Kjøttskjærerfag

Videregående
Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittel er kjøttskjærer.
Varighet
To år på skole og to år i bedrift
Opptakskrav
Du må ha fullført grunnskole for å begynne på Vg1
Utdanningsløp
Utdanningsløpet i videregående opplæring vil endres til skoleåret 2020-2021. Alle endringene er ikke bestemt enda, men Utdanningsdirektoratet har oversikt over siste nytt om fagfornyelsen på sine sider. Du kan også se en foreløpig versjon av det nye utdanningsløpet hos Vilbli.no.
1. År
Vg1
2. År
Vg2 eller opplæring i bedrift
3. År
Vg3 eller opplæring i bedrift
Læreplan
Læreplan i kjøttskjærerfaget Vg3 / opplæring i bedrift
Kjøttskjærerfaget er et håndverksfag og skal legge grunnlag for yrkesutøvelse innen nedskjæring og videreforedling av ulike typer slakt. Nedskjæringsvirksomhetene står for en vesentlig del av råvareleveransene til industrien og handelsbedriftene.
Opplæringen skal ta i bruk ny teknologi og bidra til å utvikle dyktige kjøttskjærere med godt håndlag. Videre skal opplæringen legge vekt på hygiene og utnytting av ressurser og råvarer. All matproduksjon skal ha et kvalitetsstyringssystem basert på fareanalyse og kritiske kontrollpunkter. Opplæringen skal legge vekt på kravene til avløpsrensning og behandling av biologisk avfall. Opplæringen skal også bidra til å utvikle evne til service, samarbeid og kommunikasjon og fremme likestilling.
Opplæringen skal legge til rette for varierte arbeidsoppgaver som fremmer kreativitet og løsningsorientering.
Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittel er kjøttskjærer.
Lignende utdanninger
Yrkesbeskrivelser
Mer om yrkesfaglig videregående opplæring
Les mer om forskjellen mellom fagbrev, svennebrev og yrkeskompetanse samt om lærling.
Samarbeid skole-arbeidsliv
Her får du oversikt over samarbeidsavtaler i faget yrkesfaglig fordypning inngått mellom videregående skoler og bedrifter.