TRENGER FOLK: André Jensen hos Åge Nilsen AS i Tromsø forteller at det trengs flere rørleggere i Norge, og anbefaler interesserte å velge dette yrket.

BedriftsintervjuIngen røre på jobb favoritt ikon

Rørleggerlærlingene hos Åge Nilsen AS i Tromsø skaper ingen røre på jobb, og holder seg unna store tabber.

André Jensen
år
Rørlegger
Åge Nilsen AS, Tromsø
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

– Stort sett prøver vi  ha lærlingene sammen med erfarne rørleggere, og jobben lærlingene gjør blir kontrollert. Det hender at det blir koblet feil på varmt og kaldt vann på en dusj, men den feilen kan selv faglærte gjøre, sier André Jensen, leder i prosjektavdelingen hos Åge Nilsen AS.

Jevnt over gjør lærlingene en god jobb, men det varierer selvsagt. Noen er bedre og raskere enn andre, men det kan forandre seg med tiden, ifølge Jensen.

– Vi har jo hatt noen som er ganske mye bedre enn andre, og én har kommet seg til NM for rørleggerlærlinger, etter å ha gått videre fra nordnorsk mesterskap, forteller han.

 

Må rekruttere nye

Det er stor mangel på norske rørleggere, mener han, og derfor trenger de også å ansette nye folk. Folk slutter eller går av med pensjon, og da åpnes jobbmulighetene for lærlinger.

– Samtidig er det nok å gjøre fordi arbeidsmengden er stor, og det ser ikke ut til at det avtar med det første, sier André Jensen.

Stort sett tar de inn to lærlinger hvert år. Som oftest er det personer som har vært utplassert i bedriften. Når de må velge blant andre søkere, ser de på fravær og interesse for faget.

 

rorlegger1.jpg

INTERESSE: André Jensen hos Åge Nilsen AS i Tromsø mener interesse for faget er veldig viktig for å bli en dyktig rørlegger.
All rights reserved.

 

– Interesserte lærlinger blir flinkest

Jensen mener at det er de som virkelig har interesse for faget som blir flinkest.

– Lærlingene må vise interesse og at de ønsker å lære. Det er mye lettere å ta inn dem vi har hatt utplassert, for da vet vi hvor lærevillige og interesserte de er i faget, fortsetter han.

Fraværet blir vektlagt mer når de får inn søkere de ikke kjenner til, selv om de vet at det ikke alltid har noe å si for hvordan de er som arbeidstakere.

– De med mye fravær forsvinner fort når vi går gjennom søknadsbunkene, sier Jensen.

 

Skal lære mye

Når lærlingene kommer ut i læreperioden, rett fra skolebenken, kan de fint lite. Det er når de er lærlinger at de virkelig skal lære.

– Det er en hel del de skal gjennom i løpet av læreperioden, og vi lar dem prøve det meste, forteller André Jensen i Åge Nilsen AS.

Rørleggerfaget er et stort fag, og lærlingene må gjennom alt som har å gjøre med både varme, vann, kjøling, sprinkler, slokkeanlegg, sveising og montering av servanter, og lignende.

– Så lenge de viser interesse og forteller hva de liker best å holde på med, prøver vi å tilrettelegge litt, sier Jensen.

 

Folk fra landet utmerker seg

Han forteller at de ser forskjell på lærlingene fra landet og de fra byen.

– Lærlinger fra landsbygda har ofte skrudd på biler og motorsager og lignende hjemme i garasjen, i motsetning til dem i byen. Men så ser vi jo også forskjell på folk nå kontra da jeg var lærling, siden mange sitter mer på telefonene sine nå.

– Folk er ikke like mye ute og bruker hendene nå, legger han til.

 

Gode muligheter

Stort sett alle lærlingene hos Åge Nilsen AS i Tromsø har fått tilbud om jobb etter læreperioden. Dersom en får jobb, så finnes det mange muligheter innen bransjen.

– Det er gode muligheter for å stige i gradene. Etter å ha jobbet noen år, så er det mulig å ta et nettstudie på en teknisk fagskole. Da kan en bli prosjektleder eller havne i en annen lederstilling, sier André Jensen.

Han legger til at mange tror bygge- og rørleggerbransjen er en dårlig betalt bransje, og tror mange ikke er klare over hvor godt betalt jobben kan være.

– De fleste hos oss tjener over en halv million i året når de er ferdig utdannet, og det er ganske godt betalt, sier han.

 

André Jensen sine tre tips til lærlinger: 

  • Vis interesse
  • Kom på jobb til rett tid
  • Spre litt glede og godt humør, bare da kommer du langt.

 

Skrevet av Nina Lorvik, redaksjonen utdanning.no

Tekst: