for øvrig ikke noe stort problem, ettersom vi jobber tett og er som regel to til tre personer som jobber sammen, forteller han.

Å vise initiativ på jobb er et stort pluss, men absolutt ikke et krav.

– Det må læres. Det første halvåret-året av læreperioden må lærlingene lære seg rutinene, hvordan ting skal gjøres, og få inn tempo i kroppen. Etter hvert får lærlingene mer ansvar, sier Malin.

 

Viktig å få prøve

Konseptet til LystPå innebærer cateringtjeneste og selskapslokaler, i tillegg til at de har delikatesseforretning. De holder også matkurs, men det er ikke noe de slipper lærlingene til å ta ansvar for alene så tidlig i læreperioden.

Det siste halve året av læreperioden hos LystPå er det vanligst å gi lærlingene ansvar for eksempelvis små cateringer eller matkurs. Daglig leder i bedriften mener det er viktig at lærlingene får et slikt ansvar på slutten av læreperioden.

– Uten å få noe ansvar så lærer man seg heller aldri å ta initiativ og vise ansvar heller, sier han.

 

Et ansvar

Svein Kristian Malin og gjengen hos LystPå i Bodø føler et ansvar for rekrutteringen til kokkeyrket. Derfor tar de inn lærlinger.

– Vi ønsker å være med på å utdanne flere dyktige kokker. Rekrutteringen til kokkeyrket har vært dårlig de siste årene, men vi prøver i alle fall å ta vår del med å ta inn lærlinger, sier han.

Malin anbefaler virkelig kokkeyrket til alle som har interesse for mat. For uten interessen så overlever du ikke lenge i bransjen, mener han. Dersom interessen er til stede, så har du mange muligheter om du blir kokk.

– Du kan for eksempel jobbe som kokk over hele verden, starte din egen restaurant eller du kan jobbe som kokkelærer, sier han.

 

Svein Kristian Malin sine tre tips til lærlinger

  • Stå på –  det er bare to år. Gi alt, da er mulighetene så mange flere etter læreperioden.
  • Lytt og lær – vær nysgjerrig på hvordan erfarne kokker gjør ting, og lær av dem!
  • Vis initiativ  – hvis du er ferdig med en oppgave, så hør hva annet du kan gjøre eller prøv å finn noe å gjøre. Du er aldri helt ferdig, så det er bare å stå på til arbeidsdagen er over.

 

Skrevet av Nina Lorvik, redaksjonen utdanning.no

Tekst: