× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Pølsemaker mellom to rader av pølser på stativ.
Yrkesskildring

Pølse­maker

favoritt ikon

Pølsemakeren jobber med produksjon av pølser og andre kjøttvarer.

Som pølsemaker jobber du i hovedsak med produksjon av alle typer pølser, kjøttpålegg, farser, posteier, spekemat og andre produkter med kjøtt som råstoff.

I mindre håndverksbedrifter arbeider pølsemakeren også med å bearbeide kjøttproduktene, deriblant tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer.

Pølsemakeren kan også arbeide i kjøttdisker. Da vil en del av jobben være å selge kjøttvarer og veilede kunder.

Pølsemakere må kunne mye om råvarene og de ulike bearbeidingsprosessene. Som pølsemaker må du være bevisst på økonomi og unngå svinn.

Du må også ha kunnskap om regelverk innenfor mattrygghet og hygiene.

I det daglige arbeidet jobber pølsemakeren med både håndverktøy og mer avanserte maskiner. Det er derfor viktig at du også har kunnskap om HMS.

 

 

Hvor jobber denne yrkessgruppen?

Som pølsemaker kan du arbeide i industribedrifter, i mer håndverkspregede kjøttbedrifter, spesialbutikker eller i ferskvareavdelinger i butikk.

Personlege eigenskapar

Som pølsemaker må du være nøyaktig og ansvarsbevisst. Du må kunne arbeide planmessig, raskt og effektivt.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Sjå skildring og oversikt over utdanningar:

Vil du ta fagbrev, svennebrev eller vitnemål med yrkeskompetanse? Se hvilke muligheter som finnes i Veien til fagbrev.

Etter- og videreutdanning

Du kan ta mesterbrev i pølsemakerfaget. Les mer om mesterutdanning.

Hva jobber denne utdanningsgruppen som?

 

Fast tilsette i Noreg med desse utdanningane har følgjande yrke:

Lønn

Yrke Sektor Arbeidstakere Lønn Løn, med overtid Gjennomsnittslønn Gjennomsnittslønn, med overtid
Slakter, fiskehandler
Heltid
Alle sektorer
1 470 personer
270 personer
1 200 personer
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
34 790 kr
31 570 kr
35 880 kr
417 480 kr
378 840 kr
430 560 kr
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
35 480 kr
32 470 kr
36 510 kr
425 760 kr
389 640 kr
438 120 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
36 280 kr
32 320 kr
37 180 kr
435 360 kr
387 840 kr
446 160 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
38 180 kr
34 030 kr
39 120 kr
458 160 kr
408 360 kr
469 440 kr
Slakter, fiskehandler
Heltid
Privat
1 470 personer
270 personer
1 200 personer
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
34 790 kr
31 570 kr
35 880 kr
417 480 kr
378 840 kr
430 560 kr
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
35 480 kr
32 470 kr
36 510 kr
425 760 kr
389 640 kr
438 120 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
36 280 kr
32 320 kr
37 180 kr
435 360 kr
387 840 kr
446 160 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
38 180 kr
34 030 kr
39 120 kr
458 160 kr
408 360 kr
469 440 kr
Slakter, fiskehandler
Deltid
Privat
1 541 personer
513 personer
1 028 personer
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
32 950 kr
30 500 kr
34 690 kr
395 400 kr
366 000 kr
416 280 kr
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
33 340 kr
30 500 kr
35 310 kr
400 080 kr
366 000 kr
423 720 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
35 340 kr
32 220 kr
36 870 kr
424 080 kr
386 640 kr
442 440 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
37 050 kr
33 490 kr
38 800 kr
444 600 kr
401 880 kr
465 600 kr
Slakter, fiskehandler
Deltid
Alle sektorer
1 545 personer
513 personer
1 032 personer
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
32 960 kr
30 500 kr
34 690 kr
395 520 kr
366 000 kr
416 280 kr
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
33 350 kr
30 500 kr
35 290 kr
400 200 kr
366 000 kr
423 480 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
35 340 kr
32 220 kr
36 860 kr
424 080 kr
386 640 kr
442 320 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
37 050 kr
33 490 kr
38 790 kr
444 600 kr
401 880 kr
465 480 kr

Bedrifter og opplæringskontor

Vel fylke

Velg fylke og kommune for å få informasjon tilpasset ditt behov.

Fylker markert med * har ikke levert informasjon om lærebedrifter, opplæringskontor og lærlinger til utdanning.no.

Velg kommuner i Agder
Velg kommuner i Innlandet
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Svalbard
Velg kommuner i Troms og Finnmark
Velg kommuner i Trøndelag
Velg kommuner i Vestfold og Telemark
Velg kommuner i Vestland
Velg kommuner i Viken

Andre yrker

Konditor pynter kake

Konditor

Som konditor arbeider du med å lage, pynte og setje saman kaker av ulikt slag.

Kvinnelig kokk på kjøkken.

Kokk

Kokkar jobbar med å lage mat, setje opp menyar, planlegge innkjøp og velje ut råvarer.

Fire kokker står i et stort institusjonskjøkken.

Institusjons­kokk

Institusjons­kokker lagar mat ved storkjøkken og institusjonar, basert på kunnskap om ernæring, kosthald og helse.

Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fiskeoppdrettar

Som fiskeoppdrettar har du ansvaret for den daglege drifta av eit oppdrettsanlegg.

Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Bakar

Bakarar arbeider med å laga brød, bagettar, kaker og anna bakverk.

Mikrobiolog i laboratoriet

Mikrobiolog

Mikrobiologar studerer levande organismar slik som bakteriar, sopp, virus og amøbar.

Hovmester som viser gjester til bordet

Hovmeister

Hovmeisteren ser til at gjestene blir tekne mot på ein ordentleg måte, og at dei får den servicen dei skal ha.

Bonde bak gjerde med kyr i bakgrunnen.

Bonde

Som bonde er du sjølvstendig næringsdrivande og driv din eigen gard.

Kostøkonom prater med kokker

Kost­økonom

Kost­økonomar har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til ein forsvarleg pris.

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernærings­fysiolog

Som klinisk ernærings­fysiolog hjelper du menneske til ei betre helse ved å gjere dei medvitne på maten dei et og kva for ei næring dei får i seg.

Kvinnelig bonde mater sauer

Agronom

Agronomar arbeider praktisk med drifta av ein gard.

Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fiskar

Fiskarar driv med fangst av fisk. Arbeidet går føre seg på båtar av ulik storleik og med ulike reiskapar.